Till kliniken och tillbaka

Stall Lövholmen

Igår var jag i Hölö igen och träffade Chris. Dags för ett av totalt 3 åb som kvarstår under denna behandling- och utredningsprocess kring Quramie. Denna gång fokuserade vi på ridningen, men för att ta det från början var det så här…

…att i fredags när jag skulle rida då var Quramie halt, ganska rejält, när hon kom in från hagen, hittade inget konstigt och ingen hovböld, skumt! Hon fick vila i helgen och jag drog en suck att nu, precis när jag bestämt mig och ska köra på detta, så tar det stopp! Men väl på kliniken så fanns det ingen hälta…? Ingen aning om vad detta var, kanske en tillfällig sträckning eller annat kortvarigt hon känt av. Inte halt igår i alla fall.

Denna gång red både Chris och jag, tidigare gånger har jag inte ridit alls – stort misstag!!!!
Skulle gjort det för längesedan, alltså gjort ridprov på kliniken och låtit Chris rida. Han fick en helt ny uppfattning om henne idag, givetvis inte olik tidigare men ändå och han kunde konstatera, vilket han i och för sig gjorde redan förra gången, att det är ryggen som är problemet. Hon är inte halt men har någon mindre reaktion på ena fram vid böjprov högt men som han säger så är inte detta problemet utan ryggen, och det är mer än sorts stelhet i ryggen än något som går att behandla. Så efter att ha kollat hur hon beter sig under ryttare och konstaterat att sitsen och balansen hos ryttaren är avgörande för hur hon kommer fungera, så kunde vi åka hem och slippa behandlingar denna gång, skönt det i alla fall!

Som tidigare gånger känns det dock lika ovisst kring henne, han är övertygad (fortfarande) att hon kommer fungera men jag är (fortfarande) skeptisk. Om 3 veckor åker jag in igen och då får det visa sig vad ridningen gett dessa 3 veckor som nu ska läggas upp enligt följande:

– Ingen framskrittning under ryttare (hon kan alltså ex skritta fram i skrittmaskinen eller för hand)
– Enbart galopp uppsuttet, i galoppen ska jag hitta och använda exakt rätt sits för ändamålet vilket är en något lätt sits och något framåtlutad och sedan rulla på i denna galopp. Hon ska jobbas ordentligt i galoppen i låg form och i intervallträning men lågintensivt vad gäller tempo och flås. Så snart jag känner att det går ska jag öka upp intensiteten och hastigheten.
– Ingen avskrittning, helst direkt ut i hagen. Hon ska alltså inte skrittas på uppsuttet alls just nu då hon har mest problem i skritten av sin rygg, därefter galoppen medan traven fungerar utan problem alls.

Hanna i stallet med Calle var också hos Chris igår och verkade mycket nöjd med resultatet, så nu är vi flera i stallet som åker till samma veterinär och det är verkligen toppen att ha en bra veterinär på nära håll!

Idag var jag och Natalie ute och galoppade med Quramie och Phantasia, för ovanlighetens skull bytte vi häst idag så Natalie red Quramie för första gången kan man säga, hon har provsuttit på henne för många många år sedan men det räknas inte 😉 och hon gillade att rida henne så det är verkligen perfekt för mig och hästarna att Natalie kan vara med och rida så får hästarna varierande arbete eftersom Natalie är lätt som en fjäder dessutom… 😀

Det var härligt att rida Phantasia igen, det var ju ett bra tag sedan sist, och hon var faktiskt pigg trots den stora betesmagen som väldigt snart måste bort nu 😉

Det blev en dusch efteråt för båda, alla mina hästar får vänja sig att dela spolrum förstås 🙂 …och stå still utan uppbildning ända tills spolning och sopning/rengöring är klart!

 

 

Väl i hagen så blev det förstås ett väldigt rullande och frustande, det är varmt idag och även om duschningen verkade uppskattad så är den torra leran i början av beteshagen mycket skönare att gnaga runt i om man är häst. Phantasia slog sig ned först och Skrållan, som var en aning ängslig efter att ha undrat och väntat på Q & Ph och när de skulle komma tillbaka, blev förstås alldeles till sig och beslöt sig för att göra detsamma med sin alldeles egna rullstil, som en känguru! 😀