Året, julfrid och 2020

Stall Lövholmen

Jag njuter i skrivande stund av fridfulla juldagar. Det gäller att planera för att få det må jag säga. Redan i veckor innan jul har jag betat av to-do listor och slutligen den där ändå nödvändiga hela-huset-städningen man vill göra inför jul. Pynta är en sak, det börjar vi med långt innan jul faktiskt – för det är ju så mysigt! Men sedan är det så väldans mysigt också att få ordning och reda hemma. Det är ju inte alltid så resten av året direkt ha ha 😋

Det är inte så att julen behöver vara perfekt på något vis, tvärtom. Vi har helt lagt om våra rutiner kring jul, inga julklappar sedan många, många år tillbaka och julbordet behöver inte vara så märkvärdigt. Vi äter lite julmat innan, under och efter jul men kan lika gärna köpa en pizza om vi känner för det. Det är inte så viktigt. Det är inte heller viktigt att hinna göra allt innan.

Julefrid

När jag tänker efter är det väl egentligen allra mest viktigt att bara finna frid. Det är vad jag önskar mig av tomten numera. Lugn och ro och mys bland tända ljus, brasa, katten som sover medan jag då och då blickar upp på granen som lyser. Okej då, nu lät jag detta kanske väl mycket the american dream men ja, ni fattar vad jag menar tror jag. Kanske inte bör tillägga egentligen då att Sinatra tävlar med Bennett om vilken av deras julspellistor som ska spelas mest….😂

Fokusera på det roliga

Hösten har ju varit allt annat än vintrig, men jag har liksom slutat bry mig numera om det regnar. Det är inte så mycket att göra åt, väder är som det är och det är ofta bättre att fokusera på roliga saker än det som ändå inte går att förändra. Hästarna går ju alltid att göra rent och inte har de några höstdepressioner inte såsom många människor drabbas av.

Alla årstider

En liten sväng här under hösten kom det ju fin snö och minus, det var härligt. Ljuset liksom bara vände på en gång, det gör stor skillnad med snö. Jag som varit lite anti vinter förut har plötsligt ändrat mig nu, jag är helt ok med både regn och vinter numera, alla årstider egentligen när jag tänker efter..🤔 jag måste ha blivit gammal helt enkelt, saker ändras uppenbarligen!😁

Under året har vi i vanlig ordning sysslat med gårdsgöra här hemma på anläggningen. Både vanligt underhåll (som ju aldrig tar slut!) men också lite nytt!

Ny ridslinga

Bland annat byggde vi en ny kortare ridslinga på egna marken som är tänkt att kunna utvidgas till en ny ridväg vidare härifrån vår gård ut i skogen så småningom.

Eftersom det var en riktig ”djungel” att ens börja röja denna väg med långa och kraftiga rötter ÖVERALLT så började vi så här så får vi se sedan när vi tar nästa steg.

Jag skaffade faktiskt ett nytt redskap till min Avant 420 som kunde klippa ned grenar på hyfsat hög höjd, se en video här. En s k slåtterbalk. Så det var väldigt praktiskt att kunna klippa både grenar och även gräskanter/diken, se film på kantklippning här.

Och apropå redskap så införskaffades även en efterlängtad s k gårdskratta. Den gör ju inte jobbet så som en vägsladd gör men samlar skräp, hö och fint krattat blir det också.

Åter till ridvägen. Det är heeeelt sjukt faktiskt hur mycket det kan växa igen. Just den här vägen hade vi i och för sig faktiskt inte ens försökt hålla efter sedan, hm… ja, jag tror sedan vi köpte gården. Och DET, det är länge sen! Så det var väl dags nu. Svettigt var det!

Och MYCKET ris i flera vändor blev det också!

Hästarna fick förstås smaka så de var nöjda. De fick också beta av den nya ridvägen (inklusive grenar) lite och njöt av en spännande ”ny del” av sin ordinarie hage ha ha!

Fredo som sedan ett tag jobbar med mig i verksamheten är verkligen duktig med maskiner och lite modigare än jag som ibland tycker att det är väl våghalsigt att jobba i knölig terräng med våra små maskiner och redskap.

Men det fixar han lätt, my man!

Mugg…

Under hösten här så har Phantasia fått muggen from hell! Jag har nu hållit på i 10 veckor tror jag och skött det både morgon och kväll och använt alla veterinär recept och andra rekommendationer jag kommit över. Nu är den hyfsad men fy så mycket det va från början, och ännu är det inte klart.

Hon fick verkligen en riktig släng av det här, hon hade mugg en kort period precis när jag köpte henne, men det kom aldrig tillbaka sedan förrän nu.

Ska berätta mer om vilka ”recept” jag använt och vilka otippade ”medel” som faktiskt fungerade bäst.

Okej, så snart är det nytt år. Jag är rätt förtjust i att det blir nytt år. Det känns liksom alltid lite som att allt får en ny chans, en chans att börja om, starta upp, göra något bättre än tidigare eller bara blicka framåt liksom. I vanligt ordning har jag en massa idéer och projekt som jag för tillfället håller på att sortera och prioritera kring för att inte göra som jag brukar – göra allt samtidigt! 😅

Så under 2020 hoppas jag bland annat blogga lite mer än under 2019 där annat fått ta plats istället. Med detta önskar jag alla ett Gott Nytt 2020 och hoppas ni liksom jag känt en lugn och rofylld jul och samlat energi för en massa nytt och kul inför det nya året. Hörs snart igen!