En bra dag!

Stall Lövholmen

Sol idag igen! Ljuset på morgonen piggar verkligen upp och med sol resten av dagen och fortfarande ljust kring 16-17 tiden känns det mesta bra! Idag var det träning för Haking, både Activia och Chindra har ridits och Hibbi har fått bättre hjälp med sin hov. Utöver det blev det ytterligare en rolig avslutning på kvällen.

hibbiböldMin hovslagare kom ut idag och kollade till Hibbi, det var inte han som kollade henne första gången, och han lyckades nu hitta vart bölden egentligen satt vilket inte var särskilt nära gissningen i fredags, så först idag är den ordentligt åtgärdad! Det blödde ordentligt och Hibbi var tålmodig med att få ordning på hoven, som tur var kunde hon få på skon eftersom bölden satt vid sidan om.

Hon fick ett nytt omslag och ska nu ha det ett par dagar till och fortsätta gå i sin sjukhage. Redan efter hovslagaren åkt var hon betydligt bättre och stod normalt på benet igen! 🙂
Hon och Ph verkar trivas bra med att stå tillsammans på den sidan stallet. Ph har till och med minskat lite i vikt bara på dessa dagar, de får ju dela på 3 mindre slowfeed nät per dag och har både trevligt med sina gemensamma ätstunder ifrån samma nät + att Ph inte får i sig allt när Hibbi äter minst hälften även fast hon har en massa hö i sin box hon kan äta av när hon vill. Men det är förstås mysigare att äta med Ph tycker hon <3

Träningen för Haking idag gick jättebra med undantag från att övningen inte var jättebra för mitt ben, att rida i friskt tempo och hoppa en linje varpå sista hindret står några meter från sargen och det blir en form av tvärnit på väg ned i språnget för att därpå svänga hastigt till höger eller vänster – inte bra övning för mig och Ph har ju en tendens att också bromsa redan i luften, hon vet att vi ska svänga och vill inte springa på för fort då, hon är ju klok! Det bidrar dock till att det blir extra knyckigt före själva svängen sker.
Saknar verkligen banhoppning, tycker det är alldeles för lite sådant på alla träningar??
Visst det är klart man ska behärska övningarna och att de behövs men ibland blir jag bara så trött på det!

Mitt problem är inte att samla upp eller få tillbaka hästen dvs att rida kontrollerat, jag behöver bli bättre på att rida orelaterade avstånd för att släppa kontrollbehovet med ögat lite, träna på min sits/överliv/underskänkel och häl främst i landningen och att rida på i lite högre tempo, DETTA behöver jag öva och INTE att få in 8 galoppsprång på 17 m istället för 4!

Denna film är från Runsten något år på deras sommartävling, typisk min ridning, kontrollerat och hyfsat rytmiskt, nu var ju detta stilhoppning men ändå, jag vill få in vanan att ha ett högre tempo generellt även om detta inte går superlångsamt utan mest för att det är så mycket enklare att dels komma rätt på hinder, bibehålla samma rytm och förenkla för hästen, att samla ihop är också enklare med rätt tempo utan att bensinen tar slut för minsta förhållning! För övrigt är filmen från FÖRE jag började träna för Haking och jag har efter det blivit betydligt bättre på att vara mer upprätt med överlivet före och över hinder, så att traggla övningar gör ju såklart nytta också!

Så, jag söker mer hinderteknik inför banhoppning på träning, förstår inte att fler tränare inte kör mer träning på detta med banhoppning med hårdare krav på hur man ska rida banan, då skulle det verkligen ge resultat inför tävling! Varje gång jag startar upp för året så känns det som om hindren kommer så snabbt på banan och det känns ringrostigt, då har jag förstås tränat ordentligt innan men just banhoppningen måste in mer i vardagen! Självklart är det ju enkelt att bygga upp en bana själv och öva, det gör jag gärna men det är ändå inte samma sak som att hoppa det på träning och ha tränarens ögon i nacken.

tävlph

Ph var i alla fall förvånansvärt pigg, det var hon igår med, vet inte vad det är med henne nu men det är i alla fall jättekul så jag är så tacksam och hon är så duktig Ph <3 <3 <3 säker och rutinerad och Haking gillar henne och tycker hon har mycket hoppning i sig så det är kul att höra, han säger sällan något om hästarna utan fokuserar mer på ryttaren och bra ridning – då hoppar hästen bra. Sant, men alltid kul att få lite feedback på hästen också, den är ju faktiskt rätt delaktig i det hela 😉

Jag vet inte om hon kan ha fått en positiv reaktion på Ogilvy paden som jag ridit henne i både igår och idag, tyckte först att denna pad inte var bra alls, för tjock liksom! Mina sadlar ligger ju bra som de gör och den känns mest klumpig emellan schabrak och sadel och som att sadeln ligger för mycket ”ovanpå” och kanske till och med kan bli för trång med denna pad?!
Men alla pratar ju så gott om den så jag har gett den några försök och kanske är den inte så tokig trots allt? Den ska ju forma sig och INTE klämma där det redan är trångt? Ph verkar i alla fall inte misstycka så jag får väl prova några fler gånger innan jag utvärderar den till fullo.

ogilvy

Jennifer red både Chindra och Activia idag, båda fick köra lite bommar och Activia något litet skutt dessutom. Hon är förvånansvärt tittig kring bommarna med tanke på att hon verkar så cool i allting annat och hon verkar lite väl undrande till vad hon ska göra när hon kommer fram till bommarna eller hindret, detta behöver hon lära sig vad det är så det kommer kanske ta lite tid innan hon förstår vad vi håller på med 🙂

Liten ”bom-bana” från idag:

Minns att Adrenaline var rätt ”ojämn” (skulle man milt sagt kunna kalla det för att inte låta alltför negativ) i början när hon hoppade, hon glodde eller kickade bakut och surade allmänt när hon var tvungen att göra något som inte hon ville ha ha 😀 Men sedan klickade det bara helt plötsligt och hon älskade att hoppa, det var liksom hennes grej från den dagen och förmodligen för alltid. Så jag skulle tro att Activia kommer komma på aha, jag ska hoppa över detta? Ja, ja men då förstår jag. Vi är i början av allt så därför är hon inte ”med” ännu.

För att bli av med tittigheten eller osäkerheten ska hon få trava o hoppa bommar så mycket det bara går nu så det blir en vardaglig vana. Går allt framåt som det ska blir det nog en pay´n jump i april för henne 🙂 Chindra hade tyckt det var rätt tråkigt att bara trava bommar idag sa Jennifer, hon ville nog hoppa, hon har ju redan förstått det här och vet att hon är bra och vill inte tramsa bommar mer… <3

Imorgon blir det paus för Ph, egentligen har jag träning men har skaffat en reserv då jag tror Ph behöver en skrittmaskinsdag imorn, hon har inte vilat på ett tag så det får bli så nu när jag fick reserv. Hibbi fortsätter vila och Chindra rids imorn och Activia på torsdag igen. Det flyter på bra tack vare all hjälp jag får av Tessan och Jennifer som ser till att Chindra och Activia får sitt, jag är så tacksam! <3
Teamet har liksom fortsatt även nu i år alltså men med lite förändringar när Skrållan inte är med längre och två nya hästar och Jennifer som är ny har tillkommit istället. Det känns ovant till och från att mycket har ändrats men så kommer det lite ljusglimtar också så det känns ändå lite spännande med alla ”projekt” som är på gång några månader och alla tävlingar som är inplanerade också, det kommer nog bli lika kul i vår som i höstas att bege sig ut på tävlingar med ”teamet” både ryttare och hästar!

Börjar känna mig taggad att prova rida Activia snart och även inför kommande tävlingar, känns som om det var länge sedan nu som jag verkligen tävlade och var igång så jag undrar hur det kommer kännas både om det fungerar bra med benet och om jag kommer bli nervös? 🙂 Troligtvis känns det mest som vanligt om än lite ringrostigt då av diverse skäl men främst för att jag inte varit i tävlingsatmosfären på ett tag!

parlantiJo, jag höll ju nästan på att glömma berätta nu men när jag kom in från träningen studerade jag mina vader, vänstra vaden är ju lite ojämn till och från och kan svullna upp omkring undre delen av vaden vissa dagar och därför har jag inte kunnat ha mina ordinarie stövlar så pass att de sitter bekvämt och än mindre ha mina HELT NYA stövlar som ligger hemma i väntan på om jag skulle tvingas sälja dem och beställa ny i andra mått för vänsterbenet… Eftersom de är nya och stela och inte alls uttöjda så har jag inte ens fått upp dragkedjan mer än kanske 15 cm från foten sett…
…. MEN IDAG kunde jag få på mig dem på vänsterbenet!!!!! Tjoho! Riktigt förvånad och glad blev jag 😀 Det betyder ju dels att svullnaden är mycket mindre nu men också att jag kanske kan få börja använda dem snart???! 😀 😀 😀

De är dock sjuuuukt stela och kommer väl skava sönder överallt på vänsterbenet eftersom jag har plattor där som stör och lätt gör att huden gnags sönder om något gnuggar emot, men jag får väl pina mig ett tag och hoppas de mjuknar och töjer sig snart! 🙂 De billiga stövlarna jag köpte på Charlies har verkligen gjort stor nytta, de är verkligen supersköna så jag skulle inte tveka att köpa ett par sådana igen för att ha riktigt bekväma stövlar som inte klämmer, de håller än så länge men de kommer definitivt inte hålla så som Parlanti stövlarna gör. De Niro tror jag det är som jag köpte på rean på Charlies, just den modellen jag har vet jag inte om den kanske utgick då, vore väl min vanliga (o)tur men förhoppningsvis behöver jag dem inte snart!!

Ser fram emot imorgon och en heldag i studion, hoppas på mer sol och mer vårkänslor nu! Det lyfter allt och är bara så härligt att det går mot varmare årstider utan lera, snö och is!