En ny familjemedlem har anlänt!!

Stall Lövholmen

Jag har köpt en ny häst!!! …

Får jag presentera gula stallets nya familjemedlem:

Hibbi Bibbi

f. 2008
e. Hip Hop – Langraf I – Montevideo

För ca 2 månader sedan började jag frenetiskt leta en ny häst då Skrållans ryggprognos såg mycket dålig ut, den har ju ändrat sig något nu efter operationen men framtiden är än så länge fortfarande oviss, jag tänkte i alla fall i banor att köpa en till häst om jag skulle hitta rätt häst och till rätt pris…

För 1.5 månad sedan hittade jag ”Hibbi” på uppfödarens hemsida efter ett frenetiskt och nästan maniskt googlande efter ett sto e. Hip Hop. Tittade även på annonser men tycker det brukar ge mer att leta via google och hitta hästar direkt hos uppfödarna under deras till salu flikar på deras hemsidor 😀 Egentligen är det väl inte så att jag prompt var tvungen att hitta ett Hip Hop sto men vissa av hans avkommor har fallit mig mycket i smaken så jag har känt en viss dragning till dess och tycker Hip Hop själv är häftig och sedan är jag ju förstås förtjust i Feliciano som finns bakom! 😀

Hibbi har ju också en välkänd morfar i Langraf I som anses vara Tysklands mest betydelsefulla hingst i både sport och avel! Hingsten Montevideo e. Marlon xx har vunnit OS i dressyr i lag och varit 4:a i VM individuellt.
Vidare så är det bra prestation i Hibbis möderne där mormor Ninahs systrar har en avkomma som vunnit många GP hoppningar och en annan som varit uttagen till OS i fälttävlan. Ninahs ena syster Happy Paula har vunnit EM och Ninah har också en syster ”Lucky” som varit 30:e bästa hopphäst i världen och vunnit Bundeschampionat. Jag tänker ju alltid på avelsbiten när jag letar häst så jag känner mig mycket nöjd med denna stam och bakgrund i Hibbis stam.

Jag har tittat på ett antal Hip Hop avkommor den här perioden jag letat häst trots att jag redan från början var väldigt nyfiken på Hibbi, men som jag tidigare nämnt fick jag inte tillräckligt med information om henne i form av bilder och videos och den långa resan till Skåne kändes då väldigt osäker att göra när jag inte visste mer än att hon hade en fin färg 😉 och bra stam bakom Hip Hop. Så jag avvaktade då och åkte istället på en salu-tour kring södra Svergie men inte så långt ned som till Skåne. Det fanns några fina hästar på den trippen, en som jag kände mer för och en jag kände var intressant men som jag inte kunde besluta något vidare kring. Förstås så blev det ingen av dessa hästar, min tanke från början var att hitta en lite mindre och kvick häst (typ en Skrållan!) men efterhand och framförallt när jag fått en ”uppdaterad” känsla av hur dessa saluhästar jag såg på var så började jag ändra mig om vad för häst jag faktiskt ville ha och även att jag skulle bli tvungen att lägga lite mer pengar än vad jag först tänkt mig.

Jag fick fatt i en ny film på Hibbi och föll direkt när jag såg den filmen, jag ringde åter upp uppfödaren och vi bestämde att jag skulle komma några dagar senare och provrida. På tisdagen förra veckan flög jag således tur & retur till Skåne och provred Hibbi. Hon var jättefin och jag kunde inte sluta le när jag red, kändes fånigt men helt rätt på något vis. Trots att hon knappt är utbildad eller ens riden särskilt mycket fick jag en bra känsla och jag tyckte om henne direkt, så jag bestämde mig på plats och la också en handpenning! Det var lite skräckblandad förtjusning men jag kände att antingen blir det denna häst eller ingen alls just nu. Jag som brukar ha sådan beslutsvånda i andra sammanhang har det inte när det gäller hästköp har det visat sig 😉

Två dagar senare befann sig Hibbi på kliniken och här hemma gick jag hela förmiddagen och var jätte nervös över hur det skulle gå?!! Men… det hade jag inte behövt för det gick så bra! 😀 😀 😀

Hon gick igenom besiktning med röntgen av typ ALLT utan minsta anmärkning… och ytterligare några dagar senare, närmare bestämt igår tidigt på morgonen, så åkte jag och Natalie mot Jönköping och hämtade henne!!! Uppfödaren ställde upp och körde till Jönköping från Skåne så jag fick en lite kortare resväg. Supersnällt 🙂 Vi möttes vid en rastplats intill E4:an och lastade om, verkligen smidigt och väääldigt skönt att slippa åka 16 timmar t&r till Skåne och hem igen (!)… Nu kunde vi hämta och åka och hem på samma dag och resan kändes inte så lång eftersom det blev en stund att sträcka på benen på rastplatsen. Dessutom babblade jag och Natalie intensivt både på vägen ned och hem igen så det underlättar ju med trevligt sällskap på resan!! <3

Hibbi gick så fint på bilen och stod snällt och lugnt hela vägen hem, ut ur bilen gick hon också förståndigt och försiktigt nedför och såg mäkta förvånad ut en lång stund innan vi trampade in i stallet och hon fick äta en halvtimme innan det blev dags för lite motion i ridhuset så hon inte skulle få några problem med magen efter resan.

Hon uppförde sig verkligen bra och hon verkar supermysig och snäll, hittills hur cool som helst och inte alls särskilt unghästig om man jämför med vad jag är van vid… 😉

Att köpa en till häst har inneburit en del förändringar hemma i stallet. Det finns ju 4 boxar i mitt stall varav jag och Natalie egentligen bara använt två boxar hittills, till Molly och Phantasia. Skrållan skulle ju haft en tredje box men efter hennes första prognos på ryggen med en lång vila framöver fick hon flytta in i lösdriften igen, där gick hon ju tills hon var 4 år på våren så hon är väl hemmastadd där.

Men sedan ändrades det igen eftersom det blev bestämt att en operation av hennes kissing spines skulle göras, även det i förra veckan som känts en aning hektiskt, så då var det bara att förbereda Skrållans box för tillbakaflytt in i stallet. När nu även Hibbi skulle anlända var det bara att flytta ut alla saker som förvarats i den s k foderboxen och placera ut det på andra håll, det var mestadels ”skräp” i denna box så frånsett fodret så var det inga problem att frigöra ”förvarings-boxen” för en häst till.

Alla boxarna och även lösdriften har gummimattor på golven så i lördags, dagen innan Hibbi skulle komma, så åkte jag omkring som en skottspole på Avanten och grävde fram gummimattorna som hör till denna box som jag såklart ställt undan på ett svåråtkomligt ställe i maskinhallen utan att ana att de skulle komma till användning så här snabbt! 😀 Efter en stunds grubblande fick jag också ihop det hur de skulle ligga för att täcka så mycket som möjligt av boxgolvet!

Fodret fick istället flytta in i maskinhallen tillsvidare, men tanken är att Hibbis nuvarande box egentligen ska delas av för att kunna fylla två syften: en ponny/fölbox samt en smal del där man kan förvara 3 pallar kraftfoder. Leveranstiden på en mellanvägg som behövs för denna avdelning av boxen är dock inte alls ett dygn vilket hade behövts nu utan snarare 2 månader… så jag får fundera vidare på om jag ska dela av boxen nu eller om det får bli ett senare bekymmer. Nu är ju ändå fodret flyttat och det kraftfoder som används dagligen får förvaras i stallet eller utanför i tunnor tillsvidare. Helt klart så är det smidigare att kunna ha allt foder i stallet så som det är tänkt men nu blev det en Hibbi i boxen istället 🙂 Ska den delas av är hon dessutom för stor för boxen som Molly i så fall får ta över för några föl blir det ju inte än på ett tag 😉

Hästarna hemma lyckades vi få att inte ge det hela alltför stor uppmärksamhet när Hibbi anlände igår, de fick komma in från hagen och äta kraftfoder medan Hibbi installerade sig i sin nya box.

Idag däremot har det varit lite mer uppmärksamhet från ”familjen” kring den nya familjemedlemmen och speciellt Skrållan verkar lite upprörd rent ut sagt åt att det ska vara en till prinsessa i ”dockhuset” ha ha 😀

Skrållan har ju boxvila efter operationen och får stå i Phantasias stora box om dagarna eftersom den har egen utgång ut till sjukhagen som jag för tillfället gjort till en väldigt lite sjukhage. Idag var det dock lite för livat för henne att vara ute med Hibbi intill så hon fick mest stå i boxen och se ut genom det öppna fönstret 🙂

Hibbi har fått vara i lilla ”rast-grushagen” under dagen och tyckte nog att allt var ganska märkligt, en väldigt liten hage och väldigt framfusig hästar åt alla håll som både såg glada, förvånade, blyga och sura ut om vartannat hela dagen 😉 Men hon fann sig fint och mumsade glatt hö och drack vatten. Hon verkar väldigt lätt anpassad och jag tror att de andra snart kommer acceptera henne som en ny kompis!

En lite rolig grej är att det på uppfödarens hemsida stod att Hibbi var ca 160 cm, hemsidan var väl inte direkt uppdaterad kunde man ana så när jag frågade hur hög hon var fick jag först svaret att hon borde vara omkring 165 cm, senare sades det 167 cm av en tjej som hjälpte till att rida Hibbi. När jag kom dit och provred tyckte jag nog att hon verkade större men eftersom hon har en del resning så tänkte jag att hon är väl omkring 168 cm då? Idag mätte jag henne:
170 cm!! 😉 Så det blev ingen liten ny häst med andra ord. Men kvick kan hon nog vara ändå! 🙂

Under veterinärbesiktningen gjordes en grundlig munundersökning och då visade det sig att där fanns två vargtänder att dra ut vilket gjordes så det dröjer några dagar innan jag kan sitta upp för första gången här hemma, det ska bli sååå spännande att se vad det kan bli av henne! Jag vet ju egentligen inget om hennes sätt och kapacitet i hoppningen ännu, hoppade något ynkligt litet hinder när jag provred men hon är bara uppsuttet hoppad en gång tidigare och knappt löshoppad så jag har helt gått på känslan i detta köp och tror att det kan bli en bra häst, om jag har rätt återstår att se men en sak vet jag: Love her already! <3