En toppenrunda i Södertälje!!

Stall Lövholmen

Vilken runda det blev idag, och då menar jag inte på resultatlistan utan känslan! Visst, rundan var felfri men känslan är viktigast och den är nästan obeskrivligt fantastisk när ALLT jag fått träna på och jobbat för att förändra bara sitter!! …och – när det är så går också Phantasia som tåget, härligt!!

Till och från så är det svårt med Phantasia på tävling när hon blir nervös, för det är hon, väldigt! Ibland gör hon till och med ett lite tafatt försök att vända om och gå ut när vi kommer in på banan!

För mig gäller det att vara så avslappnad jag bara kan och det är ju förstås inte lätt, nervös är jag mest innan jag ska rida men inna på banan är jag oftast ”bara” spänd och framförallt fokuserad och det är på ett helt annat vis än hemma där allting framstår som mer på lek för henne eftersom det är så ”väldigt” avslappnat då. För att få henne med mig måste jag göra vissa förberedelser och agera på ett visst sätt inne på banan har jag nu märkt för självklart så påverkas ju hon av hur jag är på tävlingen.

Förberedelserna består ju dels i träningen hemma och det innebär att hon måste hoppa mycket innan tävling, mer än många andra hästar jag haft. Träningen måste också varieras mellan lätt och svårt hela tiden, får hon hoppa för många stora språng blir hon osäker och tappar självförtroendet lite, hon stannar ju aldrig men jag känner det i hennes kropp. Det är en häst som måste skynda långsamt.

Jag måste också galopparbeta henne mycket hemma, helst ute och riktig konditions-galopp-träning, då blir hon stark bak och det behöver hon för hon har en tendens att inte använda sin ”bakdels-kraft” på rätt sätt och speciellt inte när hon blir nervös, då blir hon mer framhjulsdriven ha ha 😀

Väl på tävling så behöver hon ganska lång framridning, förvänd galopp lossar det mesta men även ett ganska friskt galopperande och att hoppa fram i olika tempon förbereder henne bra ifall jag kommer lite tokigt på något hinder på banan. Idag var det väldigt stressigt på framridningen vilket det ofta blir på nationella tävlingar tycker jag, tempot är mycket högre på hela tävlingen och många ekipage kan tyckas lite nonchiga som inte säger när de är på väg mot hindren så det gäller att ha koll själv. Det var först på slutet av framridningen som jag tyckte hon mjuknade i kroppen och bjöd framåt, även bjudningen på hinder var bra.

Inne på banan stelnar hon sedan till och vill gärna åla sig fram så där är det viktigt att trava runt och galoppera lite på banan också innan jag startar, det är toppen numera att man nästan alltid får vara två inne på banan, den lilla extra minut det ger är viktig för Phantasia. När jag väl ska starta så är mitt tempo A och O, rätt tempo på galoppen ger ett bra första språng och då kommer den rätta känslan direkt, med hjälp av massa bra träningshjälp av Haking både fysiskt och mentalt har jag nu bättre hjälpmedel för att också hinna korrigera något om jag känner att det inte fungerar, idag satt allting vi tränat på: Ytterhanden, tempot och tankarna kring inomhus resp utomhustempo, den lätta sitsen mellan hindrena för att inte fastna i sadeln och inte driva på för mycket. Fantastiskt säger jag bara!

Ritten blev felfri men inte så snabb omhoppning, jag är sugen på att svänga och gå snävare, hon är väldigt lättsvängd, men än så länge sitter inte galoppen i de svängar jag vill ta så det får vänta. Jag låg länge på placering men åkte ut precis på slutet, men det är väl strunt samma i sammanhanget.
Jag har nu strukit mig från morgondagens klass och kommer istället ha med mig denna start i tankarna när det är dags för vårens tävlingar, Phantasia hoppade med mycket gott självförtroende idag och kommer förhoppningsvis också komma ihåg detta! 🙂

Målet för 2013 kommer vara stadiga 1.30 rundor och kanske någon start i 1.35 om det känns bra! Ser fram emot att fortsätta träna hela vintern och sedan komma ut igen när det inte är så kallt som idag!!