Fortfarande ovisst

Stall Lövholmen

Jaha, då var klinikturen med Quramie avklarad och jag blev väl egentligen inte klokare än jag vad jag redan befarat men som alltid hittas något nytt som förbryllar. Intressant med ny veterinär kan jag börja med att säga, en mycket skicklig sådan. Bäst hittills?

Den huvudsakliga hältan på hf som tycktes vara tydligast innan jag åkte in visade sig sitta i hb efter en bedövning i hf knä. Det syndes en rejäl hälta i hb bak då och det fanns reaktion både kota, glidled samt knä i hb. Inget alltså i vä sida. Det blev behandling då på de ställen som var mest akuta, spondylosen i ryggen anses inte vara primär vilket faktiskt är skönt trots att hon nu hade en del hältbekymmer och detta FÖRE böjprov…

Vi diskuterade ganska mycket kring hur man ska fortsätta med henne, ridning eller avel, och den behanding som nu gjordes var med tanke på att se redan inom två veckor om det ger ett snabbt och positivt resultat och därmed utvisa nästa steg lite av sig självt.

Känner mig väldigt nöjd med besöket, som sagt en vettig bedömning på alla sätt. Det enda som är tråkigt är att hennes problem från början troligtvis har sin begynnelse i bak, knän eller haser, som i sin tur har gjort att hon avlastat fram och därmed fått frambenshältor i form av strålben och hovleder. Det som istället skett sedan 2007 är att alla veterinärer fokuserat på hennes spondylos och ansett att hon avlastar detta område i ryggen och därmed får frambenshältor och så har dessa behandlats istället för att jobba bakifrån och fram…

För tillfället vet jag inte hur jag känner själv att jag vill göra. Veterinären anser att hon mår bättre av att hållas igång med tanke på vilka typ av problem hon har, men vilken häst mår inte bäst av att röra på sig? De är ju skapta för det. Samtidigt då med hänsyn till detta kommer det förmodligen krävas mycket och regelbundna behandlingar för att hon ska fungera igen, det var t o m så vet. sa att det kommer kosta om du vill rida. Svårt dilemma.

Jag vill ju definitivt ha en avkomma efter henne, stoföl såklart 🙂 och sedan var väl planen att hon kanske skulle säljas som avelssto så småningom, hon har inget ärftligt genetiskt av det problem hon själv har eller har haft men man måste vara noga med att välja en hingst som förbättrar exteriör och andra för hållbarheten viktiga egenskaper. Avkomman måste bli lättare och mer högställd i sin typ och med något kortare rygg. Hästar med längre rygg (tycker dock inte Quramie har lång rygg) har visst mycket större risk att drabbas av spondylos och det är vanligare på sto och valack än hingst. Anser att dessa kriterier med rätt hingstval blev väl uppfyllda med Qido, han blev kortare, lätt och högställd! Kanske är Diarado ett av de bästa valen till henne?

Får avvakta nästa besök innan det är dags för ett beslut, avel eller ridning. Under tiden får jag fortsätta leta lite hingstar så jag är förberedd om det faller ut så att det blir det bästa valet. Antar att hon skulle må bäst av att vara ett ”aktivt” avelssto som promenadrids.

Quramie tyckte givetvis att det var spännande att vara på utflykt även om det inte tillhör de roligaste utflykterna när man får åka till kliniken!