Friska grållor!

Stall Lövholmen

Äntligen och otroligt att det fungerat men nu är alltså Skrållan friskförklarad, även Phantasia som haft bekymmer i ett framknä verkar ok. Uttrycket friskförklarad vet man ju dock sedan tidigare att det kan hålla i sig i allt från en vecka till flera år så det som ändå gäller är att vänta och se hur hästarna kommer fungera under träning och tävling igen och om något problem återkommer, men jag är i alla fall jätteglad att de åtminstone för tillfället blivit just ”friskförklarade”…!!

Skrållans prognos såg ju till en början inte så bra ut, det var en hel del trubbel kring hennes kissing spines, men efter en operation och nu senast ett antal behandlingar för sekundära hältor så verkar hon sakteliga på väg tillbaka. Chris var här i onsdags och kollade dem hemma och under ridning, då hade jag ridit Skrållan i 2 veckor 3 dgr i veckan och däremellan gick hon som handhäst eller fick lösgaloppera/longeras. Hon var ojämn och hade någon lite oregelbunden hälta när jag satt upp första gången men den har alltså arbetats bort nu, så himla skönt! Var orolig att det skulle bli ännu fler behandlingar och en utdragen historia att få henne hältfri nu också!?! Men det gick väldigt bra och efter bara ett fåtal behandlingar i leder så verkar hon ha svarat som hon ska.

Nu följer en fortsatt period med igångsättningen och planen är att hon får starta en 90 klass om ca 1.5 månad och sedan får man bygga upp ifrån det.

skrhoppar

Min egen planering är väl att om allt fungerar så ska hon gå 1.10 igen i år, alltså ta vid där vi slutade våren 2012 men mer än så planerar jag inte dock, man får vara glad och tacksam att det är möjligt att överhuvudtaget rida henne igen! Hoppningen kanske hon behöver mer tid på sig för att stärka sig i, om ca 2 veckor får hon börja hoppa lite låga hinder och framförallt ska hon ha bomarbete i allt markarbete och gärna ofta.

Problemen i ryggen verkar inte finnas alls längre, peppar peppar! Hon är inte ens känslig där vid borstning eller beröring som hon varit tidigare och muskulaturen ser bra ut. Har faktiskt funderat över vad som egentligen var problemet från början?! Fick hon hältor av ryggen eller tvärtom?! Nåja, ska inte fundera mer över det nu i alla fall 🙂

Phantasia har under en tämligen lång period nu haft sina magproblem ganska återkommande, hon sväller upp och blir liksom nästan stel och orörlig av detta, man kan till och med uppfatta att hon har någon rörelsestörning fast att det är magen i sig som spökar. Jag ska nu prova mig fram med olika preparat och se om jag kan hitta något bra för hennes mage som håller den i rätt form och funktion.

Chris böjde igenom båda hästarna och det fanns inga reaktioner, han tyckte också att Ph såg bättre ut i sin muskulatur i ryggen så planen är nu bara att fortsätta sätta igång henne också och direkt börja jobba på konditionen, hon behöver mycket motion och så snart broddarna är av så blir det skrittmaskin för hennes del igen, tycker den varit bra för hennes formuppbyggnad tidigare men jag har inte hästarna i skrittmaskinen med broddar på, alldeles för stor risk att de blir dåliga med hältor osv då vridmomentet i maskinen blir för påfrestande med broddar på.

phhoppar

Det återstår att se om det går att satsa på min egentliga plan det här året, att hon ska gå 1.30-1.35 och alltså ta vid från förra årets tävlingar. Det som hon nu nyligen haft mest problem med är ett framknä som krånglar, hon har fått en behandling där och det verkar ok för tillfället men Chris är lite skeptisk till att det kommer hålla då han tror att det kan bli mer problem i detta ben vid högre belastning, återstår att se helt enkelt.

Hur som helst så är jag väldigt glad över att båda grållorna är med i gamet igen och ser fram emot ett år med 3 hästar att tävla! Måtte det nu hålla i sig med deras hälsa och att oturen med skador vänt!