Grusat.. check!

Stall Lövholmen

Liksom tidigare år så tror jag alltid, som om jag inte hade någon koll alls (?) att jag ska klara mig åtminstone ett år ifrån att behöva fylla på grus både här och var på gården. Främst tänker jag på lösdriften som från början gjordes så himla noga med underarbetet och extrema mängder material för att hålla. Samtidigt som betongen skulle grusas upp vid det nya avloppet så tog jag tag i övrigt grusande också men tiden om dagarna räcker ju ingen vart? Vips så är det kolmörkt ute…!

På morgonen igår kom det stora lass med grus, perfekt att jobba med samma dag man får det då det är torrt och underlättar enormt att lyfta omkring då det inte blir så tungt för min lilla och förhållandevis veka maskin!

gruslass

Hästarna steppade runt i skrittmaskinen under tiden jag förberedde arbetet, igår blev all form av ridning inställd, detta skulle bli en heldag utan slut typ för att hinna klart med alla delar.

grusarbetongArbetet vid avloppet flöt på rätt så bra och gick snabbt, på ett par timmar var jag klar och Fredo gick med vibratorn en stund så det skulle bli en hållbar yta direkt.

I övrigt är jag ju numera expert på att grusa och klarar mig glädjande nog själv med Avanten i det här momentet.

Hade stora traktorn i beredskap men Avanten gjorde det bäst på egen hand, när det är mer finlir som gäller så fungerar den bäst!

Alltså nu är det ju bara så så så såååååå skönt att det är över!! Tjoho!! Avloppet är klart, skål! 😀 😀 😀
Nu är det inte möjligt att det ska gå sönder. Vi la dessutom ned en elslinga bland rören så vintern 2015 here we come! Vi är beredda!!! 😀

Sedan övergick jag till min del då med lösdriften och hagen bakom stallet, där bakom har det inte blivit något gjort på två år sedan stallet byggdes och hästarna med sin tyngd och sina hovar de kan förstöra precis vad som helst känns det som. De är som dinosaurier!! 🙁

I vanlig ordning får man börja med att skrapa upp all lera, hade det varit en ny yta som ska göras från början schaktar man ju bort rejäla mängder jord och lera innan man börjar från grunden med markarbetet men det är alltså redan gjort här när stallet byggdes så som tur är jobbar jag bara med ytlagret.

skraparlera

Både i lösdriftshagen ovan vid matplatsen och på baksidan av stallet tog jag bort lera och sedan påbörjade jag grusningen som till en början kändes lite hopplöst långsamt med tanke på att Avanten i det här läget med större ytor tar mycket god tid på sig innan man kommer någon vart!

börjargrusa

Hästarna följde intressant med i förloppet och brydde sig inte det minsta om alla ljud och skrapande jag höll på med, det är så trevligt när de tycker om att vara med när jag jobbar! 🙂 <3

musketörerna

Dagarna har verkligen för få ljusa timmar nu alltså! Jag hann knappt bli klar på baksidan innan det började bli väl mörkt för att se bra (bilden har jag ljusat upp för att det ska gå att se något över huvudtaget!)

grusbaksida

Jag gjorde ändå klart allting igår men måste ut och jämna till lite vid tillfälle, slöade idag och orkade helt enkelt inte ta tag i det igen, imorgon kanske? 😉

grusatlösdr

På framsidan tog det också sin tid, nackdelen med att ha gjort större grusade ytor är att det går åt mycket grus = dyrt underhåll och tar mycket tid att fixa till vilket måste göras varje år då tydligen. Lövholmen alias ”Lerholmen” kommer väl aldrig att bli ”Torrholmen” antar jag?… 😀 Torrholmen låter ju inte som ett särskilt humoristiskt ställe å andra sidan 😉 Lövholmen känns ju rimligt då med tanke på alla LÖÖÖÖV….

PhpåturIdag ägnade jag lite extra tid åt hästarna, alla tre skulle motioneras!

Hibbi har haft vila några dagar och Phantasia stånkar på, numera något mer lik sig själv dvs inte så där pigg och framåt som i förra veckan tyvärr…. Vet inte vad det är men något är fortfarande inte som det ska… vet inte vad jag ska göra. Avvaktar ett tag till och rider vidare och ser vad som händer. Ska ju på åb med Activia imorgon och kanske dividerar lite med veterinären då om vi ska checka henne igen. Tradigt är det.

publikistalletBörjade morgonen med att rida Ph medan övriga tre gick i skrittmaskinen, ridbanan är ju toppen nu när det slutat regna så här håller jag till precis hela tiden nu, absolut inte ridhus så länge det går att vara ute.

Trotsade till och med regnet när det var Hibbis tur, INGET RIDHUS när utebanan fungerar – det blir så många månader där sedan ändå sedan om man har otur med en isig vinter..

Efter skrittmaskinen får de gå in en stund igen medan jag pysslar och rider, de följer intressaerat allt i stallet och jag känner att jag har publik hela tiden vilket får mig lite full i skratt ibland.. sötisarna <3

Activia gäspar gärna när hon inte får uppmärksamhet, hon vill nog också ingå i motionsgänget om dagarna och inte bara stå och titta på! 🙂 Ska bli spännande att se hur det står till med henne imorgon på återbesöket!

Chlongeras

Före Hibbi fick Chindra bli longerad, hon verkar trivas med det och var perfekt uppvärmd av 1 timme i skrittmaskinen först. Åh, vad skulle jag göra utan den där skrittmaskinen säger jag bara, och utan ridhuset med för den delen. Det är ju lätt att påstå att det är nice att rida ute men så småningom här kryper vi gärna in och bosätter oss i det fina ridhuset under vintern 😉

ApublikHon ser så fin ut Chindra nu, efter att Gullan ridit har hon fått lite bättre balans och takt och vi övade övergångar och en del galopp som hon definitivt kommer att ha användning av i ridningen sedan för den är inte helt lätt hennes galopp, omg alltså, ett ben i varje hörn av banan liksom. I det här stadiet är det svårt att se att hästarna kommer bli så där fina som de blir sedan efter något år.

Activia fortsatte att vara publik utomhus också 🙂
Hon har haft det bra den senaste veckan med mycket aktiviteter att titta på utomhus, när vi hållit igång med avloppet och allt har hon stått där om än lite reserverat och tittat på. Hon är inte så förtjust i skarpa ljud och maskinerna vi har är hon inte riktigt lika cool inför som mina andra hästar som tror att det är ett normalt liv att befinna sig ibland de här aktiviteterna.

Medan jag grusat åt dem har de fått gå i en annan hage via ligghallen så de har haft det lite lyxigt med mat där inne både igår och idag, det uppskattas! De är så lata och bekväma av sig om de får välja 🙂

mysiligghall

HistalletHibbi som vilat lite då hon känts lite seg på något vis rids nu igen men inte är hon så där jättepigg, jag planerar en längre vila för henne framåt jul, hon har ju varit igång mest av alla i ”dockhuset” i år 🙂

Det är verkligen mysigt att pyssla med hästarna på förmiddagarna, det ger härlig energi när jag är klar vilket idag var i mycket god tid – jag har ju nämligen börjat komma upp i tid!!! Kl.05.30 närmare bestämt.

Väldigt skönt och det gör att dagarna åtminstone blir längre även om ljuset försvinner så tidigt på eftermiddagarna.

HiboxenHtarstegGillar faktiskt, säkert tvärtemot många andra, att göra ordning hästarna i boxarna om det är lätttillgängligt att gå in och ut med borstar och utrustning.

Phantasias box ligger mest centralt i stallet så där brukar de få stå och så sätter jag upp grimskaftet lite lätt vilket i alla fall Hibbi och Activia tror är ett riktigt ”stängsel” och håller sig innanför även om de ibland testar gränsen bara lite litegrann…?  😉

Nu blir det högintensivt arbete i huset som gäller fram till jul, även om det så blir en lite detalj klar varje dag så måste vi få fart på det här nu, efter jul väntar musikjobb som fått stå åt sidan för det här alltför länge snart. Jag vet att det är tjatigt men jag kan inte nog påpeka hur skönt det ska bli när det blir klart med huset!!! 🙂