Hänt i veckan!

Stall Lövholmen

Oj oj vilken dålig uppdatering, nu måste jag nog ta och skriva en rapport för hela veckan igen… hade ju tänkt skriva flera gånger här under veckan men så finns det något annat viktigare att göra hela tiden 🙂 Men nu så kommer det ett ”hänt-i-veckan” avsnitt!

Med Hibbi går det fortsatt jättebra, veckan har varit väldigt variationsrik med ridningen, både ute i skogen och hemma omkring gården har hon fått se sig om, vi har också övat mycket bommar och skuttat lite. Veckan har avslutats med att hoppa en liten bana på 4 hinder på ca 40 cm. Galoppen som såklart fortfarande är gigantisk är dock bättre nu och hon kommer få en mycket fin och välbalanserad galopp om några månader, men det går fort fram och det är en fröjd att rida henne varje dag, så cool är hon inför nya situationer och hon blir bara piggare för varje dag! I veckan som kommer ska jag bege mig ut i skogen själv, hon är så modig och vettig och det är nyttigt för henne att få komma ut mycket och framförallt stärka sin galopp på raksträckor, ska nog försöka ta mig lite turer till grustaget och passa på att rida där nu när det är så mjukt och bra i marken av den milda hösten/vintern eller vad man nu ska kalla det…

Phantasia har inte tränat under veckan, jag har filat på lite bomövningar sedan senaste Haking träningen och det har gått bra, hon är lite segare nu än tidigare, men det är nog bara en övergångsperiod. Idag var Gullan med och red för Hanchen och det hade gått jättebra och Hanchen tyckte de kunde hoppa över Msv C och gå direkt till Msv B ha ha 😀 så det var ju roligt att hon tyckte bytena satt så bra! Men givetvis blir det ju i rätt ordning så Msv C först och dessutom är det väl kval till Msv B först också… Ser fram emot vårens fortsatta dressyrstarter, jag och Gullan har redan börjat planera lite och det verkar gå ganska bra omlott med hopp och dressyrtävlingarna i vår, åtminstone i början fram till april, i maj brukar det dock bli väldigt intensivt med hoppningen och med ev 3 hästar (?) igång då så behövs väl alla tävlingar om de ska vara ute och tävla så ofta som möjligt. Första dressyrstarten kommer i alla fall bli i februari, första hoppningen däremot blir inte förrän i mars.

Chindra har varit så duktig i veckan, hon har travat bommar och hoppat lite småhinder under longering, sedan har jag börjat lite mer med inspänningen och så har hon hunnit med att ha sadel på sig två gånger och det har gått jättebra det med. Har faktiskt mest problem med att tränsa… Hon är väldigt störd över att man ska ta kring munnen efter de penicillin kurer hon fått och avmaskning är nästan omöjligt att göra med henne, hon flaxar med huvudet och kastar sig hit och dit, precis som sin mamma… så tränset eller framförallt bettet tycker hon inte riktigt om ännu, men det ordnar sig nog 🙂 Än så länge verkar målet om att komma upp och skritta på henne före jul kunna vara genomförbart. I veckan som kommer ska stigbyglarna komma på sadeln och fungerar det också problemfritt så blir nästa steg att börja tömköra innan hon ska sittas in, har faktiskt inte tömkört hästarna som tidigare ridits in utan börjat hänga direkt då de är vana vid sadel men tänkte ändra ordning den här gången, kanske får hon också följa med ut i skogen som handhäst till Ph vid tillfälle också 🙂

Skrållan mår bra men är något uttråkad i sin lilla hage som nu är något större när jag tagit bort den lilla avdelningen till sjukhagen, men det blir ju tråkigt i längden att bara gå där fram och tillbaka hela dagarna, hon och Molly levde runt så i sina boxar igår att det blev lite skador på väggarna i stallet så idag fick de byta plats, får hoppas det blir en bättre lösning. Prinsessan Skrållan är väl nöjd förstås med att få stå i den största boxen nu då 😉 Tog bort stygnen på henne i tisdags och om några dagar är det dags att börja longera henne, ska bli väldigt spännande att se hur hon kommer röra sig och om det är någon skillnad! Hoppas också att den markering hon hade på ena bakbenet, och som hade med ryggen att göra, inte längre är kvar! Hon kommer att longeras och tömköras, kanske löshoppas lite o så fram till återbesöket som kommer ske den 18 december, verkar allt bra då ska jag börja rida igen! Hoppas det blir så!! Både Chris och Dylan (kirurgen) kommer att vara med på återbesöket så det känns tryggt.

Denna vecka var det också hovslagardags! Det gick bra frånsett Hibbi som ju hade en bakhov som såg lite halvdan ut redan vid köpet, veterinären sa vid besiktningen att det inte var några problem utan att det var en ytlig spricka men det var det INTE! Det var en riktig hålvägg och röta under och Rory plockade ut lera och annat äckel som hamnat under denna spricka som går en bra bit upp mot kronranden till och med, så nu är hoven väldigt urgröpt på sina ställen men det ska förhoppningsvis bli bättre ganska snart, hon ska spolas ordentligt där varje dag och jag ska använda ex jodopax för att hålla det rent ett par gånger i veckan. Innan hoven är helt ok tar det minst 3-4 månader. Som tur är så har hon inget bekymmer av hoven men jag tycker det är väldigt märkligt att detta bara slogs bort vid besiktningen som en ytlig spricka, till och med jag själv kunde ju se att det såg ut att vara mer än så. Rory såg också att hovvården var väldigt eftersatt på henne så jag kände mig väldigt tacksam för att han kunde fixa detta så bra och för att det kommer bli ändring på hennes hovvård nu hos mig!!

I fredags var det ju så fantastiskt väder att jag var ute hela dagen istället för att jobba i studion, bäst man passar på för det är ju verkligen inte sol varje dag! På fredagar brukar jag också försöka vara lite mer med hästarna och städa lite fint i stallet och ströa åt allihop, en riktigt mysdag brukar det bli.

Jag har ju provat en ny ströstort, hackad halm, för ett tag sedan och har nu använt klart provbalarna och tyckte väl att det var sådär, lite jobbigt att mocka i men annars var det ganska ok men påminner ändå ganska mycket om vanlig halm som ju blir rätt kissig efter ett tag, får nog säga att jag föredrar torv/spån före detta strö. Halt var det också, speciellt i början när det var nyinlagt, det blev lite bättre efter några dagar men generellt så åkte de åt sidorna när Skrållan reste sig och la sig ned.
Den hackade halmen var ju främst tänkt för lösdriften men nu fungerar det bra med spån eftersom de är så få hästar i ligghallen, jag behöver inte fylla på med mer än 2 balar i veckan vilket är väldigt ekonomiskt än så länge. Enkelt att mocka i också så det får nog bli spån tillsvidare.

I början av veckan märkte jag att Quramie verkade fatta tycke för Hibbi som har boxen som vetter mot lösdriften så de stod och pratade lite genom fönstret och Hibbi fick hälsa på både Quramie och Chindra genom att ha sitt fönster öppet och det verkade väldigt lugnt. Så jag beslöt helt enkelt att prova låta Hibbi gå med dem istället för med Molly och Phantasia där det varit lite ”stormigt” och det visade sig vara rätt beslut. De trivs jättebra med Hibbi och Quramie verkar väldigt glad över en till häst som sällskapar på dagarna och låter till och med Hibbi få smaka på sitt kraftfoder 😀 inte många som får det! Känns väldigt bra ni att Hibbi kommit in i gänget och verkar trivas med allt.