Hej o hå..

Stall Lövholmen

Ja hej och hå tiden rinner iväg och massor har hänt sedan sist. Ofrivillig bloggpaus för JAG HINNER JU INGENTING!!!! Jag vet inte ens var jag ska börja berätta nu ha ha? 😉

Ok, vädret, det brukar vara en bra start. Det har ju minst sagt varit varierande, från sol varje dag från morgon till kväll i flera veckor kunde man ju förstå att det inte skulle hålla så länge.. Nä, så det blev VINTER?! Från värsta varma våren så såg det en dag och helt plötsligt bara ut så här igen…?

vinterigen

Inte så kul alltså! Men det gav med sig efter några dagar. Dock har det varit lite kyligt sedan dess och inte lika inspirerande som de soliga dagarna, det är så mysigt att gå ned till stallet då och fixa med hästarna och mitt ”schema” flyter på alldeles utmärkt. De dagarna när det regnar däremot eller som ovan, plötsligt blir vinter, då vill jag bara ligga kvar i sängen och mysa och se på TV hela dagarna om jag fick göra som jag ville ha ha… Kanske fler som känner igen sig eller?! 😉

Nåja, det höll på att bli lite vårigt igen, jag sladdade banorna häromdagen och det såg så fint ut för att nästa dag se ut så här… suck..

regnar

Det blir lite konstig ordning på allt här nu, inte riktigt kronologiskt men det får väl bli lite hipp som happ om man inte har tid att blogga på flera veckor som det blev nu.

I alla fall, roligt som hänt:

Vi har haft besök igen i huset, Gullan med kompisar kom och åt tacos och det känns härligt att ha så mycket space att man VILL ha besök hela tiden, även om det nu denna pågående helg också är väldigt skönt att INTE ha det. Det blir inte många stunder i soffan för sig själv eller för oss, det är verkligen fullt upp om dagarna.

middaggullan

Just det, vi har ju haft mer besök, Fredos bror med fru var i krokarna på konsert (Sting) och sov över på ”hotell Lövholmen” förstås..

lisamarcbesök

Tråkigt som hänt:

Avloppet i stora stallet blev det stopp i – förstås på helt fel tidpunkt när man är mitt uppe i något annat men det var bara att gå ut och stå och mecka med detta EN HEL DAG! Inte så där jättekul direkt.
Efter mycket krånglande fick vi loss vad som visade sig vara flera stopp och vi hittade en del fynd, tampong och matrester… alltså vem förstår inte att man inte får spola ned sådant i toaletten undrade vi smått irriterade…? 🙁 Otroligt onödigt.

rensartoa

Mer roligt som hänt:

Tävlingsplaneringen för Chindra är ju igång, så Jennifer har varit här för en vecka sedan och testkört lite, alltså hoppat 😉
Jennifer blir, efter Gullans pay´n jump debut, pilot till Chindras första tävlingar.

ridermjennifer

Chindra var på sitt allra piggaste humör när det liksom brinner i huvudet och hon bara vill galoppera och INTE trava! …men det var bara att köra på ändå, lära sig måste hon ju tills hon ska på pay´n jump den 18/4.

Så här såg lilla träningsbanan ut 🙂

hoppbana

Lagom högt va? 😀 Jennifer byggde en bra och enkel bana och den står faktiskt fortfarande kvar och är toppen att träna på flera dagar i veckan!
Chindra är ju inte direkt tittig och tycker nog detta var rätt löjligt att ens hoppa över, hon har alltid haft det väldigt enkelt med hoppningen men ack svårare att göra det med någon på ryggen brukar det ju vara. Löshoppning är en sak men den riktiga hoppningen den lär de sig bara med ryttaren till hjälp varpå jag ofta brukar rekommendera folk som vill löshoppa sin äldre hästar ”för kul skull” att låta bli. Nog för att oinridna hästar mår bra av det men äldre hästar trivs oftast bäst självförtroendemässigt med handledning av ryttaren.

Även Activia och jag skuttade några språng. Hm.. kändes lite ringrostigt…hi hi

Sedan dess har jag hoppat lite mer och det börjar arta sig, hon är nog redo för sin första start den 19/4 i rätt tid känns det som. Då blir det från början igen med 90 cm och så ökar vi på med höjd vartefter hon känns redo sedan!
Stallrutinerna flyter på bra i övrigt och schemat med hästarnas ridning sköts bra av mig får jag lov att säga, jag har ju ändå en tendens att inte fullfölja mina krångliga schemaläggningar till mig själv 😉
Chindra som ännu inte rids av mig får stå i Activias box på morgonen och vill oftast inte gå ut förrän någon annan ska med så hon står mest och tittar ut genom dörren ha ha 😀

chtittarut

Chindra får oftast sin ridning på em eller kvällen när Jenny eller Gullan kommer.
Activia som äter sitt morgonhö på gången (för att jag brukar mocka hennes box först) och direkt ur hövagnen – hennes favoritsätt att äta hö på – hon får acceptera att fler vill delta när Hibbi också stoppar huvudet i trots att hon har fullt med hö i boxen!

hoaäterhö

Angående det här med schemat som jag tjatar om.. Jag hade en ny session med coachen i veckan, vi pratade om ämnet tidsdisponering denna gång.
Jag brukar välja ämne, och anledningen till detta ämne är just för att jag känner att det är så himla svårt att hinna med allt om man vill göra ALLT. Jag frågade coachen:
– ”KAN man ens göra så mycket som jag vill, kan jag göra ALLT?!”
– ”Ja” sa hon – ”det kan du, men det kräver en viss typ av planering för att fungera”
Det som oftast händer när jag har för mycket att göra är att det blir liksom ingenting av något. Antingen skjuter jag på allt så länge det bara går eller så går jag in för EN sak till 200% varpå resten inte blir gjort alls och så resulterar bara det hela i att det gnager i en att ”faan, nu har jag ju inte fått något gjort igen…”

Detta var vad jag ville reda ut. HUR gör man ALLT samtidigt?!

Efter vår coaching stund så säger bara: Prioritering OCH Äggklockemetoden!

Och vad är det nu då?
Jo, det ska jag tala om!
Prioritering förstår ju vem som helst dvs att verkligen fundera över vad som är viktigt och rangordna göromålen/livsmålen därefter.
Att sedan ställa ”äggklockan” för att då få till sina prioriteringar, vilket för mig är mååånga, innebär då att man bara ska låta varje sak få en viss tid per dag, det får inte dra iväg till timmar efter timmar till bara en sak, så som det gärna blir med jobb i studion t ex, jag vill så gärna bli klar med projekten att jag sitter och pressar alldeles för länge och så blir jag dödstrött dagen efter och orkar ingenting.

Nepp, inte rätt, så nu ska jag dels minska på tiden i studion och också dela upp tiden i 2,5 timmes sektioner, en sektion per projekt och så vips när klockan ringer (jag sätter timing på mobilen) så stänger jag ned och tar upp nästa projekt. Svårt! Jag vill ju gnaga vidare med samma oftast. Men nu efter att ha provat det några gånger så är det helt fantastiskt i ett första intryck och SÅ enkelt!

Det är som hon säger att ”du får inte mer gjort för att du gör det en längre tid utan det som är intressant är hur effektiv du är medan du gör något – se det som en tävling att hinna så mycket som möjligt på så kort tid som möjligt.”

solistalletFörstås fungerar ju inte denna metod på alla områden, att rida tar ju den tid det tar men i övrigt med saker jag ska få gjort om dagarna så kan detta förhoppningsvis vara lösningen!

Frånsett hästar och studio är det företagsjobb som ska göras varje dag och gårdsgöra som jag kallar det. Utöver det har vi en benämning från coachingen som kallas ”bonus-tid” vilket innebär att beta av en att-göra lista som ligger utöver de andra områdena. På den listan står det ex att checka stängsel i hagarna, mocka hagarna, beställa hindermaterial, kolla försäkringar på gården, köra ut grus på vägen där alla hålen är, färdigställa verksamhetens nya logo, maila till leverantörer om tusen saker och ringa samtal hit och dit etc etc. Den listan tar aldrig slut. Så fort jag skriver en check på något så kommer det en ny punkt 😉

veckoschemaSå nu försöker jag febrilt få till min nya schemaläggning där GG= gårdsgöra och FT= Företagstid. Det är rätt krångligt att tänka så mycket som det krävs för detta, och att dela upp allting i lika portioner och så genomföra det – kanske det mest svåra av allt.

Mitt schema som jag startade med i tisdags, dagen efter coachingen, följde jag väl till 50%, sedan gick stallets toa sönder – då tog det resten av den dagen och även om sådan tid är inplanerad, alltså GG = gårdsgöra, så är den inte inplanerad till att ta 6 timmar!!!

Frånsett själva aktivitetsplaneringen ska varje punkt också ha en planering, ex i studion så ska jag planera exakt vilket projekt jag ska jobba med på vilken tid och vad jag ska få gjort med det projektet på den tiden. Puh… mycket planering alltså!

Inte riktigt min grej med så här avancerad planering även om man kanske kan tro det, jag får förkovra mig i detta och ta det ett steg i taget för jag tror det kommer fungera för att liksom få saker gjort äntligen, lite av varje utspritt varje dag så kommer jag kanske i mål med allt till slut.

Jaha, vad mer… Jo! Vi kollar, hör och häpna, tapeter IGEN!!! (står på bonus-tid listan ha ha)
Fast det är egentligen fler år försenat (ja, det var ju det där med bonustid och att ta tag i saker, en och en.. och beta av..) så detta skulle varit gjort för låt säga en så där 4 år sedan kanske? … 😉

Det handlar alltså om att vi inte riktigt blev nöjda med alla färger som målades i studion från början men det finns en rosa-röd färg målat därinne som är väldigt trevlig så den tänkte vi köra vidare på i någon form av fondtapet, kanske inte just den här som ÄR rosa utan snarare någon med svart bakgrund och rosa mönster troligtvis, så syns instrumenten som ska hänga där mycket bättre då de ofta är ljus i träet. Men den var fin den här i alla fall, förstås dyr och den är förstås då också från Coles.

tapeterstudion

Som jag nämnde har jag checkat gårdens försäkring, det har tagit typ 2 veckor och flera timmar per dag att bara ringa runt och kolla med alla, få offerter, ringa runt igen, få en ny offert och så hundra frågor till alla säljare däremellan. Oj, oj, detta var inte lätt. Skulle behöva en jurist som läser avtalen/villkoren, själv fattar man ju egentligen ingenting av vad som VERKLIGEN ersätts när det händer något och vilka förutsättningar som EGENTLIGEN gäller än det som står.
Det är ju viktigt vad försäkringen egentligen står för och gäller för eftersom det kostar oerhört mycket att försäkra hela gården och alla byggnader…

Om ett träd blåser ned på ridhustaket t ex, ja då måste det först och främst blåsa RÄTT antal sekundmeter för att försäkringen ska gälla. Så det gäller att träden är färska och friska, inte ruttna och trötta, och att det sedan blåser rejält och någon (?) som med bevis (?) kan påvisa att det då blåst exakt rätt – ja, då får vi ut på försäkringen… och troligen då efter 20 års premier så summan för detta i själva verket hade kunnat ersätta skadan själv om man INTE hade betalt in alla års premier…
Blir inte klok på försäkringar men såvitt jag kan se är Dina allra billigast i alla fall, sedan om de är bäst är inte likställt med billigt direkt. If känns safe men dyra, länsförsäkringar ok men de är för sega på att återkomma så då går det bort. Ska man tjata får det va 🙂

parlantiHar under veckan lyckats få till flera saker på bonustidens att-göra listan, en väldigt utdragen sak som jag skjutit på huuur länge som helst är hur sjutton jag skulle göra med mina nya Parlantistövlar som jag inte kunnat ha sedan jag ramlade av.

Efter en mycket enkel lösning bestående i att maila till Parlanti och min kontakt där visade det sig ironiskt nog att det bara var att skicka dem dit så stretchar de ut vänsterstöveln. Men alltså, VARFÖR har jag inte tagit tag i detta tidigare då?! Suck. Nu blev det gjort i alla fall.

Ser helt klart fram emot att använda dem!!!
Skickade även en svart tävlingsstövel likadan som också blivit för trång på detta ben. Får hoppas den svullnad som verkar konstant fortsätter vara det då för jag vill ju inte ha en för stor stövel på ena benet direkt!

Minns ni att jag berättade att jag skickat in man-tagel från Phantasia till analys?
Har fått svaret nu!
”Akut” borrelia säger testet att hon har. Jaha? Ok. Så nu ska vi köra en naturläkemedel/ört-kur ett par månader för att rensa ur detta ur blodsystemet. Hur länge hon gått med detta gav testet inte svar på men det är nog ett tag. Typiska symtom är ju kommande och gående hältor, stelhelt, trötthet osv så det kan ju stämma men jag säger inget förrän jag sett resultat. Hon får ridas vidare under tiden så det blir trots allt spännande att se om behandlingen kommer att ha någon effekt som märks vartefter i ridningen.

Phantasia

Dagen till ära fyller Fredo år!! Så vi har ätit fin-middag med grillad fläskfile! Mums!

grillat

Nu blir det nog filmkväll, pingvinerna från madagaskar om jag får välja.. men idag får nog han välja (såklart!) och då blir det nog inte den filmen – även om han motsträvigt ofta erkänner att han tycker det är hur roligt som helst med animerat men han är kanske inte lika entusiastisk som jag till att liksom från början välja en sådan film 😀

Då borde jag fått med allt och njuter därmed vidare av helgen 🙂