Helgpyssel

Stall Lövholmen

Alltså det här med betong, det var ju inte jättelätt att få det bra. Det flöt ju bara omkring överallt och snabb fick man ju vara också. Tungt som sjutton. Har klätt de nyinköpta stolarna med ny klädsel, ridit, satt upp ännu fler gardiner och hittat ytterligare fler egentligen onödiga inredningsprylar till samlingen 😉

betong1I fredags morse dök betongbilen upp, det känns nyttigt att ha varit med på precis vartenda moment i det här med avloppet, även om det är dötråkigt och tungt arbete så är det bra att kunna det själv när man bor på gård.

Jag betvivlar dock att jag skulle klara att ha göra hela jobbet på egen hand. Det är ändå en del tekniskt att tänka på så det blir rätt. Skönt att pappa varit med och agerat ”byggledare” 😉 han har ju en del erfarenhet om man säger så, typ ett helt liv.

Vi tyckte ju att formen vi gjort verkade en aning vek men det gick så fint så när betongen var på väg ned och skulle ”gräddas” ha ha, han som kom med bilen hade dessutom varit här flera gånger tidigare… ja, det är ju inte första gången en platta gjuts på den här gården sedan vi flyttade hit, men det är nog första gången den blev så ojämn och dålig.. 😉
Det är ju helt och hållet vårt eget fel, pappa tyckte inte det var så noga och jag och Fredo som tycker det är noga är då på tok för oerfarna för att veta hur vi ska få till vinklar och fall för att kunna få till det perfekt. Men det blev förstås ok, det mesta blir ok i slutändan (vare sig det är tapeter, färg eller gardiner ha ha) även om vi först tyckte det såg förfärligt ojämnt ut.

betong2Det var ju inte lite tungt att hålla på och greja runt i betongen med en spade…puh! Det blev förstås inte helt jämnt överallt så vi fick stå och skyffla betong några meter hit och dit iksom!

Min rygg hade sagt upp sig dagen innan redan efter 3 heldagar med det här och jag kunde knappt lyfta spaden på fredagen så att skyffla betong var nog det sista jag hade önskat mig.

Hursomhelst fick vi med gemensamma krafter till det hela och det gick rätt snabbt också, betongen stelnar ju till inom ca 45 min så man får ånga på så det blir så jämnt som möjligt.

Förstås skulle det ju också regna JUST på fredagen! Regn vill man inte ha när man ska gjuta betong, då blir det ju fåror och allmänt ojämnt av att det rinner vatten överallt. Vi täckte över med plast och papper och det höll väl hyfsat men kändes ändå lite hopplöst, vi hade inte tur med vädret!

Nu blev det klart i alla fall och det var så skönt att ha ytterligare en etapp klar. Jag har kommit fram till att det totalt blev 5 etapper i det här:
1. Mäta med kamera vart felet var, i detta fall överallt…!
2. Gräva upp gamla avloppet och gräva nytt (eftersom vi ändrade riktning på det nya röret)
3. Formsätta inför gjutning
4. Gjutning av betongplatta
5. Grusa ytan upp till den nya betongen (mer om det i kommande inlägg)

– Alltså MYCKET mer jobb än vad någon av oss trodde gissar jag. När det blir så är det ibland tur att vi inte ”visste” för då hade vi väl dragit oss för det här i alla evighet och det hade säkert känts ännu jobbigare när vi startade, nu blev det mer ”jaha? ska vi göra det också?” eller ett förvånat konstaterande att ”vilken tid det tog!” och stundtals var vi riktigt optimistiska när pappa kvittrade att ”nu är det bara några timmar kvar… ”

Kände mig riktigt nöjd och mör i kroppen efter det här och spenderade resten av fredagen med att pyssla i huset, var totalt oförmögen till något annat ändå än att bara SITTA ned!

stolar

Stolarna som köptes begagnade nyligen skulle bli omklädda i sitsen, röd plysch/sammet i alla ära men eftersom våra befintliga stolar har brunt skinn, och det är mer tåligt + att det fanns skinn kvar över, så kändes detta som det bästa valet! 🙂

Köket och köksbordet känns helt klart som den mysigaste pysselhörnan i huset, här höll jag till med detta! 🙂

pysselköket

Började med att knåpa bort det röda tyget och försöka återanvända de gamla dekorspikarna som satt där.

gamlatyget

Det gick väl hyfsat även om de böjde sig hela tiden. Tog mig till slut en tur till järnaffären nära oss och fick tag i dessa dekorspik som var betydligt finare och grämde mig förstås över att jag redan gjort 3 stolar med de gamla spikarna istället för att ha köpt dessa från början! Typiskt mig.

dekorspik

färdigstolDet var inte så svårt att få till det här, tyckte det blev bra och det var precis lagom fredagspyssel för mig medan Fredo träffade kompisar och drack öl i stan 😉

Jag hade inte orkat röra mig en meter ifrån huset så jag föredrog att stanna hemma och göra det här och sedan bara mysa och se på film alldeles själv, perfekt, då kan jag välja vilken film JAG vill ha ha 😀
Brukar bli något åt drama/komedi hållet då och när Fredo är med ser vi på thrillers vilket jag i och för sig gillar men i värsta fall kan det bli åt action hållet och nja, det är sådär…

Fick i alla fall klart alla stolar och kände mig mäkta nöjd att ha gjort så mycket nytta på samma dag!! 😀

I järnaffären hittade jag förstås en del annat smått o gott också… jag tror de bytt ägare där för nu fanns det en väldans massa roliga prylar av alla de slag.

Vi letar ju julgran till huset och det ska förstås vara modell större nu när vi har 3 (!) m i takhöjd… stor gran because we can liksom hi hi.. men det är ju minst sagt dyrt med plastgranar så vi får se.. det stod i alla fall en fin där på järnaffären som jag stod och drog i en stund.

tandbhästVi funderar lite på det just nu så får vi se om det blir något av med gran…

Jag fick då med mig ”ljuskoppar” eller vad man ska kalla det och av olika slag, dessa kan fylla en rad olika funktioner tycker jag, t ex som mugg för tanborstar på toaletten?

Har förstås diller på ”hästiga” inredningsdetaljer, dock i lagom mängd, och hittade denna ganska stora variant som ska få se fin ut i matsalen bland de numera omklädda stolarna 🙂

…ljusburkarna kan ju också fungera som förvaring på sminkbordet:

sminkb

eller som vanlig dekoration förstås:

pyntdress

Älskar billiga prylar 😀 Jag som önskar att Dollar store fanns i Tumba ha ha… jag får nöja mig med Rusta och ÖB, den lokala järnaffären uppenbarligen och liknande andra affärer istället.

Lördagen ägnade jag och Fredo åt att åka ärenden hela dagen, fortfarande återstår hur mycket som helst i huset och vi SKA ju bli klara till jul!!!!!! Vi MÅSTE bli klara till jul, annars blir jag galen tror jag..

I söndags red jag och Gullan lite gemensamt på morgonen, Chindra som ridits av Gullan nu några veckor har verkligen gjort framsteg trots att det inte blir så mycket ridpass per vecka, hon verkar helnöjd med situationen och är ambitiös och försöker göra rätt. Väldigt kul att följa både henne och deras utveckling tillsammans.

vitagardgardincloseJag ägnade resten av söndagen åt huset igen och fick en hel del gjort.

Helst vill jag berätta om varenda liten skruv men allt vi gör är ju inte värt att förklara i detalj, då blir det så långrandigt vilket jag är expert på 😉

I alla fall fick jag dit de här gardinerna i den övre hallen. Jag hade redan satt upp en annan variant tidigare men det blev på tok för mörkt – det är dåligt med ljus i det här huset, det är rätt trist, men vita gardiner gör i alla fall det hela lite ljusare.
Jag känner mig lik en viss housewife som gillar tassels så här mitt i min inredningshysteri… ha ha 😀 😀 😀