Hos kinesiologen

Stall Lövholmen

När det kommer till hästarnas hälsa har jag varit mer alternativ tidigare när det kommer till läkemedel än vad jag varit de senaste 10 åren, förr gav jag bara alternativ medicin såsom örter och naturliga tillskott om de hade problem med något. Av någon anledning har jag tappat bort mig lite i den världen nu, det är nämligen inte lätt att veta på vilket ben man ska stå om hästarna blir halta eller har något annat problem ex som Phantasias mage.

Det är lätt att falla in i tron om att det bara är veterinären och dennes metoder som kan få ordning på något. Kanske är det så ibland, men framförallt tror jag kanske att man väljer den vägen i de flesta fall för att det serveras och känns enkelt.

Vem har engagemang och kunskap om att leta reda på kinesiska örter eller alternativa metoder för behandling till sin häst, eller framförallt vart hittar man det och vad ska man ge? Inte helt lätt och det gäller att först få reda på vad som egentligen är fel innan man börjar dosera något. Hur det står till inne i kroppen är den viktigaste faktorn och också den svåraste att ta reda på och pricka rätt dessutom. Inre problem ger yttre problem och det är de yttre problemen som behandlas ofta istället för de inre.

Nu gäller ju inte dagens inlägg hästarna för en gångs skull utan det gäller mig själv!

Likväl som att måna om hästarnas hälsa har jag startat igång en längre utredning om min egen.
Inte för att jag mår ”dåligt”, mer för att jag vill veta hur det står till i kroppen, hur jag ska underhålla mig själv näringsmässigt på bästa sätt osv.

Jag började med den traditionella vägen, blodprov på vårdcentralen.
Det visade inget direkt fel på något värde, framförallt inte kring ämnesomsättningen som jag själv länge misstänkt inte fungerar som den ska ibland en rad andra symptom.

Vidare till ett hårmineral prov som blev steg 2. Det gav väldigt mycket information om brister i mineraler i kroppen och jag har fått äta bl a zink och magnesium för att återställa rätt balans och ph värde i kroppen. Fortfarande ingen förbättring kring ämnesomsättningen dock.

För ett tag sedan fick jag tips om en kinesiolog i Norrtälje som gjort underverk tydligen. Vad kinesiologi är väljer jag att inte gå in på, googla! 😉 Kinesiologi blev steg 3.

Igår var jag där för att få hjälp med läkning av inre organ som för länge sedan börjat fungera dåligt av olika anledningar och som till slut ger sig till känna genom fysiska besvär (fick jag vet per telefon när jag bokade tiden..)

I mitt fall innebär fysiska besvär ex ledvärk men enbart i höger sida av kroppen (fotled, knä, axel, handled och nacke på höger sida) och jag är trött och energilös även om jag kör på ändå och det var ännu värre före mineraltabletterna jag ätit som återgav en del energi och framförallt koncentrationsförmåga.
Vidare har jag en del yrsel dygnet runt, det kommer och går och har gjort i många år, säkert 10-15 år! Det främsta problemet (som är synligt) är dock ändå vikten som tenderat till att bara öka och aldrig gått tillbaka, fram till 25 var jag smal och snärt ha ha 😉 sedan sa det mer eller mindre pang och så började den viktökning som bara fortsatt och inte går tillbaka även vid drastiska kosthållningar jag provat i hyfsat långa perioder.
Självklart är jag själv en bidragande faktor här pga felaktig kost och fördelning av kosten över dagen men inte enbart. Tur det, känns ibland som jag vore ett hopplöst fall ha ha 😉

För att göra en väldigt lång, komplicerad och avancerad historia kort blir det en cut to the chase nu från gårdagen, min lever fungerar väldigt dåligt, kroppens reningsverk, och det i kombination med tarmproblem mm sätter hela ”kostsystemet” i kroppen, ämnesomsättning och förbränning, helt ur balans och funktion. Detta är alltså inget jag ”känner av”, tvärtom, jag tycker jag mår bra och har väldigt lite problem 🙂
Men jag har INGEN koll alls.

Jag hade också extrema stressnivåer i kroppen och för högt insulin pga ständig påfyllnad av sådan kost, vilket medfört att jag kan köra på i 180 om dagarna, jobba från tidig morgon till sen kväll i ett och sedan vara för ”pigg” för att sova..

Efter många, många års funderande kring att något inte stämmer kände jag att jag äntligen fått ett svar på min misstanke. Men ett ”svar” av den här sorten och en startbehandling ur kinesiologisk synvinkel är bara steg 1. Ska jag få ordning på mina fysiska åkommor måste jag göra mycket förändringar när det kommer till ex kosten eftersom min kropp (eller någons?!) inte kan hantera den dåliga mat som är lätt att handla på sig, dvs allt i en normal mataffär mer eller mindre ha ha 😀
Sedan ska jag också lägga upp dagarna bättre och inte köra 18 timmarspass med jobb och beta av min ”to-do” lista. Gärna för mig säger jag bara, det är faktiskt frustrerande att ständigt vara trött och sedan inte kunna sova när man väl ska det!! Det är i perioder det varit så, inte hela tiden.

Kostmässigt ska jag förstås förändra vete och socker, och det är förstås vete och socker i ALLT 😉
..och ja, jag vet ju det här redan att man inte ska äta det.. när jag tänker efter vet jag egentligen jättemycket om rätt och fel kost, som säkerligen de flesta andra också vet men inte genomför.
Men igår blev det mer på riktigt, konkret och tydligt:
– Gör du inte själv förändringar går allting vi behandlat och jobbat med nu tillbaka och du kommer att kollapsa och bli sjuk, organen är äldre än du just nu..
– Jaaa, säger jag vagt och argumenterar en stund till hur svårt det är att förändra kosten och ser baguetter, potatis, chips och godis åka förbi ögongen på löpande band (var dessutom hungrig eftersom mötet var vid lunchtid)
Han drog en djup suck inombords såg jag över mina fjuttiga argument i förhållande till situationen och bara blängde tillbaka och säger sedan med tyngd i rösten:
– Ta nu ansvar för DITT liv!
Ungefär där slutade jag fundera och bara tog in informationen för att åtminstone verka vuxen.
Orden fortsatte eka i huvudet efter mötet på hälsocentret i ett pittoreskt centrum i Norrtälje.

Jag är glad att ha fått tipset om honom av min kompis Emma och att jag kom till skott att åka dit. Jag skulle verkligen vilja rekommendera ALLA att gå vägen till bättre hälsa genom sådana här metoder istället för den ”sterila” vägen. Bara för att man tror att man mår bra så gör man det inte inuti, många organproblem ger sig inte till känna förrän det är kört så att säga, kolla upp dem medan det finns tid!!!!

Förhoppningsvis får jag hjälp med hästarna från Stefan också, när han har tid.. det var många hästar i kö hos de allra största travstallen som slutat med veterinärer och kliniker… 😉

Men nu ska jag försöka att få någon ordning till att börja med, jag är inte den som klarar att radikalt förändra något från en dag till nästa, det kommer att ta tid men jag hoppas jag kommer kunna hålla mig till rätt kost och märka skillnad. Jag fick rätt dålig information kring exakt kost igår då konsultationen inte utgick ifrån det, det var mest en ”rekommendation” så att säga. En stark sådan.
Så får jag inte ordning på det på egen hand eller via google ha ha 😀 blir det till att träffa deras kost coach på samma hälsocenter.

Förstås har jag också fått viktiga kosttillskott i algform.

3 månader ska det ta innan jag kommer märka en förändring.

Känslan när jag åkte hem igår efter behandlingen var att jag inte kunde bli stressad, jag försökte liksom stressa upp mig över något men det ”blev inget”, hjärtat slog stadigt vidare i samma tempo och takt. Idag när jag vaknade hade också en väldigt lugn känsla i kroppen, fantastiskt. Jag som inte trodde jag var så stressad i mitt fantastiska liv här på gården med hästar och musik,
– det börjar lagras när du föds, sa Stefan igår.
– Jahaaaa….? sa jag förvånat och tänker oj, det var lång tid det har lagrats då och insåg att jag var tacksam över att ”bara” vara 36 år och ha tagit tag i saken.

Kanske får jag anse flytten till huset som en sorts nystart på flera plan? 🙂
Känns bra att tänka så i alla fall så går det kanske lättare att komma igång!?!