Hur många täcken behöver man egentligen?

Stall Lövholmen

Jag har flitit kämpat på för att sälja av en del täcken som jag skaffat mig. Ni som känner mig vet det redan men för er som inte känner mig kan jag tala om att jag är en riktig prylnörd. Inte bara på hästgrejor utan på många form av ”grejor” – musikutrustning, tillbehör till traktorn, skor, kläder osv även om sistnämnda skor och kläder drastiskt minskat de senaste 10 åren jämfört med när man var mer utanför än inom gården 😉

Hursomhelst, jag har nästan alltid något att sälja av och det beror förstås på att jag antingen köpt lite för mycket av något eller köpt fel sak. När det gäller just täcken så har jag insett att det är verkligen inte många täcken jag verkligen behöver till hästarna.

skrrullar

Genom åren har mina hästar lite omvartannat haft tjock päls på vintern eller varit klippta. Klippta hästar kräver ju några fler varianter på täcken. Där brukar jag variera mellan 50g, 100g och 250 g som innetäcken beroende på höst-vinter-vår temperatur men själva utetäcket är oftast densamma så jag byter bara innetäckena efter vad vädret säger. Blir det – 30 grader kallt som det var några vintrar för flera år sedan då fick de förstås ett tjockare utetäcke. Men annars har jag helt lagt av det där med att ha flera utetäcken.

Faktum är att det också är ett problem att tvätta de där tjocka täckena. Innan vi köpte den större tvättmaskinen som numera finns i verksamheten så gick det inte att tvätta tjockare täcken än 100 g utetäcken med hals…

phoh

Så jag sålde det mesta jag hade i utetäcken av både tvättskäl men också för att jag upptäckte att det inte fanns något behov av de flesta och köpte varsitt Rambo Supreme utetäcke till hästarna.
Till dessa köpte jag liners i två olika tjocklekar och that´s it, några fler utetäcken än ETT per häst behövs inte!

Hibbi_rambo
Dessutom ska ju Rambo helst inte tvättas heller så ännu mindre behov av fler täcken av den anledningen också då det aldrig ”behövs” något ombyte.

Möjligtvis kan jag ana ett litet behov av ett tunnare utetäcke nu när det är så där halvkallt om dagarna på våren och man inte vill ha en lerig häst men samtidigt inte bylsa på den ett så pass tjockt skaltäcke som Rambo täckena är.

De senaste två vintrarna har ju mina hästar fått väldigt tjock päls eftersom det dels varit viloperioder men också mindre aktiv ridning vilket är något jag trivs med att minska ned på under den perioden. Det gör ju såklart att alla innetäckes-behov helt upphör. I mitt stall behövs inga täcken för värmens skull om hästarna inte är klippta. Så nu börjar jag snart undra om jag inte behöver ett enda mer täcke till hästarna än ETT var totalt ha ha….

Nä, det fungerar ju kanske inte. Men tanken är intressant att vad ska man med alla täcken till egentligen? En oklippt häst behöver ju inte ett ländtäcke, innetäcke eller knappt transport täcke om jag ska åka någonstans, Hibbi fick ha ett 100 g täcke på väg till kliniken senast och var svettig när vi kom fram 😀

Hutanforklinik

Sådana där ”snygg” täcken är dock lite svårare att göra sig av med… de ligger än så länge kvar i skåpet.

rosatäcke
Fint med färg men till slut är man tillbaka där man startade, med marin, rött, brunt och möjligen grönt ibland som ”standardfärger” ha ha… Sådana där ”snygg-täcken” har en tendens till att heller aldrig komma till användning vilket gör dem meningslösa att köpa från början.

Ulltäcken tycker jag dock kan vara ett bra komplement till det där enda utetäcket man behöver, de andas och är varma och bra för svettiga vinterpäls-hästar om man nu behöver ett täcke till dem. Ofta upplever jag att de inte blir så svettiga om man inte rider så hårda pass utan med lite avskrittning är de torra nog för sitt utetäcke och då är man tillbaka på noll igen. ETT täcke behövs 😉

Sommartid har jag tidigare år tyckt att hästarna behöver flugtäcken men sedan jag bytt sommarhage, som numera är året runt hage också, så försvann de värsta flygfäna då de tyckte mer om att vara i den andra sommarhagen som ligger på fuktigare mark. Vips så behövdes inga flugtäcken heller 😀

Flugtacke

Nu pratar jag förstås bara om täcken. De stölder som pågått i stall gjorde att 80% av min utrustning togs bort ifrån sadelkammaren och ännu är den inte tillbaka, tror ni jag saknat något schabrak bara för att 80% av alla saker inte varit i stallet? Nope…

schabrakpåplats

Det går fint att använda 3-4 schabrak totalt. Hur många schabrak jag däremot har vill jag helst inte räkna just nu utan där pågår också en flitig försäljning om än något stillastående just nu när jag har mycket att göra på andra områden.

Jag måste tillägga att det här tänket går ju igen på alla saker, ett träns per häst räcker också. Så det blir nog till att fortsätta sälja av prylar under våren. Jag har en separat sida online som heter Hästbloppis och hittas på denna adress www.hastbloppis.se så ta gärna en titt där om du letar något eller vill tipsa någon annan som söker täcken, schabrak, träns osv!