Jag har köpt Activia!

Stall Lövholmen

Efter år av tankar och planerande fram och tillbaka mellan mig och Activias uppfödare, familjen Johansson-Eckert i Jönköping är det nu gjort – jag har köpt Activia!

HISTORIK
För 5 år sedan föddes hon! År 2009.
Activia e. Camaro M u. Activity e. Adept

aföl

Vi, jag och familjen Jönköping som jag kallar dem, började prata lite löst om min inblandning i Activia för omkring 3 år sedan redan.

ActivityNär jag sålde Activity (Activias mamma, se bild vänster) till dem hade jag ju skrivit in i avtalet att jag ville ha förköpsrätt på avkommorna, något jag kanske fick användning av i detta fall då även om jag hoppas och tror att jag hade fått frågan ändå 😉

En bra grej det där med att skriva in enkla överenskommelser som kan gynna både säljare och köpare, att ha möjlighet att köpa tillbaka sin häst är både en trygghet för en själv och för hästen om det skulle inträffa något. För säljaren kan det också innebära en enkel och smidig affär där man ”vet” vart hästen hamnar. Kanske passar det inte att köpa tillbaka när chansen ges men den ges ändå och det är upp till en själv att ta det beslutet då så att säga. Ta tillbaka hästen eller låta den gå vidare.
Så skriver jag i mina försäljningsavtal om hästar jag sålt och så har vi även skrivit in i avtalet kring Activia, och uppfödarna vill nog gärna ha henne tillbaka så småningom <3

Trots att det nu är klart har det tagit en del tid och tankar att komma fram till det här beslutet.

EN LÖS BENBIT
Mest konkret har varit att tänka igenom situationen pga den lösa benbit som Activia har i ett bakben och som upptäcktes vid röntgen före hon kom till mig. Det är fortfarande oklart vad som kommer att ske kring detta och enda sättet att ta reda på hur vi ska gå tillväga är att rida/belasta och se vad som händer. Behöver den tas bort hoppas jag verkligen på att det går att vänta till i höst i alla fall.
Hellre en ridfri period i december och januari liksom 😉 ha ha

Om operationen behöver göras och inte blir lyckad, man vet aldrig hur en häst klarar av en operation och vilka anade eller oanade konsekvenser operationen kan ge, ja då kanske jag tog fel beslut och får en oridbar häst men jag kan samtidigt inte gå på en framtida och förutfattad historia som ännu inte skett.
Så det resonemanget i kombination med Activias fina egenskaper gjorde att jag valde att chansa och se benbiten som en sekundär sak i sammanhanget och ta det när det kommer i så fall.

RANNSAKNING
Med i beslutet finns också förstås en riktig rannsakning, vad ska jag ha för häst denna gång?! Vad passar mig nu och vad för häst ska kompletteras till de övriga 3 för att ge mig mer utveckling? Blir det här kul varje dag, kommer jag att se fram emot att rida, kommer jag känna mig säker och finns det tillräcklig kapacitet?

Atrav

Jag har verkligen tänkt till här och gått på egenskaper hos hästen i förhållande till mina egenskaper som ryttare FÖRE mina estetiska svagheter i att alltid hitta en ”perfekt-och-barbilike-häst-med-värstaste-hoppstammen-i-hundra-led-och-bästaste-färgen-och tecken-ever-liksom” … ha ha (ja, jag är 12 år inombords!) Inget fel i detta förvisso men det är bra att först förvissa sig om att HÄSTEN är rätt före färgen liksom. Även om nu Activia har en väldigt fin färg och massa vita tecken som jag gillar 😀 😀 😀
…så mitt beslut känns därför ”vuxet”- redo.att.prata.pension-genomtänkt liksom ha ha 😀

Så, jag har kommit fram till att RÄTT häst JUST NU 2014 fortfarande är det jag alltid sökt i egenskaper, jag har bara sett till att försäkra mig om att alla de här egenskaperna finns inbakade i en och samma häst denna gång + lite krydda på rätt ställe 😉

– En STABIL häst, som INTE är TITTIG eller NERVIG – jag är trött på att lägga engagemang i att ta sig förbi en grön tunna eller titta på blommorna vid hindret istället för hindret…
– En FRAMÅT och LÄTTRIDEN häst med bra RIDBARHET– jag har lättare för att få hästarna lydiga än framåt, min comfortzon och brist, är hästen framåt i sig själv får också jag en skjuts = vi blir ett bra team! En lättriden häst är bekväm och enkel. Bra att tänka på när man har 4 hästar! Med ridbarhet följer utvecklingspotential!
– En häst som är ANNORLUNDA än mina andra hästar, den självklara anledningen till varför jag ens har så många hästar, en är för tråkigt! 4 är lite väl många men ska det vara 4 ska de vara olika så att jag själv får en stimulans och utveckling i min ridning, det är ju ändå det som hela hästeriet bygger på, att jag ska rida dem! Det som jag tycker är mest annorlunda med Activia är att hon är mindre och ”piggare”, det är kul 🙂
– En häst som är ROLIG att rida VARJE DAG och som har sin STYRKA DÄR JAG BRISTER. Detta är nästan det viktigaste, det måste vara roligt nästan jämt och det måste vara en häst där både häst och ryttare kan utvecklas för att bli roligt nästan jämt 😉 Åter igen är Activias framåtanda hennes styrka mot min brist.
TALANG och nog med KAPACITET, lite klurigt att veta kapacitet eftersom det hänger på hästens inställning mycket vilket visar sig första efter en del tävlande i min mening, men tanken här är en häst som först och främst besitter talang och vilja, sedan brukar det lösa sig och kan man inte hoppa de högsta hindren så är det så. Det kräver oerhört med jobb redan från 1.30 nivå för att hålla hästen frisk och vältränad, med 4 hästar får man sätta kraven på sig själv lite lägre och se vart det bär med tiden. Talangen är dock viktig.
– sist men inte minst LÄTTHANTERLIG och SNÄLL förstås, lite samma här som med stabiliteten, jag har inte tålamod att jobba för mycket med olater på någon nivå, jag har hållt på för länge med hästar för att tycka att den biten är rolig numera, jag har passerat det. En häst som är naturligt snäll och lugn tilltalar mig helt enkelt.

Activia har ALLT det här tycker jag med lite krydda i framåtbjudningen! 😀

NACKDELAR
Visst, det finns också nackdelar med henne:
– Hon är ranghög och rätt på mot andra hästar vilket kan innebära skaderisk för de övriga tre som är snälla.
– Hon är stark i munnen som sin mamma, kanske går bort med styrka, kanske inte. Egenskapen finns där.
– En bättre exteriör ur skadesynpunkt hade också varit önskvärt, hon är rejäl och kanske lite för ”tung” i sin kropp i förhållande till storlek.

Förvisso har jag en tendens att rent personligt och utan någon hänsyn till skador tycka om de rejäla gamla svenska hbl hästarna minus korta ben då förstås.. 😉
Att alltid försöka se objektivt på sina egna hästar och fundera kring vad en viss exteriör kan komma att innebära är viktigt för träningsupplägget med hästen och i det här fallet kommer det bli viktigt att verkligen få upp henne fram så hon inte blir för tung på sin framdel och får frambenshältor vartefter belastningen ökar. Lite lika som Phantasia, de är båda långlinjerade, inte så högresta, och lite på framdelen ridmässigt.

Men… en ”korrekt” häst resp. en icke korrekt kan ändå ha så oerhört olika fysiska förutsättningar att det egentligen inte går att uttala sig i mer än gissningar innan man vet. Önskemål kan man alltid ha.
I slutändan är ändå hjärtat, modet och inställningen hos hästen lika om inte mer viktigt! <3

Men resan har inte varit så riktigt så enkel som allt ”konkret” ovan…
Det var just den konkreta, enkla och synbara delen i beslutet, nu till den betydligt mer abstrakta! 😉

RÄTT MAGKÄNSLA
Att jag lånat Activia en tid har egentligen inte påverkat min vetskap om att hon troligtvis skulle bli rätt häst vilket jag redan hade en uppfattning om från början varpå hon kom hit överhuvudtaget, men lånetiden har påverkat min känsla ATT det var rätt. Det är stor skillnad på förnuft och känsla tycker jag och det är detta som kommer avgöra hur länge hästen stannar i stallet och förgyller vardagen.
Det räcker inte bara att veta att det ”nog” blir bra, det måste kännas bra i magen också!

Agalopp

Det som lånetiden verkligen gjort för mig, om jag tar det från början, är att sakta inse att jag måste gå vidare till något nytt. Jag sålde Skrållan i ett tämligen hastigt beslut ett par månader innan Activia kom och jag har saknat Skrållan, jämfört Activia med Skrållan och jag saknar Skrållan fortfarande och kommer säkert fortsätta göra det.
Men med lånetiden har jag börjat skilja dem åt i tanken, det är olika hästar, den enes fördelar behöver inte utesluta den andres. Det är som det är.
Jag har också behövt lite tid i det här att känna mig för om jag känner mig säker på en ”ny” häst.
Det kändes ganska snabbt bra med Activia på det planet vilket var en otroligt skön och en välbehövlig känsla. Jag har inte velat ”köra på” bara med en ny häst heller så som jag kanske brukar, ex när jag köpte Hibbi senast. En provridning, en toppenkänsla och ja, det blev ju toppen också men det var då. Nu är nu.

Puh… Det är skönt att vara färdigtänkt, eftersom det här köpet inte gått till på samma vis som jag brukar, som med Hibbi t ex, så tar det nog ett tag innan jag riktigt känner att Activia är min häst.
Men det kommer nog vartefter jag själv kommer igång med henne mer än jag faktiskt hunnit göra hittills.

Aexterior

Nu måste jag genast införskaffa något klädesplagg till den nya dockan, något nytt och eget måste hon ju få, som liksom är uttänkt till henne! Alla hästarna får ju dela på allt, men ibland blir det extra roligt att tänka ut något till dem var och en, mina dockor 😀
Modelejonet har talat, jag får genomsöka nätet efter det perfekta tävlingssetet kanske?! 🙂

Activia har nu alltså officiellt blivit en ny medlem i dockhuset och jag ser verkligen fram emot att komma igång och utvecklas tillsammans med henne, nyfiken på vart det kommer bära, och jag förvånas och hänförs nästan dagligen av den ständiga känslan av att hon bär på Activitys skäl <3

Ahuvud