Klar med stängslet!!

Stall Lövholmen

Efter några intensiva heldagar blev vi klara med allt stängsel, det gick fortare än vad vi trodde men så körde vi också på väldigt intensivt för att få det klart istället för att ta lite i taget som jag först tänkt. Det kändes i fötter och rygg också att man stått och gått där ute i hagen långa stunder!

avantlastadlilahinkEftersom vårt förra stängselsystem, och även vissa hagar fortfarande, är byggt på plaststolpar med hål för elrep så finns ju inga isolatorer på plats, så det var bara att skruva upp två isolatorer på varje stolpe med 4 (!!) skruv i varje tog en hel dag, puh!

Jag fick ibland sitta i Avanten och åka runt och skruva en stund då jag blev så trött i ryggen och fötterna av allt stående, knäet klagar inte, istället är det andra kroppsliga ställen som inte orkar! 😉 Det är verkligen jobbigare än man tror att man bara stå och gå långsamt en hel dag, väldigt mycket belastning, så jag tror jag hade varit rätt mör även utan mitt knä som förstås sabbar tempot en del nu.

Kom på att jag kunde ha mina isolatorer i en hink bakom mig när jag körde, väldigt smidigt och eftersom Avanten kom nära intill stolparna så gick det utmärkt att sitta i den och skruva istället för att stå och gå! Det gick åt en hel del isolatorer, låda efter låda tog vi med ut i skopan!

isolator

Fredo kom till undsättning under eftermiddagen och senare på kvällen fick vi till och med ut ett band runt ena hagen, Fredo gjorde en liten special lösning med ett cykelställ på Avanten och så kunde rullen bara rulla där medan Natalie höll i bandet, det gick fort och smidigt ändå tills träpinnen som rullen skulle rulla på gick av! 😀

enrulle

Men vi hann en hage i alla fall och på väg hem var vi alla så trötta att både Fredo och Natalie åkte med ”på” Avanten! 🙂

NoFåkeravant

stängselrullarDagen efter, när det var dags att få allt band på plats, gjorde vi en annan konstruktion på rullarna, fortfarande med cykelstället men vi vände det mer upp och ned istället, det fungerade verkligen toppenbra!

Till en början körde vi dock bara med en rulle, det är lätt hänt att det trasslar till sig med rullen och bandet snurrar sig (väldigt krångligt!) och så blir allt jättejobbigt om man inte hela tiden håller bandet från rullen sträckt.

Men snart insåg vi att vi nog skulle prova med två rullar på en gång, det gick ju så bra med en nu när cyelstället var upp och nedvänt! Natalie fick alltså ”tömköra” Avanten och på så vis fick vi ju ut två band direkt, mycket smart och effektivt tyckte vi! Dock kom vi ju på detta lite sent i processen men till nästa gång så vet vi ju 😉

Ntömköravant

Förra året när pappa och jag stängslade alla hagar till verksamheten så använde vi oss bara av grindar som inte för strömmen vidare då varje rasthage var ”en” hage och avslutades med en grind, sedan kopplade man då kablar mellan alla hagar och fick på så vis strömmen vidare.

Men i detta fall skulle nästan samtliga grindar (alldeles för många!) ha strömförande grindar så jag hade beställt en annan form av grind denna gång, där handtaget ser ut så här och alltså har två ledare, plus och minus, precis som bandet och således leder strömmen vidare.

strömf-handtag

Grindarna sitter nämligen mitt i hagarna på vissa ställen för att man ska kunna skifta hagar och ibland också ha alla hagar tillgängliga samtidigt för hästarna och därmed alltså ta bort grindarna helt!

Den isolator som handtaget sitter i används också för att få en smart övergång mellan banden i hörn där band från tre håll ska mötas och samtliga ska leda strömmen vidare.

hörn

Polarbandets system är väldigt bra – när man väl kommit på hur man ska göra! Då är det enkelt 😉 Men innan man kommit på det och står som ett frågetecken och tittar på alla plastbitar så känns det lite rörigt. Tycker det är MYCKET konstigt att leverantören inte skickar med en enkel beskrivning?! Ett A4 skulle räcka och mycket lite information behövs egentligen för att få de ungefär 10 olika spännarna, skarvar, grindisolator, vanliga isolatorer osv att sättas på rätt plats i hagen. Visst, gillar man att fundera inför varje steg så behövs ju ingen beskrivning men jag tycker i alla fall att det hade förenklat betydligt för oss, först och främst förra året när det var första gången med Polarband men även i år eftersom vi fick andra tillbehör den här gången.

3ha-hage

Nu är vi i alla fall mycket nöjda efter att ha slutfört denna stängsling betydligt snabbare än vad vi trott och jag har tagit mig några dagars ”semester” som belöning! Det blev en del att göra, vi gick omkring 1 mil totalt skulle jag tro, hagen är 2.5 km runt och det blev ju några turer med band och isolatorer 😉

Väntar nu otåligt på att se hästarna prova att gå igenom detta band så som de insåg att de kunde i i vintras med repet. Ha! Det kommer inte gå, pang! .. och så får de en rejäl stöt nu!! …. 😀 😀 😀