Kraftfoder

Stall Lövholmen

Nu är det snart dags för ny beställning av både strö och kraftfoder och jag har liksom tidigare gått igenom ännu en gång vilket foder som verkar bäst och mest ekonomiskt. Den kombinationen går ju inte alltid ihop men jag tycker faktiskt jag fått till det nu, även om det var med lite tvekan innan jag väl gjorde beräkningen igen.

Mustang fodret har jag ju använt i många år nu men lite olika sorter, deras proteinfoder Protein + tycker jag varit väldigt bra för dräktiga ston, det har gått att se att de mår bra och ser bra ut i hull, speciellt också den första intensiva digivningsperioderna. Sedan har jag också använt Breed som har lite mer protein än Original som jag faktiskt aldrig provat. Det som intresserar mig nu är att hitta det foder som fungerar bäst för hästarna som ska tävla, Phantasia, Hibbi och förhoppningsvis Skrållan. De har som tur är en gemensam nämnare vilket är att alla tre kan stå på en havrebaserad foderstat.

Sist köpte jag därför havre och Oatbalancer från Mustang. Det visade sig vara ett lyckat koncept, i alla fall för Phantasia som ätit det mest regelbundet och som faktiskt är lite svår med kraftfoder eftersom hon gärna går upp i vikt av det mesta… Nu när det är dags för ny beställning funderade jag på om jag av ekonomiska skäl kanske borde ta Breed till alla hästarna? Breed passar bra till vårt nuvarande hösilage nämligen.

Men!.. När jag nu räknat efter så skiljer det nästan ingenting och jag är mer intresserad av att fodra med Oatbalancer än Breed då den innehåller Profeed för tarmfunktionen. Jag är fundersam över om det inte är det som gjort att Phantasia fungerat så bra på detta foder? Svårt att veta men det är i alla fal helt klart det kraftfoder koncept som fungerat bäst på henne hittills, hon är en bra försökskanin eftersom hon har sina problem med foder. Profeed finns bara i Oatbalancer och i Active musli eller pellets och Active är väldigt dyrt och i detta fall helt onödigt att köpa eftersom Oatbalancer ger mer vitamininnehåll per kg foder då det är ett koncentrat till skillnad från övriga färdigfoder och också av den anledning SKA blandas upp med 50% havre.

Oatbalancer tillsammans med havre kommer jag ge till Phantasia, Hibbi och Skrållan.

Breed kommer jag ge till Quramie och Chindra. Det fodret fungerar bra dels till hösilaget men även eftersom de inte arbetar alls eller väldigt lätt arbete då i Chindras fall.

För att visa på mina beräkningar så ser det ut så här enligt den beställning jag kommer göra:

Vid full giva (tävlingskondition) äter Hibbi, Phantasia och Skrållan 1.5 kg havre var och 1.5 kg Oatbalancer var, per häst kostar det 564 kr per månad. Per månad för alla tre är det totalt 1692 kr. Mer än detta, dvs totalt 3 kg kraftfoder var per dag, kommer jag inte upp i oftast då jag helst inte vill fodra så mycket kraftfoder alls men jag, som normalt sett tycker att hösilage och vitaminer kan räcka, erkänner motvilligt att det behövs en del krut för att de ska orka prestera och framförallt prestera bra.

Hade jag istället gett Breed 3 kg var hade kostnaden per häst varit 528 kr och totalt för tre hästar 1584 kr. Det skiljer alltså 108 kr mellan kombo konceptet med havre och Oat gentemot Breed och eftersom jag som sagt föredrar Oat för dess innehåll och tillägget av Profeed så vinner det då jag anser 108 kr inte vara en så stor skillnad i förhållande till vad man får för pengarna. Förstås förutsatt att fodret innehåller det som sägs men vem vet det?! Man kan ju bara gå på vad som står och hur hästen i verkligheten reagerar på fodret.

Till denna summa ovan tillkommer då 264 kr per häst för Quramie och Chindra som äter en grund dos av Breed varje dag på 1.5 kg var. Då får de i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler. Mängden ökas successivt för Chindra ju närmare 3 årstest hon kommer men 1.5 kg är en lämplig grund för dem båda i nuläget.

Så det jag helt enkelt kom fram till var ju att det bästa var och är att köra vidare på samma foder som sist så nu kan jag äntligen anse mig klar med beräkningen för denna gång. Det ska bli spännande att se hur Hibbi och Phantasia fungerar på detta koncept också när de kommer igång mer!

Priserna jag angett ovan är när jag köper pallvis och i samband med strö då det inte kostar något i frakt så det skiljer en del i pris om man skulle köpa fodret i butik och säckvis eller med hemleverans och fraktkostnad. Köper man foder i butik ska ju egentligen också en bensinkostnad läggas till om det ska vara riktigt noga! 😉