Mjölkstockning…

Stall Lövholmen

Mjölkstockning…

Såklart så fick ju Quramie rejäl mjökstockning när Qido åkte, dels har han ju faktiskt gått en aning för länge hos henne, 9 mån, och dels då snuttat lite även nu mot slutet även om det var mycket lite. Så det var väl väntat med detta men fy vad jobbigt det är när det blir så här!! Tycker så synd om henne också, hon har varit jättehängig och nästan verkat deppig så det känns ju ännu mer tråkigt hela sitationen om också hon ska sakna Qido nu.. 🙁

Tänkte i alla fall berätta och tipsa lite om de råd jag fått av veterinär när det blir så här, mina egan reflektioner och hur det har fungerat:

Dag 1

Dagen efter Qido åkte, rejält stort och hårt juver, hon hade jobbigt att gå och var väldigt hängig, 38 i temp så ingen direkt feber men lite förhöjd temp då hon brukar ha ca 37.5 på morgonen. Så det var bara att sätta igång och motionera, hon fick gå i skrittmaskinen ca 30 min varvat med longering ca varannan timme hela dygnet, puh! Inte mycket sömn från söndag till måndag med andra ord! Mjölkade ur lite lätt för att lätta på trycket, normalt sett ska man ju inte göra detta när mjölken ska sina men vet. bedömde att detta var bra att göra i det här läget när det blev en ganska hastig ”avvänjning”. Detta gjorde jag några gånger under dag 1. Temp steg mot kvällen då hon hade 38.3 och mitt i natten var hon uppe i 38.9… började bli lite orolig då att det gick mot juverinflammation vilket kräver penicillin men så länge mjölken är ”normalvit” och av normal konsistens är det inte en inflammation. Massage är bra för juvret men lite försiktigt bara, även varm handduk kan underlätta smärtan lite. En fördel är om sådant här händer när det är varmare ute då kylan gör det hela värre, värme avhjälper smärtan. På kvällen var juvret bättre, mjukt och mycket mindre än på morgonen!

Dag 2

Temp nere i 38.5 – skönt! Fortsatte med motion hela dagen enligt dag 1, dock enbart skrittmaskin denna gång och ca 20-30 min per gång. Juvret nästan lika stort/fyllt igen på morgonen som dag 1 men inte lika mycket mjölk vilket innebär att det går åt rätt håll. Mjölkade ur ytterst lite bara och det kändes nästan som att det var slut, Quramie var ganska irriterad över att jag ens tittade åt juvret så det fick bli lite försiktigt med massage denna dag. Tog istället in henne i duschen och spolade ljummet/varmt vatten en stund, fungerade jättebra. Kunde därefter massera med kamfersalva som stimulerar blodcirkulationen vid ex mjölkstockning. Verkade uppskattas av patienten! Sista turen i skritten blev kring 24.00 denna kväll så jag fick i alla fall lite mer sömn innan det var dags för uppstigning igen kl. 5.30 för dag 3…

Dag 3. Idag

Temp 37.5 superbra! Juvret nästan samma storlek som sista skritt turen på dag 2. Har inte rört spenarna alls idag utan bara gjort samma procedur som igår men motion var 3:e timme istället, ca 45 min per gång, och sista gången för idag kring 20.00 då det inte blir någon större förändring på juvret nu utan det kommer minska av sig själv fr o m nu men fortfarande behövs mer motion än vanligt ett tag och noggrann uppsikt på juver och allmäntillstånd. Quramie var betydligt piggare idag och har ätit lite, vilket hon inte gjort på dag 1 eller 2, delvis för att hon varit hängig men sedan ska de heller inte få något kraftfoder eller stora mängder grovfoder och vatten under denna ”onaturliga” avvänjning då det liksom att man mjölkar ur stimulerar en vidare mjökproduktion. Men idag kändes det ok att hon började äta och se ut som sig själv igen, väldigt skönt. Har känts oroligt men börjar slappna av lite själv nu! Så imorn blir det nog lika motion som idag och sedan mot slutet av veckan en nedtrappning. Hade samma problem med Aquileya förra året och det tog nog i alla fall en månad innan det återgick så pass att hon inte behövde ”överdriven” motion mer än normalt.
Så det återstår ett tag innan det har återgått men skönt att metoden med motion, värme, massage och kamfer (eller voltaren) salva fungerar!