Ny hoppsadel?!

Stall Lövholmen

Ja, det är faktiskt sant, jag skulle kanske behöva en ny sadel?! Jobbigt men kul, dyrt men ja så är det ju med sadlar…

Mina fantastiska Devoucoux sadlar är ju sadlar som ligger bra på 90% av alla hästar och just nu och sedan några år tillbaka har jag ju två Devoucoux varav den ena passar alla mina hästar men inte den andra, den har mest blivit hängande de senaste åren och det känns onödigt!! De är ju värda mycket pengar dessa sadlar och kan ingen av hästarna ha den så är det meningslöst att ha den helt enkelt.

Jag är dock lite oroad över att OM jag nu säljer den här sadeln som inte passar någon häst just nu så blir det väl förstås så att någon av hästarna om några år ska ha just den!!! Men det går ju inte att tänka så heller. Sadlarna ska ju användas.

Så varför jag nu överhuvudtaget funderar över att skaffa en ny sadel när jag nu har en som fungerar är för att dels ha en helt annan typ av sadel med mer stöd och djupare sits men framförallt för att jag tycker att Devoucouxen bitvis inte ger en helt 100% balans, säkerligen just pga av att den används till flera hästar för att den passar i sin utformning men helt optimal är den till en viss typ av rygg. Jag använder ju en mycket bra sadelutprovare regelbundet som kollar sadlarna på hästarna så jag vet att den passar hästen men däremot sitter jag lite sådär i den beroende på vilken häst jag rider, Hibbi t ex då sitter jag faktiskt riktigt dåligt i balansen, känns som om jag sitter helt i bakvikt fastän den ligger helt i balans, märkligt??!!

Så nu till den stora frågan då, vilken sadel ska jag köpa?! Jo, jag har redan funderat på en sadel under säkert 10 års tid, nämligen en Röösli hoppsadel!! Har ju en dressyr sedan länge och den passar ALLA hästar jag haft!!!! Runda som smala, svängd eller rakare rygg – det är helt otroligt hur detta är möjligt men alltid när sadelprovaren är här så säger han samma sak, de där sadlarna är de mest lättinpassade sadlarna på marknaden och de ligger ofta bra på många hästar trots att de är HELT OLIKA! Det är ju fantastiskt!
…tror jag det med tanke på prislappen…

I slutet av veckan kommer det ut en svensk åf för Röösli som ska kolla upp min sadel och se om det går att få en hoppsadel gjord enligt samma konstruktion, jag ska få prova en sadel först och sedan bestämma hur jag vill göra med köp. Modellen jag är intresserad av heter Optimum och den har samma konstruktion som Pilatus som jag har. Optimum finns i mörkbrun:

eller rödbrun:

Jag tror att jag gillar den rödbruna bäst bara den inte är riktigt så röd som på bilden vilket jag inte tror.. Tycker väl att Devoucoux är snyggare sadlar rent estetiskt men gillar denna också, den är framförallt lite annorlunda än vad jag är van vid med lite djupare sits och lite större stöd än mina Devoucoux. En av de absolut största fördelarna med den är lädret, den är otroligt tålig och slitstark utan att tappa färgen så som mina sadlar gör, minsta lilla fukt eller regn så är man helt röd på hela ridbyxorna av den + att den blir väldigt dålig i lädret av det trots att jag då har buffelskinn som ska vara det mest tåliga i de sadlarna. Däremot är Rööslin mycket halare att rida i då det är s k ”grain” läder istället för kalvskinn eller buffel.

Ska bli sååå spännande att prova den om ca 2 månader som det tar för åf att få fram ett demo ex!!!

Den är ju mycket dyr (!) denna sadel så då gäller det att den är så pass bra att det är värt att sälja min nuvarande som inte passar just nu + att jag får köpa på någon slags avbetalning också för det kommer bli en svettig historia.. 😀