Perfekt box-sjukhage

Stall Lövholmen

Idag har jag fått användning för min idé med hur den stora fölboxen i stallet skulle fungera. Den är nämligen byggd med två syften i åtanke. Skrållan blev den första att inviga och testa funktionen idag!

Denna fölbox är väl tilltagen för att kunna rymma sto med föl och gott om plats för dem att röra sig, men det som främst är smart med denna box är förstås den egna utgången rakt ut i en liten hage, där kan då dels stoet med föl gå ut redan de första dagarna och röra på sig och välja om de vill vara inne eller ute, små föl vill ligga ofta så då är det smidigt för den lilla att bara smita in och sova en stund! 🙂

Men sedan kommer vi då till nuvarande funktion dvs när boxen och hagen kan användas för en konvalescent och Skrållan har idag fått inviga det hela och det fungerade väldigt bra!! På bilden syns också att den lilla hagen dels kan vara i sin normala storlek men också delas av till två sjukhagar med separata grindar, se stålgrindarna på vänster sida! 🙂

Hagen som ligger intill ”sjukhagarna” är den lite större grushagen där ”stallhästarna” har sin mat och vatten och kan stå torrt när det blir lerigt i den övriga hagen, platsen är mycket uppskattad och hästarna står ofta och solar sig i grushagen 🙂

Igår mådde Skrållan inte riktigt bra tyvärr, hon hade kolik på förmiddagen och fick feber och var hängig, det verkade avta framåt eftermiddagen men hon vilade nästan hela dagen och la sig ned i omgångar och sov, hon verkade piggna till framåt kvällen och jag tog också bort plåstret då, stygnen ser fina ut och det är knappt någon svullnad kring dem. Det var dock normalt att det kunde bli det de första dagarna.

Idag har hon i alla fall varit pigg redan sedan imorse men får för säkerhetsskull inte så mycket foder ännu då magen kan vara känslig nu efter mycket stillastående sedan operationen. Fölboxen används just nu till Phantasia som har det väldigt lyxigt med mycket plats, men under dagen innan hästarna går in för natten så får Skrållan nu låna boxen så hon har lägenhet med egen ingång nu! 😀 Hon fann sig direkt i situationen och gick förtjust in och ut om vartannat en stund i början för att sedan vara mest inne faktiskt till min förvåning.
Jag trodde hon skulle tycka det var skönt att vara i den lilla sjukhagen jag delat av men hon verkade tycka det var roligare att följa med i vad jag gjorde inne i stallet vilket var att städa, mocka och fixa lite!

Innan jag hann dela av hagen så trodde hon minsann att hon skulle få gå ut på ”normalt” vis och pep glatt iväg i några bocksprång i den avlånga lilla hagen men jag var snabbt där och kunde stänga av så den blev lite mindre än hälften så hon inte rör sig för mycket nu i början, snart kommer hon få gå i hela storleken på hagen men inte förrän stygnen är borttagna skulle jag tro.

Annars så motioneras hon i skrittmaskinen 2 ggr per dag nu och går ca 20 min per gång nu i början men jag kommer utöka till 30 min under nästa vecka.

Känns skönt nu att hon verkar vara sig själv igen, idag gnäggade hon bestämt och förväntansfullt när jag rörde runt och städade bland kraftfodret, igår spetsade hon öronen men återgick sedan till att stå och hänga med huvudet. Hon är ju en riktig godisgris Skrållan så det är lätt att se när allt är som det ska om man säger så! 😀 Hoppas nu att allt flyter på som det ska och att hon inte får några fler problem!