Rätt häst?

Stall Lövholmen

Nu när jag ev. letar ny häst, även om jag inte bestämt riktigt ännu hur jag ska göra, så blir jag påmind om hur det varit de tidigare gånger jag köpt mina hästar och det är inte lätt att hitta rätt häst!
Jag har väl ”letat” lite från och till nu i ca 4 veckor, jag har hittat några riktigt fina unghästar, och några både yngre och äldre hästar som varit motsatsen.

Oftast tycker jag att det är så att de fina hästarna till rätt pris säljs när man inte ska ha någon ny häst, för just nu tycker jag inte att det finns någonting alls! 🙁 Annars kan jag minsann hitta jätteintressanta annonser men inte nu… Jag har väl två som jag är lite mer intresserad av och hoppas kunna åka och titta på inom några veckor men om det inte blir något med dem, det är ju mycket som ska stämma, så får jag leta fler. Har dock en bra känsla, mest för en av dem men båda känns intressanta.

Själva letandet tycker jag är väldigt kul och de flesta hästar hittar jag på google!
Annonser kollar jag såklart också men jag letar främst upp olika uppfödare över hela Sverige och mer därtill beroende på vad jag kan googla fram (vilket är många!) och ser vad de har för avkommor och efter vilka hingstar eftersom jag också är avelsintresserad.

Det finns del hingstar vars första årgång är 3 år nu, ex Cosmeo, Click and Cash och Diarado mfl och sedan har ju hingstar som ex Cartier, Heartbeat och Caressini börjat få något äldre avkommor som är mer ridna. Dock är inte många avkommor efter dessa hingstar till salu (dvs i min prisklass!) men det är spännande att se vad hingstarna gett eftersom flera av hingstarna är sådana som intresserar mig ur avelssynpunkt.

Nåja, för att återgå till detta med saluhästar. De gånger jag köpt häst minns jag gärna hur snabbt det gick, men det har ändå tagit några månader när jag tänker tillbaka.

Quramie hittade jag mitt i kallaste november-december 2002, hon var 3 år och fanns hos sin uppfödare. Jag var vid den tiden helt såld på Quite Easy som ännu inte fått den mängd ston han idag haft, Quramie var första årgången i Sverige. Jag var helt fokuserad på Quramie och kollade ingen annan unghäst, jag skulle sälja en av mina dåvarande tävlingshästar Chorus och ville ha en helt annan typ av häst vilket Quramie var. Jag provred henne dock 5 gånger (!) för att verkligen göra rätt val och uppfödaren började nog tappa tålamodet innan jag till slut sa ja!

Bild från semifinal i 4 årschampionatet med Quramie 2003 i Södertälje:

Åren däremellan till dess att nästa häst, Phantasia, köptes, bestod av lite egna uppfödningar varav Adrenaline såldes liksom mamma Activity. Aquileya också u.Activity blev kvar och jag bestämde mig för att leta annan häst istället för Adrenaline som jag hoppats på skulle bli den Activity-avkomma jag skulle spara men hon passade inte för mig. När jag letade och hittade Phantasia hade jag åkt runt en del i södra Sverige och kollat några halvdana hästar, fastnade lite för en e. Aerline H om jag inte minns fel men väl hemkommen från Skåne och Göteborg så kom Phantasias annons ut och jag var väldigt intresserad av Feliciano avkommor då en tjej som hyrde stallplats övertalat mig att de avkommorna var mycket bra – och hon var ju så fin!!

Så jag kastade mig mer eller mindre på tåget till Göteborg och provred, Ph var 5 år och hade fått föl så hon fick gå som 4 åring. Detta var alltså 2008.

Denna gång blev det två provridningar så jag åkte ned vid ytterligare ett tillfälle och efter det visste jag att det var rätt häst! Oftast får jag en känsla redan på en bild eller annons, det har jag haft med alla hästar jag köpt, men provridningen är viktig, det måste kännas rätt!

 

Sedan trodde jag nog att jag var klar med hästköp på ett tag, men icke! Aquileya visade sig inte fungera för sport då hon redan som 4 åring hade fått en diffus hälta som kom och gick, otaliga utredningar men inget hittades, hon betäcktes istället 2009 och under tiden letade jag åter efter en ny häst. Jag hittade under våren och sommaren en uppfödare kring Göteborgstrakten och var under lång tid intresserad av en fin och välstammad men väldigt stor 3 åring, den var för dyr för mig så jag velade fram och tillbaka hur jag skulle göra och om jag kunde få till det ekonomiskt men tvingades till slut tacka nej vilket kändes väldigt tråkigt!

Efter bara några dagar dök ett mail upp, en saluhäst jag hört av mig om tidigare under våren där ägaren ångrat sig om försäljningen, men nu hade ägaren beslutat att sälja trots allt! Jag blev överlycklig, hon var precis vad jag ville ha, Skrållan! 🙂 Kanske lite med undantag från åldern, hon var 2 år då 2009 men redan på fotona jag fick hade jag rätt känsla så jag kastade mig åter iväg för att se på henne, det pirrade i magen och jag beslöt mig genast för att köpa! Vips så var även hon hemma i stallet!

Jag hade då letat specifikt efter ett sto e. Cardento och blev såklart mycket glad över den övriga stammen på Skrållan också, dvs Maraton-Urbino-Gaspari, ett perfekt sto för både avel och tävling! Att hon bara var 2 år passade mig ändå bra för 2009 var både Quramie och Phantasia igång och Aquileya var dräktig så att ha 2 att rida har alltid varit lagom. 2010 kom Chaccindra u. Aquileya som jag fortfarande har kvar och är supernöjd med! Förra året såldes Aquileya då det aldrig blev något med henne ridmässigt pga skadan och Quramie blev avelssto 2010 istället och fick hingstfölet Qido 2011. Han såldes 2012 då jag bara vill ha ston!

Nu är ju situationen så att Skrållans framtid än så länge är oviss, Quramie fungerar inte för ridning eller tävling och Chaccindra är bara 2 år. Det är alltså bara Phantasia kvar att rida och tävla med och jag vill ha minst 2 hästar som kan tävla, så därför ser jag mig omkring efter ett nytillskott.

Planen finns att så småningom sälja Quramie, men först ska jag se om jag hitta en ny häst som har rätt egenskaper och kapacitet men framförallt ger mig rätt känsla! Den är viktigast! Om min nästa ”rätta” häst sedan är 3 år eller äldre (hoppas inte den är yngre!) vet jag inte ännu, när hjärtat har valt får hjärnan anpassa sig, men just nu är det hjärnan som styr och då ska det bli en 4 eller 5 åring helst 😉