Regn = lera = grus!

Stall Lövholmen

Under veckan har jag gjort det sista jobbet för i år med grusning, tack vare regnandet de senaste veckorna är det nu sådär otroligt lerigt och trist i alla hagar som inte har grus och även om jag tidigare grusat ytorna kring ligghallen håller det inte om man inte underhåller med nytt grus varje år.. en dryg men tyvärr nödvändig kostnad om det ska bli bra för hästarna.

Jag har ofta önskat att marken vi har vore annorlunda, att det inte blev så lerigt, men nu är det ju som det är och inget att göra åt mer än att försöka mota bort den värsta leran med hållbara markjobb med grus.

Till att börja med så fick jag skala av det lager av ”ny” lera som bildats ovanpå den grusade ytan vid ligghallen, med ny lera menar jag det som hästarna drar med sig från hagen, från ströet i ligghallen och som liksom bara hamnar där (?) och bildar en ny gegga ovanpå gruset….suck.

Efter det var klart så kunde jag toppa ytan med ca 5 cm stenmjöl och därefter komprimera så att marken och ytan åter blir stadig. Kändes bra när det var klart! Inte kul när hästarna är ute dygnet runt att inte ha bra och hårdgjorda ytor för dem. Var mäkta stolt över mig själv denna dag då jag gjorde allt själv! 😀 Annars brukar jag ju alltid få hjälp av min snälla sambo men jag beslöt mig för ett tag sedan att börja köra den stora traktorn som visade sig inte alls vara så svår som den först verkade, tycker om att kunna reda ut problemen utan att vara beroende så jag är mycket nöjd med att det lyckades! 🙂

Tyvärr är viss del av marken kring mitt nya stall och lösdriften lerigt och till och med extremt lerigt, mycket värre än på resten av gårdens hagar och mark och jag såg att det var tvunget att göras mer här för att få en ok yta för hästarna att ta sig ut i hagen på. Så det var bara att beställa hem mer material..igen!! Gorv kross och lite mindre grov kross och så fick jag och Fredo hjälpas åt i två dagar för att få till något som kan fungera åtminstone ett tag…

Tyvärr glömmer jag jämt att ta ”före” bilder men nedan ses dag nummer två när vi då redan har gjort en grusad yta dagen innan, först med markduk i botten och sedan med ett totalt lager om ca 20 cm med grövre och finare kross.
Ytan har komprimerats för att överhuvudtaget fungera, detta är jätteviktigt när man ska göra en hållbar yta. Vatten, i detta fall regn, gör också sitt till att materialet sätter sig. Materialet måste komprimeras var för sig dvs först den grövre krossen och sedan den finare krossen ovanpå så det tar sin tid att bli klar.

Dag två fick vi göra om hela jobbet igen med ytterligare markduk och ovanpå det 10 cm av den finare krossen…puh! Har nog aldrig behövt lägga 25-30 cm material för att få ytan hållbar men här var det extremt!!
Det blev också en liten lustig incident när Avanten, som för övrigt gör ett superjobb med planeringen av allt material, lastades med lite för mycket grus och helt enkelt stod på näsan! 😀

Det är alltså själva utgången till stora lösdriftshagen som är värst, har aldrig sett sådan typ av lera, den suger och det blir ingen botten i marken så som i verksamhetens rasthagar, där blir det bara plaskigare med mer regn men här började det bli farligt för hästarna att gå, djupare och djupare så jag fick lite smått panik faktiskt och satte fart med detta jobb och har nu efteråt också stängt av den värsta lerdelen i hagen så de inte ska behöva gå där alls.

Inom kort kommer hästarna att få börja gå i sin skogshage som ännu inte är använd, den ligger i anslutning till lösdriftshagen och anledningen till att jag inte öppnat den tidigare än helt enkelt pga skaderisken men hästarna skadar ju sig på plan mark hela tiden i vilket fall 🙁 och de behöver stimulans i hagen så det är bara att prova och se hur och om det kommer fungera. Det kommer garanterat att uppskattas i alla fall från hästarna som inte förstår sitt eget bästa och som redan fått smaka på karamellen vid ett tillfälle i våras och körde världens race där inne i skogshagen! Se film nedan:

I samband med grusningen gjorde jag också lite extra rent i hallen så det såg riktigt trevligt ut när jag var klar!