Ridhuset saltat!

Stall Lövholmen

Idag fick jag äntligen tid att göra klart ridhuset för vintersäsongen. Det innebär ungefär en halv dags arbete med vattning och saltning och sladdning i omgångar för att få ned saltet ordentligt!

Först och främst är det bra om underlaget inte är sladdat när jag påbörjar saltningen så saltet kommer ned i de upptrampade hålen så mycket som möjligt. Nu blir det ju inte så många hål i underlaget eftersom det är så bra 😀 och ligger stadigt på plats men i vilket fall så startar jag i den änden.

Saltet som är magnesiumklorid sprider jag ut med hjälp av gårdens sandspridare, väldigt smidigt!

Totalt kör jag ut två fulla lass med vagnen och det har hittills räckt att göra detta bara två gånger per år, i våras saltade jag dessutom aldrig för sommaren då underlaget slutade damma redan vid första saltningen förra sommaren!

Ett extremt lättskött underlag med andra ord!

 

När saltningen är klar så sladdar jag noggrant i flera omgångar så att saltet kommer ned ordentligt, därefter vattnas underlaget och eftersom det är en lerhaltig sand som med hjälp av de stora fiberbitarna bibehåller vatten väldigt länge behövs inte så mycket vatten. Jag vattnar bara ca 2 kubik!

Efter det är klart är det åter dags för en noggrann sladdning och harvning och sedan är det klart! Låter förstås som om det inte tar så lång tid som det gör men alla momenten i sig tar tid, när det väl är klart är det ett mycket hållbart koncept och underlaget brukar inte börja torka upp förrän ett bra tag efter jul men håller sig ändå mycket bra fram till april när jag kan vattna igen!

Kan verkligen rekommendera det här underlaget, just med den lerhaltiga sanden och de större och mer filtiga fibrerna istället för ex terra tex som många använder, detta är så mycket mer lättskött och behöver inte alls samma vård som en fin sand utan lera i, den behöver vatten i princip varje dag och ganska stora mängder. Skillnaden att rida på dessa underlag är dessutom ganska liten, själv tycker jag dock att denna ler sand är bättre att rida på då det är mycket grepp för hästarna i den.

Så nu är ridhuset vinter-färdigt för i år! 🙂