Ridit Activia själv!

Stall Lövholmen

I förrgår red jag Activia första gången, hade sällskap av Jennifer som fick rida henne lite först så hon skulle vara lite ”trött” och inte hitta på något 😉 Igår red jag däremot själv!

Ler ofta när jag tänker tillbaka på när jag köpte Phantasia och hon precis hade kommit hit, någon vecka efter att hon landat var det dags att rida första gångerna och eftersom jag inte kände henne och hade fått dåliga erfarenheter av två unghästar då så var jag väldigt försiktigt. Minns hur jag krampade som ett plåster med benen runt henne och var beredd på minsta ryck, bock, eller resning när som helst under passet samtidigt som jag försökte slappna av. Det kom aldrig någon reaktion märkte jag ganska snart och som ni vet är ju Ph stabiliteten själv, men man kan aldrig VETA, inte heller nu egentligen, hur en häst kommer bete sig och det är väldigt lätt hänt att bli för bekväm för det brukar ju ”aldrig” hända något.

Ph har hittills varit väldigt jämn dock 😉 visst kan hon bocka och i grustaget blir hon ibland riktigt ”vild” för att vara hon men hon känns ändå alltid väldigt trygg, något som fått en annan innebörd efter Skrållan-turen. Skrållan var ju tämligen stabil också ansåg jag, visst kunde det komma situationer som inte var kul med henne men det eskalerade aldrig på något sätt, hon var jämn på sitt sätt, förutom 14 april förra året då…

Activia känner jag ju inte alls egentligen, även om hon varit här ett tag så tar det tid att lära känna en häst ordentligt. Därför är jag även med henne extra försiktig och förhoppningsvis kan jag le åt detta också sedan!

På utebanan var hon lite okoncentrerad vilket inte var så konstigt eftersom det var första gången hon reds där. Höger varvet där tippar hon ordentligt inåt och vill helst gå runt, runt på en minivolt hela tiden 😀 Vänster varv känns väldigt bra. Provade lite galopp ute, traven känns balanserad, men galoppen är det rätt mycket jobb med. Hon har väldigt dålig kondis! Ridpassen är kanske uppe i 15 min nu med lite skritt före och efter och då är hon helt slut! 😉

Måste säga att den första ridturen inte gav mig så mycket uppfattning, satt mest och pejlade läget och hade själv koll på vad som hände runtomkring, van vid hästar som är spända och reagerar för saker, så fokus låg mest på att hon skulle lyssna framåt och komma runt spåret utan att tippa inåt. Skrittade dock av på vägen sedan vilket gick jättebra och kändes ”säkert”! 🙂

 

 

Igår däremot så red jag själv! Då var jag i ridhuset då hon går lite jämnare där och jag ville känna mer hur hon kändes. Vi hade lämnat ett litet kryss med en bom (ca 6 m mellan bommen och hindret) och detta gav jag mig på rätt omgående och skrittade först över, travade och galopperade sedan igenom utan problem. Hon tittade inte alls på bommarna denna gång och jag fick riktigt blodad tand måste jag säga, tror faktiskt hon kan må bra av lite bom-bana som jag brukar göra och att galoppera runt och över bommar som övning. När det fungerar bra är det bara att göra små hinder av bommarna och vips så är hästen invand vid banhoppning 😀

aridhuset

Hon är lätt i handen, lagom framåt och känns cool så jag känner mig verkligen sugen på att prova mer med henne. Den ”nackdel” hon har om man ska nämna både dra och dåligt är väl att hon känns lite tung i kroppen och något framtung kanske, kommer förändras när hon blir starkare men hon är ingen studsig eller jätte elastisk häst direkt i gången 😉 det är mer godståg som sin mamma, tuffar på rakt fram liksom!

Blir intressant att se hur snabbt hon lär sig och förstår nya saker nu när jag är med och rider själv och kan uppleva det hela annorlunda än att bara se på! Känns skönt att ha tagit steget. Efter Skrållan är hon den 3:e hästen jag rider nu, först Ph sedan utökade jag med Hibbi och nu Activia. Känns bra.

Ph däremot har var så stel efter löshoppningen, här visar sig den misstanken jag har om att hon inte är helt bra sig, tydligast eftersom hon bokstavligen staplar fram dagen efter men det går över med motion/rörelse och är svårt att avgöra vad som är fel. Hon reagerar inte kring sina leder om jag böjer och känner och hon ser inte heller halt ut när hon springer lös i ridhuset. Monica som behandlar hästarna säger att hon har muskeproblem i höger bog, blir det verkligen sådan effekt av dessa som jag känner vid ridning? Att hon inte går fram ordentligt och att det tar typ 1 timme att värma upp henne?? Före löshoppningen värmde hon upp nästan 1,5 timme totalt för att inte bli överansträngd… Monica ska snart hit på åb och kolla henne igen, får se vad hon tycker då och det räcker med hennes behandling igen eller om jag får åka in och kolla Ph.

Ph har nu förstås också kommit på att det blir ju mer mat till henne om hon äter från hönätet över staketet alltså i Hibbis hage, Hibbi får snällt vänta tills Ph är klar då ha ha 😀 En rolig syn faktiskt.

hph_hagen

Hibbi red jag första gången igår efter hovbölden och hon var ju minst sagt ojämn. Vid uppsittning var hon så pigg, gick in på banan och hon blev så seg. Funderade på om hon kände av hovbölden, red en stund men kunde inte bestämma mig så jag beslöt mig för att gå ut på vägen och skritta av. Hästarna sprang i hagarna intill och det blåste, som vanligt ALLTID när jag ska rida Hibbi, hon blev på en sekund jättespänd och jag kände hur hon ville explodera. Satt av! Vilket visade sig vara ett smart drag, hon får i luften på vägen och det gick knappt att leda henne tillbaka utan att hamna mitt i hennes konster. Longerade en stund på ridbanan och hon var helt TOKIG, sprang runt i någon slags överilad galopp i säkert 5 min och la på bock och bakutsparkar om vartannat. Hon hade nog en del överskottsenergi då… 😉 Har inte sett henne bocka så tidigare så jag var väldigt nöjd att jag inte satt på för jag tror inte jag suttit kvar och det hade varit katastrof med mitt ben att ramla av nu!

Idag är det tänkt att A ska vila men funderar på att ta mig en liten tur med henne i alla fall så får hon vila imorn istället, på fredag kommer J och rider henne igen. Får se hur dagen artar sig, ska nämligen till tandläkaren om typ 5 min, bläääää! Men det ska bli såå skönt att bli klar där för i år!! 🙂
Måste hasta iväg dit typ NU så hej så länge!