Runsten dag 2

Stall Lövholmen

Kände mig mycket mer utvilad imorse och åkte såklart och red dag nr 2 på Runsten. Det gick lika bra idag, tyckte vissa delar av banan blev mycket bättre också!

Phantasia var som vanligt positiv och knallade på bilen och vi åkte iväg. Alla hästägare borde få uppleva en häst som henne, alltid glad, aldrig sur, ställer upp på allt och verkar tycka det mesta är kul och det går lika bra vilket som om det är dressyr eller hoppning. Fast mest tycker hon nog om att äta gräs i hagen med kompisarna 😉

Det märks att hon har sina egna rutiner kring tävling, hon äter i vanlig ordning inget före start, vill absolut inte dricka och är spänd inför vad som ska ske. Jag upplever generellt att alla hästarna är mer spända på hopptävlingar när det blir mycket mer rörigt på både framridning och parkeringar. Därför har jag börjat ta mycket mer god tid på mig på framridningen så att hästarna får vara i miljön längre innan det är dags för start, det är ingen skillnad på tävlingsnivå, alltid likadant tänkt oavsett klass.

phibilen

Hon kände nog i alla fall igen sig idag för hon var mycket lugnare och inte så spänd som igår. Spänd blir hon alltid ändå inför tävlandet i sig men hon försökte inte ta sig ur bilen idag 😉

Tyckte banan var något svårare idag men det var fler nollor, red i den senare delen av startfältet på 45 hästar, igår var det 60, och såg många rida felfritt innan. Idag hann jag gå banan också! 😀 Tyckte det var lite klurigt hur jag skulle rida då det var en del framåt distanser och utomhustempot sitter inte alls ännu för oss, min akilleshäl generellt är också tempot, framförallt att växla upp, med Ph är det extra viktigt då hon inte springer av sig själv så att säga 😉 så driver jag inte galopperar hon ”knappt”, så fungerar hon ha ha 😀

Bestämde mig för att softa mellan hinder 1-2 (blev dock lite väl mycket!) och sedan öka upp tempot och rida på vartefter banan fortsatte, detta för att inte stressa fram tempot precis i början när Ph kan vara lite smygig. Tyckte det blev en bra runda och fick till väldigt bra rytm på några ställen. Mest nöjd är jag nog att jag fick till 8 språng på sista linjen i omhoppningen, det hade lätt varit ”vår grej” att gå på normala 9 framåt där…
Det kändes som om vi flåsade på en del i omhoppningen men på filmen ser det i vanlig ordning mer ut som vi bara ”galopperar runt” där inne. 😉

Trots att det inte var supersnabbt så räckte det till en 4:e plats idag!

phärevarv2

rosetterKänns riktigt bra med två så bra tävlingsdagar och är jättenöjd! 🙂

Nu är vi nog kvalade till söndagens final i den cup som mina klasser ingått i men enligt min plan ska Ph inte gå 1.20 (som finalen går i) förrän nästa tävling så jag tänker hålla mig till den planen och starta 1.20 först i slutet av juni.

Vill bygga upp både hennes och min egen form och bygga på med ny svårighet vartefter det känns bra i en klass under. Nu har 1.10 gått bra och nästa steg blir 1.20 och så vidare sedan upp till målet som är 1.35.
Mer än 1.30 har hon ju inte gått tidigare och att komma upp i 1.35 i år är tveksamt om jag hinner med, att få henne i den form jag anser att hon borde vara för att gå det tar tid och vi behöver skadefria perioder för att bygga och bygga på formen hela tiden så hon blir stark i leder och muskler först.

Ett steg i taget. Jag måste också hänga med, rider man inte regelbundet 1.20-1.30 tar det några tävlingar att komma tillbaka och komma igång med de banorna igen, så först 1.20 nu och sedan får jag se vad för tävlingar som finns och före 1.35 ska hon bli stadig i 1.30 också så det kommer krävas en del starter på den nivån för oss båda. Så småningom kanske jag har fler hästar på 1.20-1.30 nivå när de andra kommer ikapp och kan på så sätt bibehålla hopp-känslan bättre även om inte en och samma häst kan ligga och gnugga tävlingar i 1.30 varje helg, det är ju så ofta det behövs övas på för mig själv, hela tiden, för att ha det färskt. Senast jag var igång kontinuerligt på 1.30-1.40 nivå var med Quramie omkring år 2006-2007..!!! .. och det är ju länge sen nu..! Inte konstigt att det tar tid att komma tillbaka även om Ph gått några 1.30 (år 2010!)…

Quramie och jag när det begav sig, Stockholm Summer Games på Solvalla 2006…
Qsummerg

Pustar ut en stund nu innan jag ska ut och rida Hibbi för att förbereda henne inför tävling imorgon, då åker vi till Märsta där hon ska gå 1m och 1.10, ska bli fint väder imorn – till skillnad från idag när det regnade jättestora droppar PRECIS när det blev prisutdelning – och Märsta är ju så bra tävlingsplats så det är alltid kul att åka dit.

phärevarv1

På söndag lutar det nu åt att vi åker på dressyrtävling med Phantasia i Mälarhöjden och efter den starten blir det minst 3 dagars vila för både Hibbi och Phantasia och jag får istället rida Activia som ska igång på måndag, det ska bli kul 🙂 Sedan är det midsommar som är tävlingsfri och helgen efter åker alla tre hästar på 2-dagarstävling i Mariefred! Ska bli jättekul att tävla dem alla tre igen! 🙂

Phrosett