Säg den lycka som varar..

Stall Lövholmen

Hästarna fick gå ut dygnet runt sedan vi kom hem från den lyckade tävlingen i söndags. På tisdagmorgonen var jag som vanligt ute i hagen för att checka hästarna och fann dessvärre Activia med ett rejält sår!

sårbogMin första tanke var att nu har Phantasia gett igen!

Activia är nämligen rätt sparkig i hagen och kör med de andra 3 och Ph är ändå den som brukar ”vinna” i längden med rangen även om hon gör det på ett slugt sätt.

Hon ”verkar” låg i rang och går undan och låtsas vara rätt rädd, och detta kan pågå i flera månader, sedan och rätt plötsligt tar hon bara tag i saken och säger ifrån. Jag trodde det var så. En spark.

Längre bort i hagen låg Hibbi och sov, hon såg helt orörlig ut och även när jag ropade och visslade rörde hon sig inte ur fläcken.

Jag blev förstås rädd att det hänt något mellan hästarna och gick på så snabba steg som möjligt dit bort och konstaterade som tur var att hon bara sov 🙂 Puh!

Blev lite förvånad att det för en gångs skull inte var Chindra som skadats denna gång. Hon är ju ständigt den som håller veterinär räkningen aktiv annars.

hibbisover

dränagefärdigsyttRingde förstås ut Eva, min ”favorit” när det kommer till veterinärer och sårfix.
Som tur var kunde hon komma med kort varsel och det visade sig att såret gick att sy! Vilken tur!

Det visade sig också att såret troligen inte alls var en spark, kanske men inte heller troligt att det skulle vara ett bitsår så det mesta troliga är att hon fått in en pinne eller liknande där, det var 10-12 cm djup eller långt, uppåt ovanför för själva såret liksom!!!
Ett klassiskt stick sår alltså.

sömnigAÄr verkligen så himla tacksam att det gick att sy, det förkortar läkningen avsevärt och Eva var inte det minsta bekymrad över läkning och ev komplikationer trots att det först såg rätt mastigt ut, det är därför jag gillar henne, för att hon är så cool med sår.. ha ha 😀

A var verkligen en tröttis efter en väldigt liten dos lugnande när stygnen gjordes, hon stod så här vilandes på läppen läääänge efter det var klart och Eva fick intyga mig flera gånger att hon inte skulle ramla medan hon sydde. Har nog inte sett en tröttare häst på så liten dos, vinglade som sjuttom och benen de stod verkligen inte där de borde för balansens skull! 😀

Planen är att ta stygnen efter 10 dygn, idag efter 3 dygn ska jag ta bort dränaget som verkligen fått ur all sårvätska. Har tvättat sårvätska längs med bog och frambenet flera gånger om dagen då detta annars lätt ”bränner” bort päls så småningom om man håller på och skapar bort detta. Vaselin i någon form är också bra att ta på först längs med ”sårvätske-randen” så får man lättare bort ”smeten” sen när man tvättar… 😉

Efter 14 dagar ska hon ridas igen och utan förbehåll så jag måste haft tur även om jag tycker timingen är så dålig att jag knappt vill börja beklaga mig. Hur är det möjligt att ha sådan otur och timing PRECIS efter vår första tävling och det var ju NU som JAG skulle börja med henne på ”heltid” eftersom Jennifer rider enbart Chindra nu. Suck…

Säg den lycka som varar!

I helgen som kommer skulle jag åkt enbart med Activia på tävling och Fredo skulle med så vi fick en mysdag alla tre tillsammans, jag avanmälde de andra två från denna tävling för att kunna ”njuta” av att bara åka med A och lära känna henne mer.
Nope, det gick minsann inte för sig.

Dagen innan detta hände, alltså i måndags kväll, då anmälde och BETALADE jag dessutom in till 4 års-championatet onödiga 1000 kr för Activias deltagande. Nu löser det sig väl förhoppningsvis ändå såklart och hon kommer igen redan i slutet av juni på tävling men allting var bara så typiskt min vanliga otur alltså!!! 🙁

När det kommer till orsaken för såret – behöver jag ens nämna att hagen är platt och innehållslös?!? Hur detta är möjligt kan ingen veta och det hela är bara ett mysterium! Jag och Fredo letade i hagen men kunde inte hitta någon pinne i den ”pinnfria” hagen mer än små stumpar när de ätit på grenar. Det skulle vara då om hon lagt sig för att rulla eller sova och lyckats få en pinne att ställa sig rakt upp mot marken och som då gick in i huden, inte vet jag, men allt är ju möjligt med hästar.

pinnfrihage

Eva berättade om de mest osannolika sår hon behandlat på senaste tiden där ägaren visste vad som hänt hästen men det hela tydligen lät helt otroligt och ologiskt att det ens var möjligt att få sådana skador av så små saker.

sjukhagedelarvattenActivia har fått gå i sjukhage några dagar, mest för att inte springa och riva upp stygnen.

Eftersom hon gillar Chindra bäst har de fått stå intill varandra och sällskapa. Chindra som ju är rutinerad sjukhäst tar det hela med ro och håller Activia lugn. De delar ”systerligt” på både mat och vatten <3

Ut i stor hage kan A gå imorgon och egentligen tillsammans med de andra också då den mest kritiska tiden med stygnen är över då men för säkerhetsskull får de bruna två gå separat tills dessa 14 dygn gått när hon ska ridas igång igen.

mockningFörstås blev det till att ta in alla hästarna i box på natten igen, de har ju bondat redan så att lämna Hibbi och Ph ute och de andra inne var det inte tal om. Därmed fick jag sätta igång och mocka och fixa med fodringar mitt i flyttkaoset, hade inte räknat med det och Alexandras mock period är nu på paus. Inte för att det är jobbigt, mest ett till moment och ett onödigt sådant när de egentligen mår bäst av att vara ute så här på försommaren, lagom med gräs och inte så mycket flugor och skit och med ligghallen är det ok även om det regnar. Men det blir lite stallgöra ett par dagar till så hoppas jag att de kan gå ut sedan igen!

Nästa tävling skjuts nu fram till sista helgen i juni när alla tre ska åka igen, JAG SA JU i förra inlägget att om de så skulle bli EN GÅNG så skulle jag komma iväg med alla tre. Extremt ironiskt nu att det nästan blev så. Tävlingen i helgen ströks ju och istället åker vi på dressyr i 3 dagar och nästa vecka är starterna ändrade så att Phantasia ska gå på Runsten enbart och Hibbi tar istället Activias starter i Märsta (där jag för övrigt skulle ridit 2 kval till 4 års som jag nu missar).

Det blir inte som man tänkt sig.
Denna helg får Gullan tävla istället och sedan blir det fokus på hoppning nästa helg, midsommar veckan därpå och så är allt igång igen förhoppningsvis till Mariefred 28-29 juni. Passar på att ta tiden till att fixa i huset och det behövs, tid alltså. Mer om huset i annat inlägg 🙂