Sår-dags…igen.

Stall Lövholmen

OBS! Sårbilder i inlägget om man är känslig för sådant…. 😉
Jaha, då har sår-oturen nått Phantasia denna gång som lyckats gå omkull i skritt med ryttare och fått ett besvärligt sår.

Det finns väl ingen annan än Phantasia som kan få till en sådan vurpa i skritt och skrapa upp sig själv fullständigt?! Gönül och jag var ute på en trevlig och lugn tur, Gönül har skrittat ut Ph åt mig ett tag och denna gång red vi av en slump tillsammans på en tur, och vi hade nästan kommit hela vägen hem när vi skulle trava några steg till på en grusväg men någon trav blev det inte för plötsligt står Phantasia bara på näsan bakom mig och Hibbi och rullar iväg så hon nästan slår runt. Va hände liksom???!
Gönül flög av och framåt en bit klarade sig som tur var väldigt bra, hon var också duktigt rustad med hjälm och säkerhetsväst förstås! 🙂

Sadeln fick sig en törn men Phantasia fick sig tyvärr en värre åktur i gruset.

Så här såg hon ut när vi kommit hem!

sårclose

phblodigsyttFrånsett själva såret som är synligt så var huden lös över ett rätt stort område, kanske 15 cm i diameter medan själva såret ”bara” var ungefär 5 cm i diameter…

Det behövde ju sys förstås och jag ringde direkt en veterinär som är bra på detta med sår, på några minuter fanns hon på plats och vips så var det ihopsytt och jag kunde andas ut, trodde jag då i alla fall…

Hon fick frånsett detta stora sår även en del skrap här och där men inget allvarligt.

svulletDet svullnade upp REJÄLT första dagarna, jag tvekade om jag skulle ge Penovet trots att veterinären sagt att hon inte skulle ha det om hon inte var dålig eller hade feber, men så gick det plötsligt tillbaka rätt snabbt, så jag gav inget och antog att det värsta var över.

Troligtvis hade hon fått en blödning i muskulatur mm runtomkring som inte hade med såret att göra i första hand, det brukar inte svullna på det här viset då.

Dagarna gick och jag tvättade noga och fixade med dränaget varje dag så sårvätskan kunde komma ut, Ph kändes sig förstås ynklig och stod bara i ligghallen hela dagarna, Hibbi höll sällskap och var inne hon med utan att veta varför Ph vägrade att lämna ligghallen. Lika bra det tyckte ju jag eftersom hon helst inte skulle springa runt men samtidigt fick vara ”ute” och röra sig för veterinären även om då Ph själv valde att vara ”inne”. Hon är ju en väldigt klok häst <3

vilariliggh

Häromdagen så såg det riktigt bra ut, något penicillin blev inte aktuellt eftersom hon inte var eller har varit dålig alls i övrigt så jag kände mig nöjd att hon i alla fall sluppit det med de risker som finns med det också.
Tanken var att ta stygnen på måndag och sedan bara rida på igen om allt läkte som det skulle, har ju haft liknande sår som läkt oerhört bra med tanke på hur det först sett ut.
Men det gjorde ju inte detta sår -förstås!!!!!! 🙁

stygnlossnarrengjortsårIgår trillade bara helt plötsligt hela ”huden” av som var sydd (bild till vänster) antingen om det blivit för tunt sytt eller om huden helt enkelt ”dog” bara… ?? Åh..så nu är där ett helt öppet och infekterat sår där istället för de fina stygnen.

Det såg något bättre ut efter rengöring (bild höger) och jag med hjälp av flera i stallet försökte sedan febrilt få på något skydd för såret med Animalintex omslag och bogskydd över, det såg bra ut till en början men satt åt helvete idag. Helt meningslöst att försöka lägga om ett sår på en bogspets liksom men vad ska man göra i 30 graders värme med ett öppet sår med en ficka under och 1000 flugor som vill förstöra läkningen….????

bogskyddsårFaaan också, det som gick så bra till en början! Stackars Ph <3

Nu blir det både penicillin och metacam och en himla passning hela dagarna för att hålla det rent och inte kan hon vara ute heller. Ph är normalt sett ingen bra box-vila-häst utan blir alldeles för otålig så vi får se hur detta går och hur lång tid det ska ta för det att torka ihop och börja läka också.

Eventuellt får hon kanske vara ute i min box med tillhörande sjukhage, det vore ju bättre för henne om det går – behöver jag ens nämna hur mycket användning jag har för mina sjuk-förberedelser med bygget av mitt stall?! 😉

Har idag varit i kontakt med kliniken som gav bra svar hur vi skulle göra nu så det känns ok men jag undrar bara om det läker ihop av sig själv verkligen?! Chindra har ju haft ett och annat sår av liknande art och det har ju läkt fint med Chindra verkar ju ha någon inbyggd sårläkningsfunktion med tanke på vad hon ställt till med x antal gånger.

Frågetecknet kring kommande tävling 16-17 aug är därmed utklarat, till en början trodde både jag och veterinären att det var lugnt eftersom hon såg fin ut efter stygnen var på plats. Nu är det ju bara att trycka på det lilla krysset I TDB och se sina starter som ”återtagen” istället för registrerad.

Alltså tävlingarna har ju ingen betydelse alls i det stora hela, tvärtom, det är bara sådan himla otur som vanligt, precis nu när jag skulle starta 1.20 i Nyköping och Ph känts bättre och bättre så får vi en ofrivillig vila och allt ska ta sin tid och sättas igång igen sedan osv osv.

Hoppas nu att hon klarar detta utan ett kliniksbesök och operation för att skära upp den ficka som finns under själva sår-hålet, än är det inte över så att säga och kanske inte ens Penovet, Metacam och boxvila som kliniken nu ordinerat (OCH som förstås den första veterinären BORDE ordinerat också eller jag skulle ha räknat ut var det bästa tillvägagångssättet) får ordning på detta, men jag hoppas verkligen det så Ph blir frisk utan komplikationer, det är ju möjligt att hon kan ha stött i skelett där bakom såret också. Är hon halt när såret är läkt är det inte bra, men än så länge rör hon sig så bra som det går med såret som stör. Hon var inte halt direkt efter ”vurpan” i alla fall.

Kan inte koncentrera mig riktigt på något idag, jag som har en ridfri dag för att jobba i huset sitter bara otåligt och väntar på samtalet från kliniken nu för att höra om de vill ha in henne redan nu eller om vi ska köra på rekommenderade kurerna ovan i hemmet. Ja, inget man kan göra förrän de ringer.

Hon får i alla fall extra mycket pussar just nu och några smulor godis då och då så hon är vid gott mod och tycker nog att det var skönt att bli av med stygnen för då kunde hon ju springa tyckte hon och även rulla sig vilket hon provade igår (suck).