Sjukhuset

Stall Lövholmen

Mitt gula stall har många namn, gula stallet, dockhuset, akvariet och nu förstås sjukhuset. Alla har en svacka, som vanligt sker det samtidigt! Den vanliga turen med timing då, men det kunde varit värre, nu är det ändå precis när tävlingarna startar, jag hoppas komma ikapp och kunna rida de flesta tävlingar jag planerat ändå.

Så här kommer nu en rapport från kliniksbesöket i onsdags.

phtänderPh som var på återbesök var betydligt bättre vilket är så skönt för då innebär det förstås att hennes skador inte är så komplicerade, hon fick en mindre ombehandling och slapp behandling i ryggen där muskulaturen gett med sig på bara 2 veckor så det var skönt. Hon blev också fixad i munnen där det inte var några större problem mer än lite lätt raspning.
Hon går nu i sjukhage och får börjas ridas lite lätt redan kommande onsdag. Sedan blir det totalt 5 veckors uppbyggnad fram till första tävlingsstart som jag planerar till den 1 maj i Södertälje. En enkel klass på 1 m för oss båda att komma igång på 🙂

Chindra var det tyvärr desto sämre med.
Den sparkskada hon fått i hagen var som jag misstänkte inte så okomplicerad denna gång. Hon har ju haft mycket skador sedan hon var liten, hon är riktigt klumpig ibland och lyckas verkligen med det mesta… Men jag har haft tur med henne flera gånger också. Men inte denna gång.
Kortfattat så har det alltså bildats ett form av överben där sparken tog, detta trycker på griffelbenet som i sin tur trycker på gaffelbandet. Hon visar en mycket lite hälta men frågetecknet är snarare vad som händer när hon börjar ridas igen. Det finns alltså risk för att hon inte går att rida med denna skada.

Vad man kan göra åt det är inte jättebra prognos heller, två olika typer av ingrepp finns att välja mellan, en mer avancerad på så vis att delar benet ska ersättas med platta och skruvar (som i mitt ben ha ha) och då finns risken att benet vill återkonstruera sig vilket förstås medför problem i framtiden i alla fall. Den andra varianten är att på något vis, förstod inte detta fullt ut, antingen plocka bort griffelbenet eller ta bort den del som trycker på gaffelbandet, men då finns det risk att det blir stress skador i benet för att man rotar runt kring känsliga områden så det var inte heller helt bra. Great! Då vet vi inte längre hur hennes framtid kommer att se ut. Det finns väl också en minimal chans att hon klarar att gå utan att detta blir ett problem med tanke på att hon har så lite bekymmer av det nu men det återstår att se när det blir belastat.

chslangDetta var dock inte hennes största problem för dagen utan hennes luftvägsproblem som hon hade vid operationen förra året är tillbaka, lika illa denna gång tyvärr och varför hon får detta är ett frågetecken!!
Det syndes tydligt hur inflammerad i halsen hon var när Chris kollade med kameran..

Hon ska därför få kortison spray, liksom människor med astma, 2 gånger om dagen i 10 dagar. 12 puffar som det kallas per gång. Detta ska ske med en form av mask som jag ännu inte fått hem så dagarna går just nu utan att något händer vilket är frustrerande. Så snart den kuren är över ska hon dock vara bra och kunna börja ridas direkt.

Activia fick åka med in då jag ville checka igenom henne lite lätt, hon har en lös benbit där frågan är om den ska tas bort eller inte. Både vet och kirurg kollade på det hela och ansåg väl att den borde tas bort men att hon förvisso kan fungera med den kvar. Inte vad jag tänkt mig, att den skulle behöva tas bort alltså, det är 6 mån konvalescens på det och mycket planer går förstås i stöpet då. Vi bestämde ändå att hon ska fortsätta ridas ett tag till för att se om hon får något problem av det med mer belastning, för dagen visade hon lite svaga reaktioner i detta ben och diagonalt fram men det var så lite att det knappt var någon mening att analysera det hela. Lite synd med tanke på att jag ändå har en tanke på ev köp av henne.

Det gäller verkligen att kolla sina yngre hästar tidigt så man slipper det här dilemmat när de ska börja tävla, jag gjorde ju själv misstaget med Chindra och kollade henne inte förrän hon var 3 år och missade 3 årstestet tack vare det. I de flesta fall ska benbitarna bort när de hittas på unga hästar och det är ju besvärligt men ett måste och inget att göra åt om de inte fungerar 100% trots att de sitter kvar och det kan man alltså inte veta förrän hästen är i full gång och hoppning, i detta fall kanske om 1 år när Activia förhoppningsvis är på 1.20 nivå. Så väntetiden dit och kanske också riskera att benbiten trycker in mot leden under tiden är väl inte värt risken som jag ser det. Men, så finns det ju hästar som faktiskt inte har problem med sina benbitar.

Jag lånar henne därför ett tag till nu och så åker jag in och kollar henne lite längre fram och ser om det går att komma fram till något nytt då, hon har ju fått föl och aldrig varit riden eller igång, kanske är hon bara otränad och lite sned här och där och det är inte säkert att det finns en koppling till benbiten.

atänderActivia fick också sig en omgång av Dylan som till min förvåning både är kirurg OCH tandläkare OCH var på plats just när jag var där med 3 hästar – tur med något i alla fall! 🙂
Det var en hel del att göra i munnen på henne, vet inte om hon är genomgången tidigare men vi började med vargtänder, 2 st som var akuta att få ut det gick snabbt och smidigt. Sedan hade hon foderinpackningar, inte lika enkelt.
Dylan tyckte det var besvärligt om det skulle fortsätta så med tanke på att de kan få infektioner mellan tänder då och på sikt tappa sina tänder om det blir riktigt stora problem, nu är väl inte risken så stor eftersom hon fortfarande har chans att tänderna växer ihop då hon bara är 5 år. Det var väl bara onödigt att det var så helt enkelt. Vass var hon också på ena sidan som korrigerades. Troligtvis är det därför hon varit lite svår i munnen till och från och speciellt i höger varvet där det såg värst ut i munnen.

Känns skönt att få så mycket gjort på samma dag! Chindra som inte fick en koll av Dylan denna gång, vi halkade ju ändå in på ett banaskal och fick vänta in en ledig tid när övriga patienter vara klara, så att klämma in Chindra också blev lite väl mycket. Hon får sin check vid nästa besök då hon ska kollas i halsen igen innan det är ok att börja rida. Kanske ska även Hibbi får åka med in för detta var ju jättesmidigt att Dylan kunde fixa dem på plats när man ändå är där. Inte så dyrt heller som att ta ut en tandläkare till stallet så jag är mycket nöjd.

allapåvägibilenHästarna skötte sig fantastiskt under dagen måste jag också poängtera.

Utan Jennifers hjälp hade det dock inte gått att åka in med alla tre men tack var henne kom vi iväg med alla och de var så duktiga och klev på bilen fint på en gång allihop och stod snällt när vi körde och väl framme var det i vanlig ordning Ph som var mest upprörd trots att de fick en helt egen stalldel att hålla till i med 3 boxar.

Activia och Chindra tog det hela med ro och ägnade sig mest åt att dricka vatten i de koppar som fanns i boxarna, kanske tyckte det att det var gott vatten i Hölö? 😀
Ph lugnade sig rätt snart ändå och alla var så coola och snälla att leda ut och in ur boxarna för undersökningarna som tog mer eller mindre hela dagen innan vi var hemma igen. Guldstjärnan för hanteringen går nog ändå till Activia som dels inte åkt lastbil och inte heller varit iväg på så många liknande äventyr, hon var supercool och agerade som om detta vore vardag!

3ibilen

De två grå som tidigare fanns med i denna vy, 3 hästar på vift, har bytts ut mot två bruna! Så skönt det är med hästar som reser bra och frivilligt klampar på rakt in i bilen, redo för äventyr även om det bara blev till kliniken i onsdags!