Skrållans karriär över innan den börjat…

Stall Lövholmen

Det blev inte den utgång jag hoppats på under gårdagens besök på kliniken med Skrållan, visst trodde jag att något behövde göras och att det kanske kunde vara något i ryggen men fy vad tråkigt besked, hon har nämligen stora problem i sin rygg visade det sig på röntgen…

Under framförallt våren i år så har det känts som om något är fel på henne, hon är spänd och när jag tänker efter har hon ända sedan inridning haft svårt med takten i traven, slängt med huvudet och varit ovillig med formen i traven, galoppen har hela tiden varit och känts bra. Chris kollade henne i våras och ansåg att hon snarare var lite öm i sin muskulatur i ryggen än att det var något allvarligt fel och att hon i samband med det fick känningar i bakknä och hovleder fram där hon behandlades. Efter lång vila för att säkerställa att det skulle läka med de ledinflammationerna satte jag igång i mitten av sommaren och har därefter inte känt någon framgång alls, hon är trött och vill stå i sin box och vila mycket, flåsar ansträngt vid ridning och jag tycker hon ser konstig ut i sina rörelser framförallt i traven.

Chris ville scinta, jag propsade på röntgen vilket gjordes och nu är det då så att flera kotor i ryggen sitter för tätt, en del på varandra och alla dessa gnider mot varandra = en pågående process och inflammation i större delen av ryggen, Chris har rekommenderat mycket lång vila utan ansträngning och det är inte säkert det kommer gå att rida henne mer över huvudtaget…. Vilan kan handla om allt ifrån 6 månader till 2 år innan det går att ställa en ny diagnos och så länge processen pågår med ryggen kan hon inte heller betäckas, hon är alltså fr o m nu en kvalitativ häst som enbart kan vara haghäst… kul… 🙁
Orsak till varför hon fått det här är förstås okänd – va ovanligt… Kan vara genetiskt, behöver inte vara det, troligtvis funnits där ett tag i alla fall.

När Skrållan köptes kunde den kliniken inte röntga rygg och det var osäkert om det hade kunnat gå att se ordentligt ändå tack vare åldern – såg jag chansade, alla hästar har ju trots allt inte en dålig rygg (eller!?!)…
Igår kom det lite som en chock att det var så illa, nu när jag satsat och valt ut  och väntat ut en unghäst från tidig ålder och känner så mycket för hästen så känns det ju helt ofattbart! Det finns hopp men det är mycket lite, det går att operera men det är någon ny metod som inte känns etablerad ännu. Planen nu är helt omkullkastad med det mesta, helt plötsligt har jag två haghästar – Quramie och Skrållan, tänkt vad saker inte bli som man tänkt sig. För en månad sedan tränades alla för att åka på tävling tillsammans, kvar är nu bara Phantasia och Chindra förstås, men Chindra är ju bebis än så länge…

Chris påpekade att ryggen inte är färdigväxt förrän hästen är 7 år så jag fick stora skälvan att det kanske inte är bra att rida in sina hästar för tidigt??! Chindra som växer och växer hela tiden och ser ut som ett staket till och från, är det verkligen läge att påbörja inridning eller ska jag vänta tills nästa år åtminstone? Känns så nu i alla fall!!

Ja, så ligger det till just nu med hästarna. Vad som ska ske nu måste jag fundera över, Skrållan blir kvar förstås eftersom hon är ung och jag vill vänta och se vad som händer med detta, om 6 månader ska jag prova rida lite lätt, är det fortfarande dåligt blir det fortsatt vila, är det bättre kanske det finns en chans till operation då eller om hon kanske kan betäckas om processen stannat av.

Quramie som själv bromsat processen med ridningen och talat om att det inte är någon idé hade jag redan gjort en plan för, att betäckas i vår, men nu vet jag inte om jag ska gå vidare med det eller om jag ska sälja och satsa på en ny häst så jag har två att rida?

Det är konstigt det här med att så fort något går bra så vänder det till att bli raka motsatsen, det kan aldrig bara vara bra eller?! Får försöka bita ihop och gå vidare, det finns många fina hästar, frågan är om det finns fina och billiga hästar…? Chindra är ju en pärla men för ung, det är lång tid innan det blir något användbart/ridbart av henne och just nu kan jag ändå inte fokusera på annat än att Skrållans karriär kanske är över innan den ens börjat..