Smarta hoppskydd

Stall Lövholmen

Fick nyligen tips att använda dessa back on track skydd vid hoppning för att stödja kotan bättre i landningen. När jag tänker efter borde det ju vara självklart att man ska göra det så varför har jag inte tänkt på det tidigare?! Senskydden stödjer ju inget.. Finns alltid något nytt att lära och bättre sent än aldrig då.

20441wMånga hopphästar har ju problem med sina kotleder och det är ju inte svårt att förstå varför det blir problem i både kot- och knäleder överhuvudtaget på en hopphäst eller ens på en ridhäst. Att rida på olika underlag är verkligen A och O av den anledning att leder/muskulatur/senor osv behöver vänjas vid belastning i olika vinklar för att helt enkelt hålla i olika situationer den utsätts för.

Med alla mina hästar försöker jag lägga upp det väldigt varierat, JAG och kanske många andra tycker väl inte att det är så himla kul att rida bland rötter och stenar för att det inte går att trava eller galoppera, men för HÄSTEN är det otroligt bra träning, alla lyft, klättra över saker och att just vrida och vända på leder och muskler för att balansera och stärka sig det är verkligen bra.

Dock ska man ju inte ge sig iväg i sådan terräng hur som helst, som allting annat krävs invänjning vid nya underlag, är hästen inte van att gå i skogen är det ett nytt underlag och man får ta små turer i taget. Att rida ut ”ordentligt” en dag i veckan i sådan terräng blir rena ”led-döden”.

Sedan spelar det ju ingen roll alla gånger hur man än gör så kommer det ändå inte att få hästen att hålla av 100 andra skäl, men man kan i alla fall försöka ge de bästa förutsättningar för hästen under ryttare utifrån de möjligheter man har.

Kring gården finns rätt mycket ”tråkig” ridterräng för oss ryttare, men det är bra träningsterräng för en häst med långa skritt turer på grusväg eller asfalt som stärker senor, ett grustag för både galoppjobb, klättring och djupträning där det finns djupare sandpartier.

grustaget

Skogen här har mycket rötter och stenar bitvis och det ligger grenar och kvistar som är bra att kliva över. Sommar- och vintertid går det oftast att rida i någon av sommarhagarna hemma på gården ”runt knuten” och det utnyttjar jag verkligen för att jobba på konditionen.

phskogen

Perfekta träningsmöjligheter för hästen med andra ord men kanske inte alltid så kul när man själv mest vill ta en galopp tur genom en perfekt avvägd sandväg med en snygg allé omkring 😀

Nu svävade jag ju ut långt ifrån ämnet ha ha 😉 men är väl lite inne i skade funderingar rent allmänt och blev mest glad när jag insåg att dessa skydd kanske kan vara en bra investering. Jag har sedan tidigare back on tracks stallbandage och tycker verkligen att de gör nytta, Ph brukar ha dem mest, både inför och efter träning, och jag ska öka upp antal dagar med dessa ytterligare i perioder eftersom hon kan vara lite stel ibland. Hibbi ska också vänjas in på dem.

Ett täcke har jag sedan tidigare men beställde nu även fleece varianten 🙂 Väl investerade pengar även om det kostar lite i inköp, men hellre lite sådana här produkter om man nu kan undvika ömma ryggar, muskler och leder så pass enkelt. Det var ju ett extra plus just nu att det var nedsatta priser också 🙂

Fleece

Ska bli spännande att se resultatet på skydden efter en periods användande!