Sommar-stress?

Stall Lövholmen

Vår och höst är folk allmänt stressade verkar det som, o så pollen-seg på våren, men sommaren då? Är alla odeprimerade och ostressade då? Själv tycker jag att ”allt” ska hända på sommaren jämt! Det ska underhållas som mest på gården och nu dessutom med huset också och så tävlingar i mängder på det, studion och tusen andra saker… hm.. är nog inne i sådan där lite trög period nu när det börjar bli varmt!
Det lite kyligare sommarvädret som varit hittills passar mig egentligen utmärkt! Då har jag massor med energi, men nu… puh.. och ja, jag skulle nog säga att jag har en släng av sommar-stress som jag vill kalla det. Det är för mycket att göra alltså!

På hästfronten har Hibbi kommit igång igen, hon blev ju för en tid sedan friskförklarad ifrån sin senskada och har före dess bara gått i skrittmaskinen de senaste 3 månaderna så nu kommer det ju ta lite tid att komma igång även om det ”bara” var 6 veckor fram tills hon får börja hoppa!

Hibbi

HmanenDe första två veckorna har redan löpt på med med tyvärr mest skritt i maskinen igen trots att det skulle varit uppsuttet men hon fick FÖRSTÅS ett sår samma dag jag skulle börja rida, inget märkvärdigt men tillräckligt för att inte chansa då hon var lite varm och öm… så typiskt alltså!

Men nu har vi i alla fall varit ute och lunkat lite sedan förra veckan och testat några travsteg för att se hur det känns, fr o m denna vecka ska hon komma igång och trava mer normalt och hon verkar väldigt mjuk och fin i kroppen och tuggar nöjt på bettet.

Glad är hon nog också för att komma igång, inte så kul att bara gå i hagen och skrittmaskinen hela dagarna heller! 😉

Alltså, bland de första man slås av när man sitter upp på henne igen efter så lång tid – det är manen! Herregud vad mycket man hon har!! Love it <3

Hibbigräset

Man glömmer liksom de olika hästarnas karaktärer medan de har sina ev viloperioder av olika anledningar så första ridturerna kan kännas lite ovana till och med. Hibbi känns dock ganska ”hemma” att sitta upp på och det ska bli kul att få igång henne! 😀

Det man nu slås av, i och med att Hibbi är med igen, är förstås att det är 4 hästar att hålla igång, lite mycket alltså måste jag säga! Det går ju men det kräver en enorm planering för att få allting annat att fungera också, min plan var ju inte att mina egna ”hobby” hästar skulle uppta halva dagen av vaken tid när jag tänkte mig en karriär som låtskrivare eller driva eget företag med gård och stallverksamhet. Det är inte alltid helt lätt att ens sätta sig ned och göra all planering för att inte tala om att sedan få ihop den på pappret och att utföra det är ju steg nr 3 så det är svettigt vill jag lova.

Alla 4 hästar måste ju ridas varierat och helst 5 dagar i veckan om de ska tävla, en dag är ok med vila och en dag bara i skrittmaskinen. Här är Phantasia på skritt tur i skogen 🙂

Phskrittiskogen

Ska man tävla så krävs extra trimmande och jobb med ridning, hoppning och förberedelse inför tävling och nivå osv så jag måste nog göra en mer detaljerad plan än vad jag faktiskt brukar och tycker är kul att göra, planera alltså, men nu är det ett måste för att också hitta några hål att vara ledig på.

Phantasia har hoppat i veckan inför tävling på Runsten mot helgen, det gäller att ibland hoppa på rätt höjd hemma och inte bara sitta och gymnastik hoppa vilket jag gör mest och ganska ofta.

Planen med henne är väl att starta 1.30 i år om hon fortsätter kännas bra.

Ja.. men som tur är ska ju Chindra ha lite ”sommarlov” precis nu, både bra och dåligt, bra för henne men kanske sämre för mig som skulle behöva komma igång med henne för min egen del så det inte blir så mycket uppehåll hela tiden… Jag trillar lätt tillbaka då och tycker det känns jobbigt att rida henne, men det är inte så mycket att göra åt, vila behöver hon och inte gör det mig något direkt att rida 3 hästar i stället för 4 ett tag heller 😉 Det får helt enkelt gå och så hoppas jag att hon är lika snäll igen sedan när hon ska igång mitt i sommaren. Kanske lite trött då av gräs och värme kan man hoppas 😀

Har haft lite städning för mig här och där på senaste tiden och bland annat så har jag äntligen fått lite ordning på foderhörnet i stallet 🙂 Torkat av tunnorna, skrivit vad det är i dem och lagt iordning alla vitaminer och annat som ska delas ut varje dag till prinsessorna.

fodertunnor

Jag slutar i princip helt ge kraftfoder nu och istället ska de få dessa AME vitaminer/mineraler som jag blivit rekommenderad ifrån väldigt många håll nu, de innehåller ”allt” och ja, inte är de billiga så något mer än så får de inte, mer än lite betfor att blanda med då förstås.

mineraler

Utöver det äter Phantasia fortfarande tillskott, nu är vi inne på en annan burk (13) som ska stärka immunförsvaret och efter den är det nog klart, för tillfället i alla fall 😉 Alla ”burkar” kommer ifrån samma ställe och det verkar ju ha fungerat bra på henne hittills så därav att valet föll på detta även för mineraler/vitaminer. Med bra hösilage så behövs ju inget annat så det är ju smidigt!

hönät2hönät1I hagen har jag satt upp lite nät till Phantasia och Hibbi som inte kan äta fri tillgång som övriga, det fungerar väl sådär men det blir betydligt mindre hö att plocka upp i alla fall!

Jag ska klura på någon bra foderhäcks-lösning åt dem till i höst, men nu är det ju sommar och är det något som är enkelt på sommaren så är det ju faktiskt att ha häst med varmt väder och trevligt för dem att gå ute dygnet runt och bo i ligghallen och även matte får alltså då sovmorgon framöver så småningom. Ännu är de inte riktigt invanda och jag vill inte heller släppa på dem alltför snabbt i början av juni då gräset är som farligast ur fång- och magproblemssynpunkt.

hönäthagen

Tack vare allt regn och kallt väder är det ju också grönare än någonsin ute, rena amazonas liksom ha ha 😀
Det växer så det knakar i beteshagarna och det är nästan lite väl mycket gräs… Några hyresgästers hästar har redan börjat gå ut i beteshagarna och det ser väldigt härligt ut!

beteshage

I studion har det varit fullt med aktiviteter i förra veckan av olika slag, bland annat har vi haft lite inspelning med en kollega till Fredo, han har tidigare anlitat Fredo för truminspelning för musik som i USA toppar listorna i sin genre typ ”smoth jazz”.
Kul med variation på inspelningarna i alla fall, själv håller jag ju enbart på med pop-rock-country åt det modernare hållet så instrumentalmusik är kul att lyssna på/jobba med ibland som omväxling.

inspelnjonatan

Ja, vad har vi mer gjort..? Jo, stängslat och grejat igen förstås. Det var inte så mycket kvar att fixa med sedan vi gjorde hela den nya beteshagen för några veckor sedan men lite fix med staket och sedan skulle vi gräva ned en strömkabel som aldrig blev av.

fredohoppar2fredohoppar1Dagarna bara flyger iväg och det har inte prioriterats förrän igår kväll när jag och Fredo körde ut till hagen i fin kvällssol och fixade med grävning i marken för detta, Fredo hade en så rolig teknik för att få ned spaden så jag var tvungen att fota själva hoppet på spaden i en massa olika vinklar ha ha 😀

Har har ju grävt ned en del kablar på den här gården redan så fort gick det och vips så var slangen med kabeln i nere i marken och vi kunde fylla igen och koppla ihop alla trådar som skulle gå på samma aggregat.

gräverström

Fort kan man ju tycka låter sisådär en timme eller två men fort i vår värld det är 4 timmar. Gårdsarbete tar aldrig slut och det finns något att göra varje dag (om man nu vill det) suck.. Nu är hagen i alla fall klar och förhoppningsvis ingen mer stängsling i år! Jippi! 🙂

På Rusta har vi varit igen, det var i och för sig rätt länge sedan sist, får helt klart flashbacks som tusan till när vi hängde där hela dagarna när vi renoverade huset förra året…

rusta

Denna gång köpte vi lite sommar prylar bland annat till midsommar när det förstås blir sill-lunch med familjen. Kanske några bekanta också dyker upp efter lunchen, vi får se… Det är två veckor kvar och mycket annat som ska hinnas med så vem vet, det kanske får bli en lunch och sedan några av Sällskapsresan filmerna resten av dagen istället ha ha… 😉

Time to work.
Hörs snart igen!