Stängselmaraton påbörjat!

Stall Lövholmen

Igår var det dags att påbörja sommarens stängselmaraton – all tråd i mina hagar ska bytas ut till polarband! Förra året var det alla rasthagar tillhörande verksamheten och eftersom polarbandet har fungerat så bra så fanns det inget annat val även till mina hagar även om det är oerhört dyrt i inköp!!

Först skulle vi sätta ned några nya stolpar, för att dela in marken i ytterligare en hage, sedan skulle det också bytas ut en del stolpar efter vinterns påfrestningar och hästarna som haft sönder i princip ALLT i omgångar. Det som är så bra med polarbandet är förstås att det klarar sig utan jordning vilket är problemet på vintern! Hästarna står i snön och någon jordning blir det inte alltså får de inte heller någon stöt av tråden, oavsett att vi haft 5-6 st jordspett låååångt nedsatta i marken.

Polarbandet har både plus och minus i sig, dvs jord i bandet, så några jordspett behövs inte och strömmen fungerar hela året om! För även på sommaren är det ju problem med jordningen om det växer mycket sly och högt gräs intill den vanliga tråden och även om man röjer detta så växer det upp igen lika fort…

Att få ned stolparna har ju sedan länge varit ett rent ut sagt riktigt helvete, marken är torr på sommaren (när det passar bäst att göra jobbet för vem vill klafsa omkring i lera eller snö och sätta staket?!) och som betong att sätta ett spett i och även om stora traktorn gjort ett bra jobb och tryckt ned stolparna marken med skopan så är det ändå så att det största och jobbigaste problemet är att göra hålet för stolpen.

meecjordborrDet allra bästa hade varit att ha haft en jordborr till avanten, men den kostar så mycket att det inte är att tänka på, så då funderade vi på att hyra en vanlig hand jordborr.

Men sedan hittade jag en billig variant på Jula som kostade runt 2000 kr, så istället för att hyra vilket säkert kostat 1500 kr så köpte vi denna och hoppades på att den skulle fixa det!

Såklart så följde det ju med en borr som var för stor, 15 cm i diameter, så den minsta som passade för vårt behov och som var 10 cm i diameter den fick man alltså köpa till för 400 kr. Den var precis lagom för både de plaststolpar och träsolpar som skulle ned.

Spänningen var förstås stor om det skulle fungera med vår budgetidé, det är ju trots allt sällan det gör det är min erfarenhet, allt med hästar och gård kostar alltid mycket pengar och det går inte att ta några genvägar…

pappaborrarfredoborrarPappa visade hur det skulle gå till, det gick väl sådär ha ha 😀 Nog för att att han visste hur den fungerade men när Fredo väl tog över så gick det minst lika bra om inte bättre, han har bra känsla för det där med maskiner och teknik 🙂

För att nörda in oss riktigt på detta så filmade vi förstås det hela så kanske någon mer får nytta av den här budget varianten som faktiskt gjorde ett jättebra jobb till allas förvåning:

OBS Kan vara hög volym på klippet!

Hålet blir något större än stolparna i plast som är 8 cm, men en liten knuff med släggan på toppen och sedan fyller man igen med jorden/leran som är uppborrad på sidorna och packar ihop det längst ned så sköter regnet resten dvs komprimerar så solpar sitter som berget sedan! Man kan också vattna lite direkt om man vill och orkar vara överambitiös men annars sköter det sig enkelt av sig självt!

fredoslägga

Trästolparna som är 10 cm kräver lite mer arbete med släggan, de är också längre (2 m) och måste ned mer i marken för att stå stadigt. Dessa stolpar har vi i alla hörn och på andra utsatta ställen som behöver mer stadga för att inte staketet ska ramla. Längre bort på bilden ovan ses också Natalie (som rullar upp den gamla tråden) och pappa (som skruvar upp nya isolatorer för polarbandet). Det är inte alltför roligt att göra nya staket 😉 även om det blir så mycket bättre när det är klart! Är man fler går det ju dessutom lite fortare..

fredospettjobbigthålI vissa fall räckte det inte med jordborren, den är lite känslig för sten, då rycker och knycker den lite och vill inte borra vidare, då är det bara att ta fram spett och hacka och allt man kan hitta för att slå sig ned i den stenhårda leran, intill ligghallen där en trästolpe skulle ned var det ju stört omöjligt! Där har vi ju tidigare lagt grus i flera lager och längst ned kross som förstås gjorde det omöjligt för borren… så Fredo grävde och hackade och hackade och till slut kom leran och då gick det att borra vidare!

fyllerhålFredo kämpade verkligen med alla momenten hela dagen för att få till detta. Jag själv klarade ju i princip inget alls med mitt ben, då höll jag på att ramla hela tiden.. suck. Kände mig väldigt oduglig.

Jag fick istället åka och hämta en hammare eller slägga eller annat behövligt, hämtade grus och täppte igen lite hål där och där efter gamla stolpar vi drog upp, livsfarligt med dessa hål om hästarna sätter ned en hov – då bryter de ju benet direkt! Jag och alla andra med för den delen 😉

Det känns lite segt att inte kunna hjälpa till mer med detta, jag trodde jag skulle orka det men faktum är att benet krånglar nästan inte alls, men jag blir såå TRÖTT! Vid lunchdags var jag sovklar för kvällen, liksom. Har noll kondition! Sedan var det väl lite jobbigt att gå omkring i den numera snåriga och ogräs-igenväxta-vinterhagen, var nära att snava flera gånger så jag höll mig mest i Avanten. Däremot så kunde jag ju bidra med en riktig ”byggarbetarlunch” till Fredo, det uppskattades! 😀

byggarbetarlunch

Vi hann med hyfsat mycket redan igår, idag måste jag jobba i studion så det blir en paus dag och jag tror inte Fredo har något emot det 😉 träningsvärken måste hinna lägga sig innan veckans sommarkryss på lördag (TV4) så han är fot for fight på det planet igen (trummis) så jag kör väl på igen imorgon med fler isolatorer (säkert hundratals!!) som ska upp och tråd som ska plockas ned.

Sedan är det dags för det nya bandet att komma på plats och vi har den här gången köpt lite speciella lösningar för grindarna då det dels är många grindar i dessa hagar för att vara så praktiskt som möjligt men det gör lite bökigt med bandet då grindarna ska vara strömförande vilket vi inte köpte förra året. Berätta mer om bandet sedan när vi kommit till den nivån i detta stängselmaraton ha ha 😀 Det kommer ta minst 2 veckor innan det är klart men sedan har vi förhoppningsvis ett bra och hållbart staket med STRÖM i hela vintern!

uppdelninghage

Några av de stolpar vi slog ned idag är alltså en avdelning för en mindre hage som ska tillhöra halva ligghallen – som ska delas in i två delar eftersom den är så pass stor och har två dörrar ut. Berättar mer om det sedan och varför jag valt att göra så när det är klart och går att se hur det blev!

Fredo fick en välbehövlig present när vårt 10 timmarspass igår var över, då blev han såå glad! 🙂

oldox