Stolpar till boxfronter

Stall Lövholmen

Trots att jag sagt det så många gånger nu måste jag säga det igen – jag har enorm beslutsvånda! Ju mer jag tänker på att jag har svårt att bestämma mig desto värre blir det!!! Då får jag ännu svårare att bestämma mig 🙁 Då tänkte jag här berätta lite om hur beslutet om stolpar mellan boxfronterna i nya stallet kom till!

Bestämt redan från början var ju att det skulle bli lite mer speciell inredning i detta stall än det traditionella med skjutdörrar som pappa tycker är absolut bäst, ”det är ju ändå hästar som ska stå där?!?” … Nej! Stallet är ju ungefär 50% av min egen bostad! Jag befinner ju mig där jämt, ska det då inte få vara lite nice inredning som man kan vila ögonen på??! 😉

Så att det skulle bli sådan inredning har jag inte kompromissat med, trots mina ekonomiska tvivel. Valet av boxinredning var så komplicerat (pga min beslutsvånda då) så jag tar det separat  i ett annat inlägg!

Nu till dessa stolpar, alltså stolpar/pelare eller vad man nu vill kalla det som är mellan själva boxfronterna. Till en början funderade jag givetvis inte alls på detta, det brukar vara så, sedan kommer jag på (tack vare min alltför livliga fantasti och maniskhet att saker ska vara perfekt) att man kanske skulle ha några snygga stolpar, pelare eller liknande på sidorna så där som de har på bilderna från utländska stall? Jaa! Klart man ska ha det! 😀

Jag påbörjade därmed ett bildletande på google för flera månader sedan för att hitta de perfekta stolparna för mitt stall och det slutade med att jag bestämde mig för tegel, robust och snyggt tänkte jag. Beslutsamt talade jag om detta för pappa (som även om han inte bestämmer ändå har en viss påverkan på mitt beslut eftersom han är kunnig på området bygg) att detta var vad jag hade tänkt och det mottogs förstås med måttligt intresse. ”Vad är det för fel på galvat?” var både den förväntade och faktiska kommentaren från honom. ”Ja men detta är ju mycket snyggare” säger jag något lamt. Nä, det gick i alla fall inte visade det sig för plattan till stallet skulle varit tvungen att förberedas för detta redan från början då dessa pelare skulle väga alltför mycket och dessutom verkade det inte helt stabilt med tegel på höjden (som det blir på en pelare) måste jag erkänna själv. Ok, tegel alternativ därmed struket.

Ok, nästa steg. Rejäla träpelare tänkte jag, det blir ju så där engelskt mysigt? Eller? Jo, men det är bra. I limträ! Eller… kanske kan man göra pelare i betong, jaa! som ser ut så där som herrgårds-grindstolpar 🙂 Pappa tyckte faktiskt om den idén och började direkt skissa på hur de skulle se ut. Han kan när han vill. Tydligen var detta då bättre än tegel enligt honom för ”det skulle ju bli så hållbart” och plötsligt klarade betongplattan visst av tyngden då… ?

Efter några dagars (veckor förmodligen) övervägande var jag dock fullständigt på noll igen, inget kändes liksom helt rätt. ”Det kanske var överkurs detta trots allt, galvat är ju ändå bra och praktiskt”. Pappas ord klingade i huvudet. Men så fick jag en idé efter att ha letat efter en annan grej i brorsans garage, jag ska ha: FLAKE stolpar!!!

Flake är alltså ett glitter man använder vi lackering av ex motiv, bilar, MC delar mm som man vill ska glittra likt metallic lack fast mer! (typ alltså som ögonskugge-glitter) Åh, jag hade hittat hem! 😀 Som en skata som vill gömma sin skatt vältrade jag mig i fantasier kring vilken färg och hur det skulle matcha med allt annat i stallet och fick förstås 100 idéer till…”jag kan matcha det o det o det o det i flake också… tjoho!”…

Stolparna beställdes hastigt in via min bror Pelle som är ”stål-kille” här på gården och de blev i något större diameter än övriga stolpar på inredningen. De skickades på galv (som tog alldeles för lång tid) och kom hem igen för att nu lackas (fort som f-n) i detta glitter innan det var dags för montering. Jag valde en flake som var s k ”bronze” i tonen, verkade bra då det är något röda (vilket jag inte gillar) toner i stallet. Som grundfärg på stolparna valdes svart, resultatet var tänkt att bli brunaktigt för att matcha övrig inredning i brunt plastplank/galv. Men nu till nästa problem, denna flake som sprutas på tillsammans med lack skulle ju hamna över hela gården istället för på stolparna om vi stod utomhus och stod vi inne skulle vi måla om det utrymme vi var i till ett glitter rum så vi fick helt enkelt bygga en lackbox! Dagen som vi valde till detta var den absolut bästa, nämligen storm…. och det var ju såklart tvunget att ske denna dag. Japp.

Så upp då med den förstås enorma presenning vi lyckades hitta i maskinhallen och den bildade alla möjliga formationer i blåsten utom ett lackrum, konstigt!?… då det var nästan läge att lägga ned.
Varför kunde jag inte bara valt galvade traditionella stolpar?!

Men så testade vi en sista utväg och klädde en del av min sambos kontorshus på gården, där finns en lite innergård fortfarande utomhus men med tak och den fick alltså nu bli lackbox! Det blev faktiskt riktigt bra, ända tills det kom en storm pust, då fick man hålla i presenningen och hoppas på det bästa! Jobbet blev i alla fall gjort och stolparna kunde senare samma dag, med några få olyckliga incidenter med fingeravtryck, bäras ned till stallet och vänta på att bli monterade.

 

Resultatet då: Jovars… kanske blev det inte 100% perfekt, men helt ok.

Så här i efterhand skulle det varit mer flake då nyansen blev lite mörk och dessutom inte alls i rätt matchning för boxinredningen men vid det här laget var jag sjukligt trött på mig själv som inte kunnat ta beslut i god tid, fixa en riktig lackbox (där man faktiskt sett vad som blev lackat och inte) och valt rätt flake (vilket är omöjligt när man inte vet hur flake fungerar vilket jag vet nu) etc etc.

Med tanke på allt är jag supernöjd, stolparna blev coola och originella och det enda som kunde förbättrats var färgvalet (ingen grundfärg, flake direkt med lack = heltäckande flake) och mer flake! Skåda underveket! 😀