Tankar kring hästarna

Stall Lövholmen

Det är ju inte lätt nu att planera kring hästarna när man inte vet hur saker och ting kommer gå och i vilken tidsomfattning det kommer gälla. Jag har svårt att låta bli att tänka på det trots situationen och känner att jag måste komma vidare på något vis. Hitta lösningar på problemen och tänka framåt så gott det går.

Innan jag skadade mig hade jag bestämt mig för att betäcka både Chindra och Quramie. Allt var klart kring hingstval och jag inväntade i princip bara nästa brunst för Quramie, den hon är inne i nu. Sedan skedde olyckan och ALLT blev inställt.

Nu har jag haft snart två veckor på mig att tänka och tänkt har jag gjort. Om jag kommer fram till något vettigt vet jag faktiskt inte. Tankarna går mest fram och tillbaka hela tiden.

Kring Hibbi och Phantasia finns inga frågetecken mer än möjligtvis Phantasias skada som verkar envis, kanske behövs den där operationen i leden som Chris pratat om, kanske inte. Hursomhelst så funderar jag inte på just det just nu då hon inte är ett ”problem” i övrigt på något vis.

Sedan är det då de andra tre hästarna…

QURAMIE
Med Quramie hade jag en önskan att faktiskt få sälja tillbaka henne till uppfödare redan i år pga min skada, vi har haft kontakt och pratat om att Quramie skulle återgå till henne egentligen nästa år efter att hon fått ett föl till här hos mig och förhoppningsvis ett stoföl den gången. Men nu blev det ju som det blev och jag frågade därför om det var intressant att göra denna försäljning i år men tyvärr har hon ingen möjlighet att ta Quramie redan nu. Jättesynd! Jag har då tre val med Quramie kvar:

1. Hon får bara gå här och inte göra någonting
2. Jag försöker få henne dräktig på något vis med hjälp av någon som kan köra och hålla i det
3. Jag säljer henne till någon annan än uppfödaren

Skärmavbild 2013-05-03 kl. 12.06.18Alt 2 och 3 känns mest rimliga, att hon bara ska gå är inte riktigt min grej och det kostar pengar och känns väldigt onödigt att hon inte fyller någon nytta alls med tanke på mitt hästantal. Uppfödaren har erbjudit mig hjälp med att köra henne till betäckning, väldigt generöst och kanske en väl fungerande lösning.

Dock får jag ju en häst till då nästa år om allt går bra och även om jag vill ha en avkomma efter Quramie har jag ju en del hästar nu och kan inte samla på mig! Jag måste prioritera tyvärr. Därför har jag nu tagit följande beslut, jag annonserar Quramie en kort period och ser vad för svar som kommer in, hittar jag ett drömhem åt henne så säljer jag. Hittar jag inte det försöker jag få henne dräktig.

Av praktiska och ekonomiska skäl kommer jag då välja hingsten Hip Hop till henne. Dels gillar jag hingsten och hans avkommor, framförallt temperamentet som nu känns överväldigande viktigt efter min olycka, och dels tror jag det kan blir en fin avkomma med hans rörlighet och uppsyn på henne frånsett andra bra egenskaper.

Jag tror att Hip Hop kräver ett bättre sto för att ge en fin avkomma, så jag skulle inte ta honom till ex Chindra eller kanske ett annat sto, men Quramie har så mycket kvalitéer så jag tror det kan bli jättebra. Den avkomman blir förhoppningsvis också en trevlig individ som jag sedan kommer vilja rida och ha varje dag och inte någon knäppgök som ska krångla eller kasta av 😉

Lite tråkigt är det ju att ha två hästar efter samma hingst eftersom jag nu har Hibbi e.Hip Hop men han har så bra villkor, att man inte behöver betala förrän stoet är dräktigt och sedan en levande föl avgift på det, så jag kan inte motstå den ekonomiska situationen som det ger. Visst kan det bli ändringar i hingstval om något annat erbjudande dyker upp men just nu känns det här rätt.

CHACCINDRA
Är ju hemkommen och står som konvalescent ett tag till, sedan var tanken att hon skulle betäckas, jag ställde ju in den tanken också i och med olyckan men har nu funderingar på om jag skulle få det att fungera. Jag hade en bra plan med att använda Clinton II till henne, jag är nöjd med hingstvalet och att han står på stationen är ju själva huvuddelen i detta val + att han passar henne. Får jag bara hjälp med körning så kan det gå i lås. Huruvida jag ska behålla Chindra i framtiden vet jag inte ännu, men jag är inte sugen på att ha henne att rida i höst eller kanske ännu värre tävla för fullt nästa vår när jag kommer igång mer själv igen.
Det blir alldeles för mycket.
Kanske måste jag tänka om mitt hästeri lite överlag och satsa på de hästar som faktiskt fungerar bra och som är ridbara och ger mig något istället för att hålla på med avel och vänta in och vänta in avkommorna. Men jag är inte redo att sälja Chindra i nuläget, vad den närmsta tiden eller året kommer att ge i den frågan får visa sig. Känns det inte helt bra med en häst och man överlag får för många hästar att mäkta med så blir det naturligt så att försäljningstankarna kommer och det brukar kännas skönt när det väl är gjort.

SKRÅLLAN
Oturshästen just nu. Väldigt svårt hur jag ska göra här. Sälja eller behålla? Kommer jag någonsin kunna rida henne igen utan att tänka på olyckan? Även om det inte händer något igen och jag kommer igång och rider henne så småningom så kommer jag väl aldrig lite på henne fullt ut igen (?) eller??? … och kommer den situationen i sig att vara hållbar? Blir det roligt att rida varje dag då? Betala en massa pengar för en sådan häst?? Dessa tankar snurrar. Tanken att sälja känns sådär, hon är så fin Skrållan och hon är en riktig talang, rolig att tävla med och världens nallebjörn i stallet, personlig som få… men så kommer den där vardagsridningen, en häst som man lägger ned pengar, tid och kärlek på MÅSTE kännas 100% att rida och hantera, för en själv alltså, annars är det kört! Då blir det en ond cirkel av allt bara. Jag har kanske någon möjlighet till andra alternativ med Skrållan än att sälja men om det kan gå i lås vet jag inte än och inte heller om det är den bästa lösningen. Så något beslut kring Skrållan kan jag inte ta ännu, även om jag vill och få rätsida på allt. Jag får vänta ett tag till och se hur jag känner, troligtvis får jag vänta ända tills jag kan börja gå och rida igen med att ta det beslutet, känns frustrerande men jag vill inte ta fel beslut nu när jag är det är så nära inpå olyckan och det är lätt hänt att humöret sviktar och hela hästintresset med det.

Generellt gäller det att komma ihåg att det ska vara roligt med hästarna, inte jobbigt. Det är ju inte kul att sälja hästar men vad ska man göra, man kan ju inte tvinga sig att göra något som inte känns bra. Det finns så många fina och bra hästar och man ska ge sig själv chansen att hitta nya hästvänner om man inte kommer överens med de gamla eller att man vuxit isär eller är på olika nivåer. Med rätt häst känns hästlivet fantastiskt, med fel häst blir det bara ångest och oro och irritationer.

Ja, nog om det, så här ser i alla fall hästplaneringen ut just nu, det blir spännande att se vad Quramies annons kommer att ge för svar och om det ger några svar alls. To be continued helt enkelt…