Tapetsera va inte lätt!

Stall Lövholmen

Svårt, tråkigt, svettigt, stressigt och tröttsamt – så tycker vi om att tapetsera som totala nybörjare! Fy säger jag bara va svårt det var att få till, dessutom i 35 graders värme vilket gjorde att limmet TORKADE HELA TIDEN. Gahhhh!! Jag blir galen.

Alltså att slipa bord och stolar, måla eller olja skivor eller vad det nu kan vara, det är verkligen en trivsam aktivitet det, tapetsera var liksom som att börja på universitetet och läsa molekylärbiologi utan att ha gått vare sig grundskola eller gymnasium före. Mer om detta längre ned. Vi tar gårdagen i kronologisk ordning.

Chindra skulle på återbesök till kliniken, in i det sista så skulle Fredo med som hjälp slash sällskap eftersom alla till motsats till honom tillräckligt hästkunniga hjälpredor som kan springa med häst på hältgången inte hade möjlighet igår och jag med endast ett ben i full funktion och som inte kan springa med häst alls längre behöver hjälp av sådan. Därför var Fredo påtänkt som åtminstone socialt och moraliskt stöd i alla fall.

Fredo var påtagligt sugen på att inte åka med, även om han alltid stället upp förstås, utan han ville då hellre stanna hemma och montera vår garderob som vi köpt till hallen häromdagen när vi för kanske 10:e gången i ordningen var på Ikea. Har nog tappat räkningen förresten.
Alltså vem vill hellre montera en Pax garderob liksom??! Fredo är inte som andra <3
Suget från mig att SLIPPA montera Pax garderob gjorde till slut att jag faktiskt åkte själv istället och Fredo fixade med montering medan jag åkte med Chindra.

Chlastbilen

Hon var så snäll och klev på bilen, hon har blivit riktigt stabil att åka med, på plats visade det sig att hästkunnig hjälpreda av nyligen stiftad bekantskap fanns så jag var så tacksam för hjälp med springning och lite håll i grimman då och då. Besöket gick också ovanligt snabbt för att:
1. Chindra var mycket bättre, någon ytterligare behandling blev därför inte aktuell
2. Undersökningen var extremt proffsig och effektiv denna gång.
3. Det var inte överfullt med hästar på kliniken = normalt på de flesta andra kliniker säkert men inte på Mälarkliniken, det är väntans klinik det 😉

chsårigen…så det var ju en positiv vändning med tanke på föregående kliniksbesök.

Däremot ska det ju inte vara så enkelt, nej då, något problem måste de ju ha och speciellt då Chindra som i vanlig ordning fått sig ett sår och precis nära leden också på hasen, jo då man tackar, det kunde ju varit värre, jag menar gaffelbandsskador är ju inte direkt läkta på några dagar med penovet liksom.

Oj, oj, oj, ironin haglar nu men va sjutton. Lite sur över alla sår får man väl vara i alla fall. Detta blev i alla fall rengjort och en stor sår-påse med ingredienser ifrån kliniken och ordinering om 3 dagar på penovet, rengöring och plåster på såret i en vecka blev resultatet av detta.
Kostar förstås utöver självrisken.
I hushetsen hemma är jag dock glad att slippa åka till apoteket för att stå och dividera med något frågetecken till butiksbiträde om varför hästmedicinen inte anlänt i tid och uppgivet åka därifrån igen för att någon timme senare åka dit igen när de ringt och ”råkat hitta” den där medicinen…. ja, ni förstår ju. Ganska bekvämt att få det med sig från kliniken, det får kosta de där extra kronorna för det då 😉

penovet

AiridhusetHemma i hyfsat god tid, kring lunch. Ut med Chindra i hagen igen och in med Activia som skulle ridas, i 30 graders värme… Ja, vad ska man göra, på kvällarna jobbar vi i huset och hästarna måste ridas åtminstone en del av dagarna denna vecka, för alla tre om dagen blir det definitivt inte just nu!

Activia kändes väldigt bra, hon hade inte heller tappat formen direkt och var väldigt jämn i varven. Semesterveckan har åter varit lyckad nu när alltså alla hästarna på något vis intygat att vila, bete och sol inte är så dumt.

Det blir dusch för hästarna varje dag just nu och till och med Activia som brukar skruva på sig en aning vid tanken om vatten över hela kroppen står still och njuter medan det rinner ljummet vatten över hela henne. Pepprade med mygg- och bromsspray och så fick hon gå ut på ”savannen” igen. De andra som är kvar i hagen är så roliga för varje gång någon häst varit i stallet och kommer tillbaka till hagen kommer de och liksom ”hämtar” den hästen och tar med ut i hagen igen 🙂

Aspolad

Ok, så då var dagens uteaktiviteter avklarade, så skönt! Vill stanna inne hela dagarna egentligen men plikten kallar ju någon gång under dagen med hästarna och deras motion. Rider mest inomhus kan jag säga för ute går det inte att vara, hästarna verkar uppskatta väggar och tak undan solen de med 🙂

gard1gard2Fredo kämpade alltså på hela dagen med sin vän Pax, de var väl inte riktigt överens hela tiden men tills lut stod den ståtligt där och såg stor och hög ut.

Skönt att äntligen kunna köpa en STOR eller framförallt HÖG garderob, förutom hade va takhöjden 2 m typ, nu är det 3 m!!! Det blir stor skillnad vill jag lova.

Inte alltid på ett positivt sätt för det blir ju också ”mer” möbler som ska köpas då men i detta fall med Pax var det bara bra. Dörrarna som är skjutdörrar i glas fick dock vänta till ett annat tillfälle för nu skulle vi äntligen ta tag i vår stora fasa – tapetsering….

dörrPappa hade förresten vid detta laget lokaliserat en gammal antik dörr i ”tag-själv-lagret” på gården och vi bar iväg på denna till snickeriet för förvandling från rutten till färdig och vitmålad dörr till tvättrummet intill köket som i dagsläget inte har någon dörr. Denna förvandling hjälper tursamt nog pappa till med och vi är bara såååå tacksamma för att slippa ett till göromål på listan!!!

En stor lunch i form av tacos intogs nu eftersom det kändes som om vi skulle bli lite låsta resten av dagen med tapetsering i bastun (vårt blivande sovrum) med tanke på tapetklister och tidshets för att få upp allt papper på väggen. Lite ironiskt vilka pengar det kostar att köpa pappersrullar som ska klistras upp på väggen och som sedan är ett helvete att få ned och superkänsliga för all form av beröring och fläckar känns det som…

Vi har verkligen dragit oss för detta båda två, som om vi liksom visste att vi inte skulle vara bra på detta, som tur är har vi skaffat en laser, som dessutom är en 360 graders laser, och utan den här hade det bara inte gått. Till alla som funderar på att tapetsera för första gången utan laser – glöm det. Vattenpass i all ära men detta är grejen helt klart. Den kostar dryga tusenlappen och är bara så bra -till ALLT som ska bli rakt.

företapet

Så, första våden upp, gick väl hyfsat alltså med undantag från att det var för lite lim. Svårt att veta vilken mängd man ska ha när man är en ”dummie”.
Andra våden, ja bättre med lim i alla fall. Men så kom den ju inte riktigt kant i kant, men väldigt väldigt nära…. Misstaget kan skådas på nära håll. Faaaan!!!!!
Jag och Fredo som är perfektionister båda två svor och svettades åt eländet.
Lite luftbubblor på det också, javisst, varför inte?!!? 🙁

tapetvägg

Tredje och fjärde vården blev rätt bra, aha tänkte vi, nu vet vi PRECIS hur man ska göra. Piece of cake.

Så kom vi till femte våden, den skulle runt hörnet.
Då var det inte piece of cake längre.
Åh nej… hur skulle det gå nu då?
Det fick väl duga det som blev och vi ansåg oss sedan, helt slut, vara klara för kvällen och nog kände vi oss ändå lite duktiga trots allt. Med hjälp av två värdelösa instruktionsvideos på YT som absolut inte visade några som helst svårigheter med att tapetsera hade vi ju i alla fall fått upp några våder.

runthörnettapet

Rummet i sig har hörn, snedtak, 3 radiatorer och miljoner uttag på konstiga ställen, inte det lättaste projektet att starta upp tapetsering for dummies på, men kanske blir det superlätt med de andra rummen sen då??? 😀 Som om vi inte borde gjort tvärtom liksom, börjat med de lätta för att få det bästa resultatet i VÅRT sovrum istället för i gästrummen. Nåja, nu är det som det är, vi vill gärna flytta in i vårt sovrum och lämna hotellrummet i vardagsrummet så snart om möjligt och tanken är inte att någon ska stå på glo på våra tapetvåders kant-i-kant konstruktioner på nära håll. Helheten blir nog bra, till slut…

PS. Luftbubblorna gick tillbaka efter en stund, tydligen för mycket lim där då eller nåt sånt, skönt var det! DS

Färgen på tapeten såg till en början mer ut som om vi hade spacklat hela väggen, inte så kul alltså, men den har lite skimmer i sig som definitivt inte framgår på natt bilderna som är tagna ovan, det är ju nämligen då vi får jobba mest för att stå ut i hettan om dagarna och för att limmet inte ska torka innan vi ens fått upp själv våden ha ha 😀

Idag vill vi ha revansch mot tapeterna, nu står det 1-1, det måste bli minst 5 -1 till oss innan vi är nöjda! 🙂