Tävlingssugen!

Stall Lövholmen

Har mer eller mindre streck sätt alla avsnitt från Riders Trophy som kan ses på kanalen Horse1 vilken jag haft gratis i en vecka, ett erbjudanden jag hittade på nätet 🙂 Så jag har blivit riktigt tävlingssugen av det. Trots det nyliga veterinärbesöket och osäkra diagnoser hit och dit känner jag mig ändå motiverad och ser framåt. Blir det hinder på vägen så blir det, chansen att det kan fungera finns ju också!

Saknar lite att rida på 1.40 nivå när jag ser detta program, känns så oerhört länge sedan nu, senast jag red 1.40 var ju med Quramie på Runsten för en massa år sedan, tror hon var 8 år då så det måste varit 2007… Det blev bara en 1.40 med Quramie, denna på Runsten, då det senare upptäcktes den ryggskada, spondylos, som hon troligtvis fått redan som föl/unghäst men som inte gav sig till känna förrän vi kom till denna nivå, som så många andra skador som hästarna bär på, det är först vid full belastning och när man tror att vägen ligger fri som det kommer smygandes. Det blev inte heller någon super runda, jag red dåligt och vi var inte så förberedda, men känslan av att hon lätt hade kapaciteten för både 1.40 och mer var härlig, saknar den känslan av att hästen har förmågan och det är upp till en själv att förvalta!

Tyvärr är det så svårt att få fram hästar till denna nivå om man som jag inte kan köpa färdiga hästar ekonomiskt utan alltid måste starta om från början med unghästar och jobba sig uppåt. Jag har aldrig haft möjlighet att köpa en färdig häst och skulle kanske ibland önska att det kunnat vara så samtidigt som jag tycker väldigt mycket om att forma själv och utbilda och faktiskt få till en häst från 0 till 1.30-1.40.

Före Quramie var det Activity som jag red desto fler 1.40 på, båda hästarna upptagna till 1.40 av mig själv då jag köpte båda som unghästar på 5 resp 3 år när de flyttade hem till mig. Båda dessa hästar var mycket tuffa och framåt, det behövs! Jag har ju ägt och utbildat många fler hästar än så och samtliga i princip upp till Msv hoppning med undantag från hästar jag sålt före de nått den nivån.

Nu har jag rätt bra hästar tycker jag, det känns skönt att inte ha någon alltför ung i stallet då det är lätt hänt att tiden går och inget händer då för min egen utveckling, nu är de 4, 5, 6 resp 11 år gamla, alla på gång alltså – om de bara håller ihop!

Phantasia och kapacitet blir jag inte klok på, hon löshoppar ju lätt på högre höjd har jag upptäckt på senaste tiden, hon tar i mer än vad man kan tro att hon kan. Dock tror jag hon är för försiktig för att nå upp till 1.40 och inte tillräckligt initiativ tagande och framåt, men målet med henne är absolut 1.35.

När vi är redo att starta det vet jag inte ännu då jag är så otroligt ur form tävlingsmässigt själv och även hon är en bit ifrån… främst i konditionen – ambitionen finns i alla fall 🙂

Hibbi har förvånat också på senaste tiden och börjat hoppa annorlunda, väldigt okomplicerat och hindren känns enkla, en väldigt bra förutsättning, så jag hoppas ändå mycket på henne.

Tror att hon kan gå snäppet högre än Phantasia faktiskt om jag ska gissa lite så här i förhand. Hon är inte riktigt lika försiktig av sig som Ph som hoppar väldigt jämnt men å andra sidan är hon väldigt grön än så länge, har ju knappt tävlat och hon är en häst som tar lite tid på sig.

Chindra är väl ändå mest lovande, om nu hennes skada inte ska ställa till det. Hon har en otrolig och faktiskt svårfunnen inställning som långtifrån alla hästar har, hon verkar älska att hoppa och hon visar kapacitet, kvickhet och försiktighet.

Tror definitivt hon är en häst för större klasser! Hoppas jag själv kommer kunna rida henne, att hon inte blir för busig och nervig 😉

Activia är mycket enkel vilket tilltalar mig, hon kommer nog bli lagom framåt mer åt framåt än tvärtom vilket jag gillar. Kapaciteten känns svår att bedöma, hon har ju bara skuttat 40 cm hinder men hon hoppar med hela kroppen och är kvick. Hon är för dagen lite osäker på hinder och ålar sig lite och kan uppfattas en aning osäker, men det är omöjligt att bedöma henne på annat vis än att hon är enkel. Till skillnad från både Hibbi och Chindra kommer hon dessutom komma fram snabbare, hon har lättare för sig med sin kropp.

Mamma och syster som inte alls är stora eller har någon vare sig stam eller guldkant att komma med så varför skulle hon inte bli lika bra?! Det är förstås alltid en viss nackdel med en ”liten” galopp och storlek på häst när det kommer till större hinder men Activity som var typ 1.60 hög kompenserade detta med inställningen och skottade sig runt banan med starka bakben som hon fullkomligt grävde ned i underlaget och kastade sig över med hjälp av.

När nu luftvägsproblem, vargtänder, hälta och sparkskador är över ser tävlingsplanen till att börja med ut så här:

Hibbi startar sin första tävling 14 april eftersom det blev en avbrott nu, men bättre att ta det säkra före det osäkra nu och inte få ett avbrott mitt i alla tävlingar. Det blir 95 cm till en början men jag hoppas snart komma till 1 m-1.10. På Runstens tävlingen i mitten av juni är tanken att rida 1.10 om inte tidigare än så. Hibbi ska även starta dressyr med Gullan och vi satsar på LB till en början.

I början av maj startar Ph sina första tävlingar, troligtvis blir det en 1 m klass till att börja med men ganska snart 1.10. På Runstens tävlingarna i mitten av juni hoppas jag hon är i form för 1.20, kanske till och med tidigare än så, det återstår att se hur formen är nu när hon sätts igång i veckan. Ph ska förstås också fortsätta sin dressyrkarriär med Gullan och förhoppningsvis hinner vi med en Msv start före Gullan åker på semester.

Chindras start är framflyttad en månad och kommer att ske tidigast i början av juni och då med någon pay´n jump innan såklart, tyvärr är luftvägsinfektionen så pass svår att det inte går att komma igång tidigare än så och med tanke på omständigheterna med hennes sparkskada är det bara att hoppas på att det kommer fungera överhuvudtaget! Hoppas, hoppas! 😀

Activia måste också gå kanske ett par pay´n jump före sin första start som tidigast kan ske i början av maj, mer troligen i mitten av maj. Måste rida henne mer för att känna efter när hon kan vara redo.
Både Chindra och Activia ska ju bara tävla 1 m i år så det är ingen brådska med dem, mer kul att komma igång liksom 😀
Förhoppningsvis håller de ihop bra skademässigt båda två så det går att kvala dem båda till semifinal i 4 årschampionatet.

Förutom alla tävlingar som är planerade i Sthlms området hoppas jag verkligen har råd att komma iväg på något meeting, helst med alla 4! Några önsketävlingar är Dalahoppet, Sundbyholm, Hammarö och Youngsters med prioritet på sistnämnda och Sundbyholm.

Känner mig efter allt tävlingstittande på Horse1 klart sugen att komma igång nu!!!!!
På onsdag får Ph börja ridas och Hibbi på lördag så snart är vi igång igen i alla fall 😀