Träning piggar upp!

Stall Lövholmen

Idag har jag ridit två hästar – det var ett tag sedan! Det gick jättebra och att rida Hibbi före träningen med Phantasia var nog ett bra drag! Efteråt är det lätt att bli lite så där mosig och så vill man bara hem och mysa och känna sig nöjd med dagen.

Har haft stor beslutsvånda vilken häst jag skulle träna med idag, snacka om i-landsproblem! 😀 I alla fall så föll till slut valet på Phantasia som är mest välutbildad av mina hästar förstås och ”enklast” att jobba med, så för att spetsa till det hela lite tog jag idag DRESSYR SADELN!!! Jag som ständigt drar mig för att rida i den – och då är det inte för att det är obekväm, tvärtom är den fantastisk att rida i och ligger perfekt på hästarna – nä, det är ju det här med min travsits, nedsittning, som är problemet! Det blir ju inte direkt lättare i dressyr sadeln heller ha ha 😀 Hoppsadel-van som man är.

outfitVår outfit idag i svart, back on track skydd och ländtäcke och schabrak från Eskadron. Vill påpeka att dessa tjockare Eskadron schabrak inte alls är lika bra som deras tunnare som dessutom är mycket billigare (jag visade dem i bloggen nyligen då jag hade shoppat häromdagen). De tjocka är liksom dåliga på att andas konstigt nog och ligger inte riktigt lika bra men det är i alla fall väldigt fint!

Jag har precis börjat hitta någon form av nedsittning i hoppsadeln, även om den är långt ifrån optimal och jag studsar och inte känner mig avslappnad, så upplever jag ju ändå att min balans det är med böjda ben – inte lååånga läder! 😉 Det gick ändå över förväntan i dagens sadel-utmaning och jag kände mig såååå nöjd efteråt, som vanligt med andra ord.

phstalletPelle är fantastisk! Hur trögt eller omotiverande det än känns när man slaskar iväg till stallet i detta trista regniga och blåsiga oktober-november vädret och dessutom på kvällen (jag är en morgon människa) så är det så värt det efteråt. För träningen den piggar verkligen upp och är en sådan motivation och inspirationsspruta varje gång.

Phantasia ser också så himla nöjd ut efter varje träning vi gör, både dressyr och hoppning! Hon letar nyfiket efter någon belöning efteråt och när hon så småningom landat i sin box och ätit sitt kraftfoder är hon så mallig att hon, matvraket nr 1, till och med står över att äta höet just då för att bara se så där nöjd ut!

Jag överväger att faktiskt träna varje dressyrträning, alltså varje vecka, från och med i vår. Det ger så mycket att det kanske är värt att vända lite på kronorna eftersom det tyvärr också kostar mycket att träna mycket… Men jag lägger ju å andra sidan vare sig tid eller pengar på annan träning så varför inte satsa ännu mer på detta tänker jag..
I dagsläget tränar jag dressyr varannan vecka och hoppning varje vecka. Målet i vår blir då att lägga på ytterligare en dressyrträning samt att rida både Hibbi och Ph för Haking!
Här ska tränas!! 😀

Frånsett ekonomin kan jag bara inte förstå hur man inte kan träna dressyr oavsett disciplin eller framförallt när man är hoppryttare vilket ändå verkar vara rätt vanligt… eller?! 😉
Vill inte alla ryttare ha en välriden, vältränad och stark häst att tävla med i sin valda gren? Börja träna dressyr säger jag bara. Jag tycker att jag är noga med markarbetet och hästarnas utveckling och utbildning och att jag själv hänger med och håller mig och oss i form träning och ridmässigt på någon slags LA-Msv nivå även om jag för den sakens skull inte skulle rida över 60% i en dressyrtävling.
– men det jag TROR att jag kan, det är jag inte så himla bra på och det är INGENTING i jämförelse med vad träningen verkligen ger på alla tänkbara plan och förstås vad jag lär mig varje gång vilket liksom är vitsen!
Sedan satsar jag förstås också att som ryttare bli bra på BÅDE hoppning, dressyr, markarbete etc etc för att det är min allmänna ambition med hästeriet även om det är hoppning jag satsar på tävlingsmässigt.

Så med den erfarenhet eller uppvaknande jag gjort, och då tyckte jag ändå att jag hade koll, så kan jag inte annat än undra över att inte alla hoppryttare satsar mer eller ännu mer på dressyren OCH även måste jag då påpeka att dressyrhästar skulle må bra av bommar och lite hoppning regelbundet.
Men det är min åsikt, hästarna ska vara allround och ha en variationsrik vardag med blandade träningsinriktningar. Inte alla har det ju så bra som jag som frånsett mitt eget intresse av allmänbildade hästar även har tillgång till en ”Gullan” dvs en dressyr ryttare som också vill, kan och är duktig på att tävla hästarna i dressyr… <3 men man kommer långt med att utveckla sig själv tillsammans med hästen inom dressyr även om man inte har tänkt eller vill tävla eller har tillgång till en Gullan! Det är bara att satsa så kommer det!

Hibbi och jag var också i ridhuset idag, har pga mitt knä dragit mig lite för det då hon tidigare varit rätt spänd där och hoppig, men idag kände jag att jag struntar i det nu och provar hur det känns och det gick jättebra! Tyckte inte alls hon var så spänd och jag ökade på rätt känsla i ridningen och hittade någon mer knapp här och där även om det är långt kvar tills vi, jag och Hibbi (samt jag och benet) är samspelta än. Det är dock väldigt kul att jobba sig dit, en utmaning på flera plan.

hibbi

Då är det enda som återstår för tillfället att rida ut på Hibbi. Ph har jag ju klarat av i veckan men Hibbi rider jag mest ”ute” här hemma på gården, fungerar ju men hästarna behöver komma ut på längre turer, jag och Gullan får nog ta oss i kragen och ge oss iväg på den långa rundan lite oftare framöver när tävlingarna minskar. Då är vi förhoppningsvis 2 mot 1 mot älgarna – haa!

nyponEfter träningen blev det middag och sedan bara en mysig kväll i soffan, Fredo åkte till G-borg och herr Uggla idag igen och själv kände jag helt enkelt för lite ledig tid ikväll. Det blev intag av alldeles för mycket te (en av mina laster) men har i alla fall utökat sortimentet från enbart svart te till örtte och mitt nya nyponte som jag verkligen kan rekommendera! Smakade inte som jag trodde men gott faktiskt!

Nu hoppas jag på att inte få alltför mycket träningsvärk efter dagens gnuggande i ”ny” sadel och annorlunda position, imorn är det bara en häst för mig på schemat men ju mer tiden går blir det mer att rida varje dag och det känns bra! 🙂 Nu blir det till att hasa sig till sängen, jag kommer slumra in skönt ikväll! Natti natti….