Uppföljning maskintest

Stall Lövholmen

Tänkte jag kanske skulle skriva lite om hur det går med min Avant eller ”Grodan” 🙂

Snart är det dags för första servicen vilket betyder att jag snart är uppe i 50 arbetstimmar, inte riktigt då eftersom den gått 5 timmar när jag köpte den, men det går ändå undan när man använder den vare dag – för det gör jag – VARJE DAG och TILL ALLT – så bra är den!!!

Jag kan inte vara med nöjd, den är smidig, stark, orkar lyfta, enkel att köra och vända och plogar utan vidare snö och skopan som ju är en snöskopa egentligen fungerar superbra trots att det blir ganska smala gångar så man får köra fler gånger. Ett plogblad vore npg det bästa men det går fint med skopan, skönt också att liksom kunna lyfta bort snön direkt!

Ovan en bild efter att jag plogat vägen in till lösdrfiten och min lilla ”gårdsplan” där. Än så länge plogar Pelle (min bror) de stora ytorna på gården med stora traktorn och plogblad, men det är absolut ingen omöjligthet att komma långt med denna lilla maskin, skulle våga påstå att den lätt kan tillgodose hela gårdens plogbehov OM man är ute i god tid, inte vänta tills det kommit 40-50 cm snö utan man måste underhålla så snart det kommit 10 cm…

Ja, vad ska man säga mer, det är så mycket positivt med Avanten att det kanske är enklare att beskriva de få nackdelar den har:

1. Ingen hytt = kallt att köra vid -10° och kallare. Uppvägs dock av enkelheten att kliva av och på och poängen med denna smidiga maskin är ju dels det eftersom man inte kör så långa stunder men också att det ska vara fri sikt i trånga utrymmen!

2. Orkar inte riktigt med vissa lyft, kommer inte på direkt vad den inte klarar just nu, men minns att jag provade lyfta något men det var för tungt. Dock är inte detta ett problem för mig eftersom vi har fler maskiner på gården och den klarar ju att lyfta för det behov jag har med hösilage och halmbalar mm. Tveksamt om den klarar en torvpall, måste prova det!

3. Belysning. Det som ingår i grunutförandet är inte tillräcklig belysning om man ska köra när det är mörkt. Den sitter ju mitt i synfältet där man jobbar med skopan, lite corny tycker jag, varför är inte de två lampor som ingår placerade något högre med riktning nedåt?? Men, ok, det är ett enkelt problem att fixa. Bara köpa 2 till strålkastare och montera upptill. Det får jag nog göra så småningom.

4. Dyra tillbehör. Inget direkt problem heller för tillfället, så mycket mer än skopa, gafflar och möjligtvis plogblad behöver man ju inte i första taget om man inte har specialbehov och dessa tillbehör anser jag ligger inom samma prisklass som för traktor av mindre o billigare modell. Det som däremot är lite svårt att hitta nu är en lämplig sladd till ridhus och ridbana. Det går ju inte att ha vad som helst till fiber underlagen och att få med kanterna känns ganska angeläget eftersom det är drygt och tungt att kratta kanterna efter varje träning vilket är nödvändigt för att spåren blir dels uppridet och sedan kastas fiber o sand alltid in mot hörn och sarg. Ska få möjlighet att provköra en sladd som tillhör Avant serien, supernice! Men dyr.
Får se om det kan bli köpa av en sådan eller om jag får gå på något billigt istället. Se bild!

Får skrivas till på ”behöver ha” listan och inte på ”vill ha” listan där t ex ridhusspegel finns och galoppbana.. ha ha. Synd att det finns typ tusen dyra nödvändiga saker man måste eller behöver ha före det man vill ha… Denna sladd i alla fall är densamma som tyska Platz Max, samma tillverkare men annan färg. Jag vill såklart ha den gröna så Grodan får en matchad!

Hm… kan inte komma på fler negativa saker just nu men ju mer erfarenhet ju mer kanske man märker vad som är begränsat och inte. Jag tror det är viktigt att tänka på användningsområde med dessa mindre maskiner, de är ju begränsade av sin storlek och kapacitet men å andra sidan finns ju större modeller som klarar betydligt mer än min så frågan är väl om man ens är i behov av en vanlig trakor om man har en Avant…?

Grodan solar sig i vintersolen… fin va? 🙂