Vecko-rapport!

Stall Lövholmen

Äntligen är det helg och lugnet infinner sig, även om jag är egen företagare och kan styra min tid väldigt mycket har jag lyckats få till känslan av helg även om jag kanske gör ett och annat nyttigt i jobbväg även på helgen. Många arbetsmoment är ju också roliga när man får arbeta med sin hobby musik och hästar!

Veckan har förstås handlat till största del om Hibbi, nytillskottet! Allting har verkligen gått och känts över förväntan! Bara de enkla förutsättningarna att hon är mycket lätt att handskas med och finner sig i allt och är lugn och trygg i sig själv bidrar ju till att allt fungerar lika bra som med mina andra hästar och hon blir en i gänget direkt.

Det som kanske fungerat mindre bra än så länge är väl att hon ska gå med någon av mina hästar, förvisso är hon nu ihopsläppt med Molly och det går jättebra, men Molly liksom Chindra är ju snälla och beskedliga hästar och tanken är ju inte att Phantasia ska stå själv vid sidan om i en liten hage för att hon inte behagar komma överens med Hibbi, utan planen är ju att åtminstone Hibbi, Molly och Phantasia ska kunna gå ihop!

Skrållan är än så länge alldeles för upprörd åt att Hibbi ens ser åt hennes håll där hon står i sin ”egen fina” sjukhage-box men Skrållan ska ju å andra sidan inte gå med någon häst alls på ett tag. Jag förmodar att det lugnar sig på samtliga plan också när Hibbi kommit in i flocken lite mer i alla rutiner och i vardagen, så att de andra förstår att hon ”ingår” också. Blir lite full i skratt när jag tänker på uttrycket att ”lika barn leka bäst” kanske stämmer även på hästar, eller? 😀 ha ha

Under veckan sedan Hibbis ankomst har jag gjort lite enklare aktiviteter med henne varje dag, lite longering och invänjning i skrittmaskinen och i onsdags fick hon löshoppa i ridhuset, det var spännande då det känns som om jag faktiskt inte vet hur hon hoppar 😀 Hon är kvickare än vad jag trodde och ser ut att kunna få fin teknik med lite mer styrka men galoppen är svag så hon har svårt att hålla ihop den… Här kommer lite film från hoppningen, tyvärr blev det något knas med kvalitén men man ser lite i alla fal:

I torsdags blev det premiärtur på Hibbi, tog sällskap av Gullan och Phantasia och den första ridturen fick bli i ridhuset. Det gick jättebra, Hibbi var pigg och positiv, men vilken galopp! Lång och lite fyrtaktig och hon är ju väldigt sugen på att galoppera fortare och fortare 😉 så här blir det lite att jobba med 😉 Traven är väldigt välbalanserad däremot och efter en stund slappnade hon av fint och gick att växla tempot på fram och tillbaka så traven är i nuläget väldigt bekväm att arbeta henne i, galoppen kommer ta lite tid på sig..

Hon känns fortfarande stor att rida vilket jag tyckte även vid provridningen men det känns såklart lite bättre att rida henne på hemmaplan och i min egen sadel såklart 😀

Provade mina två Devoucoux sadlar och tror den lite vidare kommer ligga bäst, men ska för säkerhetsskull som vanligt be någon sadelprovare komma och titta vad de tycker, hoppas den ligger bra.. har inte kalkylerat med någon ny sadel i detta köp (!)

Det är förstås roligt att rota lite bland sakerna i garderoben vad som kan passa denna nya kulör på häst! Hon är ju ganska ljus fux och lite matt i färgen vilket gör att många färger kommer fungera, schabraket på bilden kanske dock inte var en av de färgerna hi hi… 😀

På fredagen red jag själv och denna gång på utebanan, hon var lite mindre spänd då redan från början och lite mer avslappnat framåt så det gick riktigt fint även ute och hon verkar väldigt snäll, trevlig och positiv till arbete. Ser verkligen fram emot att fortsätta utbilda henne och kanske om det går vägen och hon sätter kondition hyfsat bra, vara med på någon enklare hoppträning före jul… men det får vi än så länge ser hur det går! Chindra har varit väldigt duktig i veckan, hon har liksom Hibbi blivit invand vid skrittmaskinen och efter en del överskottsenergi så gick det väldigt bra, hon förstod inte riktigt lika snabbt som Hibbi hur maskinen fungerade men vande sig till slut vid att den inte gick så fort som hon verkade vilja!

Chindra verkar ganska bekväm nu med tömkörningsgjorden men jag ska ge det en vecka till innan jag går vidare till nästa steg och lägger på sadeln, det börjar också bli dags att jobba lite lätt med inspänning för att hjälpa henne hitta formen. Skrittmaskinen kommer väl till pass för henne så får hon göra av med lite överskottsenergi före vi arbetar våra 20 min på banan på lina och jag slipper alla bocksprång hon gärna gör de första minuterna och hon är istället fokuserad på mig och vad vi ska göra.

Chindra är igång ca 3-4 dgr i veckan just nu och målet är att komma upp på henne åtminstone i skritt före jul, får se hur hon reagerar vartefter veckorna går och om det är rimligt eller om jag ska ge det mer tid. Det är ju ingen brådska och jag ser det inte som en nackdel att inridningen får ta sin tid, hon har ju växt så mycket och dessutom är hon ganska känslig från sidan så hon kommer nog behöva lite tid att vänja sig vid stigbyglar mm och en ryttare på det blir nog också en process just för att hon gärna kastar sig lite ibland om något kommer upp från sidan. I övrigt är hon väldigt cool och gullig i alla hantering, väldigt framåt i arbete och växer verkar hon fortfarande göra, undrar hur stor hon kommer bli? Hon är ju inte jättestor men minst 165 cm i alla fall. 168 cm vore ganska perfekt… 🙂

Idag red jag och Gullan ut med Hibbi och Phantasia. Hade väl någon föraning om att Hibbi skulle vara enkel i detta med eftersom inte så mycket verkar bekomma henne och jag hade helt rätt! Hon var så cool, tog själv initiativet till att gå först både på vägen från stallet och på vägen hem, lite mer naturligt kanske. Hon gick bra över stenar och i terrängen och när vi väl red på grusvägen travade hon glatt framåt och galopperade på i sina sjumilasteg så piloten nästan får hålla i sig 😉 ha ha… Skulle tro att det går att rida ut själv på henne om ett tag men ska vänta tills jag lärt känna henne mer. Fin är hon i alla fall och jag är så nöjd med mitt köp!!