Vilken vecka det blev!

Stall Lövholmen

Det blev en hektiskt vecka med många turer kan man säga… och än är det inte över.

I måndags åkte jag glad i hågen med Chindra till Mälarkliniken och egentligen var det alltså så att hästen som nu skulle dit och undersökas var Molly och jag hängde liksom på med Chindra för att få någon slags status på en hälta hon haft fram till och från sedan i höstas. Det kändes inte som något stort problem men alltid bra att kolla ifall att liksom..

För att göra en lång historia kort – det hela resulterade i att två lösa benbitar på Chindras bakkotor opererades bort inom den snabbaste operationstid jag fått, 10 min på mig att bestämma mig. Åkte hem utan häst och fick inte heller hämta henne dagen efter som var planen. Förstås hade det tillstött komplikationer..

Som om det behövdes mer otur?! Hältan som jag åkte in för var förmodligen ett mycket litet problem och kunde ha avhjälpts med skoning och nu helt plötsligt hade jag en opererad och jättesjuk häst som fått luftvägsinfektion på kliniken????!!!! Något som inte alls hade med operationen att göra. Enligt kliniken skulle detta bero på att hon redan var ”på väg in” i en sådan infektion och att narkosen liksom utlöst det hela, men jag undrar jag…

Så med 40 graders feber fick hon inte åka hem förrän de konstaterat att det var just denna infektion som var problemet. Så snart det var klart åkte jag i full fart i onsdags eftermiddag dit föra att hinna hämta henne före träningen för Pelle D, åkte 16 och var hemma 19 och då är lastbilen hastighetsbegränsad till 90 km/h och det var rusningstrafik, puh! Men jag hann hem och kunde vara med på träningen och det kändes så skönt att Chindra var hemma igen, min bebis!!! ♥

Hon har ju knappt ”lärt” sig åka heller så det var lite nervöst att köra henne själv men de två övningsturerna med Molly som sällskap hade tydligen gjort henne rutinerad för hon stod så fint hela vägen hem!! Fredo gjorde mig sällskap i bilen och tekniskt lagd som han är lyckades han få igång övervakningskameran så jag kunde även med egna ögon se hur bra hon stod där bak, annars får man ju bara anta att det går bra så länge man inte hör något väsen från lastutrymmet 😉

kamerabilen

Febern hade sjunkit och temperaturen var normal både den kvällen jag hämtade Chindra och igår torsdag men i morse steg den igen till 40 grader trots att hostan avtagit och det förhållandevis lilla snor hon hade igår verkar helt borta idag, var kommer febern ifrån?! Imorgon kommer pga feber problemet en veterinär från kliniken ut så får vi hoppas att det går åt rätt håll tills dess, mer medicin än hon redan får kan hon nog inte få. Kan tänka mig det ska tittas i halsen imorn igen också.

Till råga på allt är ju detta också smittsamt, även om det är en bakterie så kan det smitta om hon snorar på en annan häst men enligt kliniken var det inte jättelätt att smitta en annan häst, har i alla fall tagit det säkra före det osäkra och ställt henne i den box som inte har några grannar i mitt lilla stall, där har hon det bra och kan glutta genom fönstret mot lösdriften och direkt ut på den lilla stallplanen genom ett annat öppningsbart fönster 🙂

chindrafönster

Att allt det här hände har förstås ställt lite annat på ända, både i Chindras utbildningsplan med 3 årstest som var den planerade höjdpunkten för i år liksom betäckning som jag inte riktigt hade bestämt mig för. Nu är det ett faktum att det får bli så för att vila henne längre än vad konvalescensen säger enligt pappret är visst bara en fördel. Så i all otur känns ju det som ett enkelt beslut att ta. Vilken hingst det kommer bli är faktiskt (otroligt nog!) också bestämt! Mer om det i ett kommande inlägg!

Men också den allmänna planeringen kring hästarna har blivit lite upp och ned under veckan, jag har lätt för att komma av mig i min planering och energi om något likt det här inträffar, då vill jag liksom först få ordning på det innan jag går vidare med det vanliga så att säga.

Hibbi var i alla fall väldigt duktig på träningen, pigg som sjutton och hoppningen går verkligen framåt nu. I helgen är det ingen tävling även om det från början var planerat så men beslöt mig att låta det gå en vecka emellan första och andra tävlingen så nästa helg är det dags igen. Under veckan har det blivit lite lösgalopp för Skrållan och Hibbi men främst ridning denna vecka. Skrållan fortsätter att kännas bra och det verkar gå i rätt riktning med hennes igångsättning. Tanken är att hon ska vara tävlingsklar om en dryg månad, men tävlingsklar innebär alltså max en 90 cm klass till att börja 🙂 Ska bli roligt att börja hoppa henne snart igen!

hibbilongering

Phantasia har jag ridit första gången idag sedan senaste behandlingen och hon ska nu alltså travas 20 min per dag i en vecka innan hon ska igång som vanligt igen så hennes tävlingsplanering ligger ganska lika som Skrållans men skillnaden är väl att hon kan starta på 1.10 och inte 90 cm 😉

Hon kändes ganska ok idag, under denna trav vecka är det mest fokus på just trav bara rakt fram och inte ”arbete” så det är väl först om några veckor som jag kan avgöra hur det går. Hon får just nu äta tillskottet Probimin för sin uppblåsta mage, hoppas att det ska hjälpa henne då hon periodvis har mycket problem med detta och enligt veterinären är det inget stort problem mer än att det är obehagligt för henne att ha det så men det känns skönt att veta att det bara handlar om tarmfloran och inget värre.

I och med händelsen kring Chindra har det blivit en del omorganisering i stallet med boxarna och vart hästarna ska bo, Molly som fick konstaterat magsår på kliniken (och hon var även uttorkad) har fått flytta ut i lösdriften tillsammans med Quramie. De fodras nu istället för fri tillgång eftersom Chindra inte ska vara där på ett tag nu, boxvila 6 veckor för henne 🙁 och sedan är det ju dags för betäckning så då blir hon väl inte hemma så mycket heller och då är det ju förresten betestid i vilket fall.

Molly verkar må bättre på lösdriften, hon har alltid verkat dricka bättre sommartid och den period hon gick i lösdriften hade hon aldrig någon kolik som hon haft ofta nu på senaste tiden så förhoppningsvis är detta rätt koncept för henne. Det gäller bara att det inte blir för mycket av det goda hösilaget… 😉 Frånsett maten finns ju inga nackdelar att ha henne på lösdriften, hon rör sig ju dessutom mer där.

Hibbi fick faktiskt också gå ut och bo i lösdriften innan vi visste hur vi skulle göra med Molly så nu blev de tre stycken där ute inklusive Quramie och de verkar trivas väldigt bra med varandra och får hushålla med mat och utrymme tills Chindra är återställd.

Har gluttat på övervakningskamerorna en del nu efter de förändringar vi gjort och både Hibbi och Molly verkar ha hittat sina sängar i ligghallen! Se på bilden längst ned till höger så ligger de där och sussar sött 🙂

kamerorstallet

Övriga kameror visar stallboxarna, väldigt smidigt med detta övervakningssystem, man har användning för det oftare än man tror. Även om jag inte gillar att jag får användning för mina konvalescent lösningar när stallet byggdes så är jag glad att de finns där nu när det behövs, så snart Chindra är utom smittorisk och bättre generellt får hon flytta in i boxen där hon kan välja om hon vill gå ut i sjukhagen eller stå inne, väldigt praktiskt. Känns inte så instängt då som nu när hon inte får lämna boxen.

Veckan har varit en riktig hästvecka även om jag hunnit med en hel del i studion också, låtar ska skickas för textbearbetaning av andra skribenter och så har jag haft en del coaching vilket är kul men inte så lätt alla gånger!
I helgen är en av mina låtar med i castingen av Lilla Mellon och jag hoppas givetvis att den kommer med!
Återstår att se.

Det var nog allt just nu! Nu tar jag helg!! 😀