Vilket kraftfoder??

Stall Lövholmen

Som vanligt när det börjar dra ihop sig för hösten foderinköp funderar jag över vilket kraftfoder som är det smartaste valet, och som vanligt ju mer jag funderar desto mer komplicerat blir det… Färdigfoder eller havre och mixa mineraler, vitaminer och tillskott själv? Eller kanske är det enklast med pelleterat eller müsli? Men var det inte så att pelleterat inte är bra, eller hur var det nu? Müsli är ju så dyrt….

…och så håller det på så här, tankarna far fram och tillbaka och ena stunden har jag bestämt mig för pellets för att två minuter senare bestämt mig för müsli. Jag är inte bara född i vågens tecken, jag är verkligen en våg som måste väga precis alla beslut utom vissa då förstås, t ex vad jag ska äta till lunch, det brukar gå ganska snabbt och enkelt ha ha 😀

Så, jag googlade lite och blev väl egentligen inte så himla mycket klokare men inte mer förvirrad heller, jag inser efter att ha läst denna opartiska artikel att det är samma gamla visa som upprepar sig, eller i alla fall som jag värderar, att hästen ska äta så naturliga råvaror som möjligt istället för behandlade foder som innehåller bindmedel och allt möjligt annat som man inte ens vet, vem VET egentligen att det är exakt det som står i innehållsförteckningen i själva foderpåsen??? Så, jag undrar om det inte går mot havre nu i alla fall – igen! Det är ju otroliga prisskillnader mellan havre, pellets och müsli, knappt jämförbart faktiskt. Däremot måste det ju till bra mineral- och vitamin tillskott med havren… där är det en klar praktisk fördel med färdigfoder.

Mina 4 hästar skulle kosta mig ca 375 kr/häst dvs totalt ca 1500 kr på en havrebaserad kraftfodergiva per månad inklusive bra kvalitet på mineraler och vitaminer till medan de på pellets skulle kosta snarlikt men något mer, ca 1650 kr, och då innehåller den ju ”allt” de behöver men inte lika högt vitamin och mineral innehåll som i havre variantens tillskott. Båda de alternativen känns ok men är förvirrad över det som vissa anser inte är bra med pellets för tarmarna…. ? Väljer jag samma färdigfoder fast i müsli form blir månadskostnaden ca 2140 kr, himla dyrt med müsli med andra ord.

Samtliga exempel baseras på att hästarna äter 2.5 kg kraftfoder var per dag vilket de kanske inte alltid gör med tanke på att grovfodret är väldigt bra men jag beräknar hellre i överkant än tvärtom och Skrållan får ju oftast något mindre medan t ex Quramie äter lite mer så det jämnar ut sig till totalt 10 kg per dag ändå.

Hade det inte varit för priset hade nog valet fallit på müsli helt klart, där ser man ju i alla fall lite vad det innehåller 🙂 eller…? 😉 Hade tills för några år sedan alltid Eggersmann fodret och det fungerade ju bra såvitt jag kunde märka men märker å andra sidan ingen skillnad alls när hästarna står på havre… borde ju säga ett å annat då om vitsen med dyrt foder? Nä, jag får fundera ett tag till (som vanligt) och älta för- och nackdelar innan jag förhoppningsvis tar rätt beslut!