Vinter ridschema?

Stall Lövholmen

Funderar på hur jag ska lägga upp ridningen just nu, idag var jag och Gullan ute på ett försök till uteritt i snöstormen, det gick väl men alltså ridvägarna blir ju helt igentäppta? Träd låg nedfallna överallt, vi tog oss ju fram ändå men någon säker och ”skadefri” ridning känns det ju inte som…Vart ska man rida…?

Motivationen är inte på topp just nu, är lite smått irriterad hela dagarna över att allt blir mycket jobbigare i snön för att inte tala om allt extra arbete på gården, i skrivande stund har det bara idag snöat 15 cm blötsnö som måste bort, men det är lördagkväll och jag tar det imorn, att sitta på Avanten i snöstorm är ingen hit, då blir jag sjuk igen! Eftersom vintern just startat så känns det just nu lite hopplöst med de kommande 4 månaderna som väntar med ännu mera snö…

Jag har ingen bra struktur kring hästarna och måste verkligen ha det snart om nu Skrållan ska igång också, även om det redan nu är 4 hästar per dag att aktivera så är det ändå skillnad att börja rida en till…

Så jag har nu funderat hur jag kan strukturera om mitt ridschema till ett vinter ridschema med aktiviteter som inte innebär att rida ute på ”normala” uteritter eftersom det kommer bli svårt med snömängden som kommit och förmodligen kommer! Har tänkt på följande vinter aktiviteter:

– SKRITT I DJUPSNÖ, intervaller med skritt i snön varvat med skritt på vägen så det inte blir för ansträngande, väldigt jobbigt för hästarna så det måste byggas upp.

– LÖSLONGERING I RIDHUSET, roligare än tömkörning och longering som inte är min favoritsyssla (!) dessutom kan hästarna gå mer på rakt spår istället för på volt hela tiden och det är oerhört stärkande för samspelet med sin häst, att få den att uppmärksamma och lyssna på en som sin ledare.

– LÖSHOPPNING inte speciellt givande för alla hästar men ändå en motionsform som gymnastiserar om den görs rätt, ex kan man lägga ut galoppbommar långt innan 3 kombinationen och även göra studsserier mm som omväxling, går också att låta en mer rutinerad häst hoppa lägre hinder lätt inspänd som extra träning.

– GALOPP ARBETE, vår infartsväg till gården är perfekt för att träna intervall galopp träning på vintern, dessutom är det ett lite hårdare men ändå sviktande underlag med snön vilket ger variation i förhållande till djupa snön med skrittarbete och normalt arbete i ridhus.

– SKRITTMASKINEN, alla dagar är ju inte så kul direkt nu på vintern, är det risigt väder kan gott och väl en timme i skritten göra susen, allra helst istället för att hästen får vila. Ytterligare en variation till ovan och vill man få hästen att jobba lite extra får den gå med inspänning men då måste man å andra sidan passa medan de går så inget händer även om de är vana.

– KÖRNING, hade varit perfekt! En slädtur en gång i veckan vore inte dumt för själen, men nu är ju ingen av mina hästar inkörda… Släde hade ju inte gått i alla fall då det är för mycket snö…Förr körde jag in alla hästar för att variera mellan ridning och körning flera dagar i veckan då det bygger olika muskler + att det är kul att köra, men sedan sålde jag vagnen och selen… Kanske ska man ta upp detta igen?! 😀

– UTERITT är ju vinterns egentligen roligaste aktivitet men efter dagens tur börjar jag tvivla på att det kommer gå? Otroligt mycket grenar och träd som fallit och blockerar vägarna överallt och på många ställen är det nu skidspår som inte får ridas i… I skogen är det ganska lite snö dock men som sagt svårt att komma fram tack vare snömängden på träd som tynger ned och de träd som fallit av den första stormen.

– TRÄNING är för mig det mest motiverande, kanske kan man träna lite extra under januari-februari för att bibehålla och boosta motivationen? Jag tycker det blir dyrt med mycket träning, men å andra sidan så är det ju väldigt kul när man väl är där! Bra för ens egen fysik också för både knopp och kropp är ju nöjd efter en rejäl omgång 😀

Jag tränar själv inte på alla träningar vi har vilket jag borde med tanke på den lyx som finns här hemma på gården med träning, så detta får jag ta tag i för januari och februari, sedan börjar tävlingarna komma igång i mars och då är det ju mer ok att minska ned på träningarna lite när också tävlingarna börjar kosta en slant.

Ja, det var väl lite tankar om vinter-häst-aktiviteter från min sida, kanske någon annan också har nytta av någon idé eller har fler idéer på variation, kommentera gärna i så fall!! 😀