Vintern e kanske inte så tokig ändå..?

Stall Lövholmen

Varje år är det samma visa.. november, då börjar det kännas riktigt trögt med allt. Kallt, mörkt och lerigt. December blir det lite enklare eftersom julen närmar sig och jag tycker det är supermysigt med jul, midsommar och andra högtider. Januari är alltid fruktansvärd! För kallt, för isigt eller för mycket snö eller något annat att klaga på. Och så kommer februari och jag inser att våren kommer att komma även i år och så liksom släpper den där tråk-känslan och jag uppskattar vintern för dess fördelar. 

Jag har verkligen gnällt över vädret ett tag, både inombords och till allt och alla och här i bloggen. Visst, det kommer nog fortfarande några jobbiga perioder med det negativa med vintern (plogning, is, sandning, halka omkring med hästarna, snöras från alla tak osv) men helt plötsligt har jag ”landat” i vintern nu och tycker det är ganska trevligt med vit snö ute och SOL!!! Det har ju varit värsta solen i flera dagar.
Kan kanske bero på det då att jag plötsligt gillar vintern ha ha 😉

vinter

Hästarna skoddes igår och vi bestämde sedan ny tid vilket skulle bli i april, alltså APRIL?! När jag insåg att det alltså bara var 6 veckor tills det är April så tror jag hoppet om att det snart ska bli vår återvände och jag tyckte väl då att det kanske inte e så tokigt med vinter ändå..? 😉

Det gjorde ju inte direkt saken sämre att jag red UTOMHUS igår för första gången på jättelänge och det var så härligt! Även om det var plusgrader så töade det inte i snön, vi pulsade och galopperade i hagen om vartannat jag och Hibbi, hon är en duktig häst på att ta sig fram! Hon har liksom 4WD på något vis, halkar sällan och underlaget i hagen kändes jättestabilt?!

hibbisnön

Hibbi älskar också att ridas utomhus och är aldrig spänd då så det är såååå skönt i jämförelse med att gnaga runt i ridhuset. Så nu hoppas jag på att snön ska ligga kvar ett tag till…?

När jag sedan red Phantasia kändes det hur knöligt som helst att rida där ha ha 😀 Ja, de har lite olika egenskaper och Phantasia har ju lite mer bekymmer med underlag och brukar halka och tycka att det är ojämnt o så… Men det var lika mysigt med henne ändå <3 Njöt varje minut av ridpassen igår och fort gick det ju också eftersom de vare sig orkar eller bör ridas för länge i den 30-40 cm djupa snön som blivit där.

phisnön

Activia får dock inte ha kul i snön denna vinter eftersom det är känsligt med hennes ligament som läks fortfarande, henne fortsätter jag att rida inne och hon kändes väldigt fin igår också så det blev en lyckad riddag. Har börjat galoppera nu också så det är kul med 3 gångarter att variera mellan istället för 2 ha ha 😀 Lite enformigt att bara följa fyrkanten i samma travtempo..

Alla fick faktiskt på sig små broddar denna gång, är lite trött på att halka omkring med dem nu, de har ju varit utan brodd ”hela” vintern för att kunna gå i skrittmaskinen (med betongplatta) 6 dagar i veckan men nu får broddarna sitta i ett tag så får det bli lite uteridning istället och ingen skrittmaskin en period. Sparar en del tid också med att slippa traska fram och tillbaka dit med dem varje dag hur kort det än må vara så tar allt sin tid.

Glömde berätta senast att vi hade avloppsproblem av modell stort i förra veckan..
Fredo med alla sina tekniska detaljer och finesser i huset hade förstås lagt ut sensorer på golvet i källaren som larmade via sms om att det var vatten på golvet… Det var dock inte vanligt vatten utan… ja, skitvatten helt enkelt. Riktigt äckligt…

översvämningMan undrar ju stillsamt också att HUR KAN MAN ANLÄGGA HELA GÅRDENS AVLOPP SÅ DET GÅR UNDER ETT HUS!!!!?! …i detta fall vårt hus och först därefter ut till avloppsanläggningen bakom huset?!!!!!!

Vi har alltså eget avlopp på gården så blir det stopp då i något rör, ex i stora stallets toalett som denna gång, ja då rinner det alltså ut på golvet i vårt hus.. kul..

Vi sprang och hämtade våtdammsugare och fick stå där i stanken och suga upp allt och sedan försöka spola igenom alla toaletter i huset och se om vi fick loss stoppet bara genom skjutsen som blev med allt vatten… det gick ju inte förstås.

Vi hämtade högtryckstvätten och en specialslang som pappa som tur var köpt, den går ned i rören och skickar vatten både framåt och bakåt för att få loss stopp.
Då var det bara det att den behövde en egen säkring för att inte slå ut proppar.

pellesnönDet tog väl 1,5 timme att bara få till det innan vi hade bytt x antal proppar för att vi tog fel uttag, insett att ena kabeln inte fungerade och en massa annan problemlösning innan det till slut fungerade och det kom vatten, det kunde vi dra ut genom fönstret i husets bastu vilket vi kom på efter en så där ja 45 minuter..

Puh.. och allt detta då mellan 21-24 på kvällen i 40 cm nysnö..

Varför ska sådana här saker alltid ske på kvällen? Vad är det för fel med avloppsstopp på förmiddagen liksom?!

Med Pelles (min bror) hjälp fick vi loss stoppet och kunde så småningom gå och sova, förstås nöjda över att vi denna gång slapp ringa ut en svindyr jourbil. Och att vi lärt oss något nytt som nyblivna i villboende.

Apropå huset så har vi upptäckt en del gamla vattenskador i grunden, någon som vet vad det innebär vet att det INTE är bra… Men kanske finns det en enkel lösning och det är inte akut så det får bli till sommaren 😉

Jag har väl tjatat om vårt husprojekt till allt och alla för det är många som frågar titt som tätt att ”Är ni klara med huset nu?” och jag svarar snabbt:
– ”ja, det var vi ju på julafton?”…. och undrar förstås hur man nu kunnat missa det om man är trogen följare av min blogg ha ha… vilket ju inte alla är förstås.
Hursomhelst så märks det en förundran hos många att vi verkligen är klara, min coach frågade sist också – ”Är ni verkligen 100% klara…?”
– ”JA”, svarade jag.
Det här med att avsluta projekt i den kalibern är visst inte så vanligt att man får till har jag förstått, det känns ju positivt att vi fick det då, men det var ju på bekostnad av både ekonomi och tid och att nästan allting annat till slut fick stå åt sidan och manin tog över och det har väl tagit nästan 2 månader att komma tillbaka mentalt och tycka att stressen är borta och den uttråkade känslan är borta, den där känslan som kan uppstå när det blivit för mycket av det goda så att säga.

hall1

Det tar också tid att landa i allt, jag kan knappt minnas just nu hur jobbigt det var eller hur mycket vi egentligen gjorde. Jag blir ju påmind när vi har besök och alla tycker det är så fint, men ändå är det som bortblåst med allt det jobbiga och det känns bara självklart att allt ser ut som det gör nu och alltid har gjort det.. väl..?

Jag hade en riktigt bra helg nu i helgen som var. Jag hade planerat in ledighet för mig själv från både hästar och studio och fick lägligt nog hjälp med utsläpp både lördag, av Gullan, och söndag, av Elin så jag hade det så lugnt och skönt på morgonen båda dagarna! 🙂 <3

GoCh

Gullan tränade ju på lördagmorgonen med Chindra för Hanschen, så det blev väl ingen direkt sovmorgon men vad gjorde det när jag och Madde hade läktarhäng och drack av hennes goda choklad och mackor… Mums! Mysigt! 🙂

chokladridhuset

Senare på lördagen dök Madde upp hemma hos oss för planerad vinkväll och vi sög i oss några glas var och pratade i flera timmar, sådant man verkligen behöver ibland, både vin och prat! 😉
Samtidigt var Fredos bror Marcus här på besök så det kändes livat ha ha.. 😀

Vi är ju vana att vara själva jämt så på söndagen när ytterligare trevligheter med fika tillsammans med Gullan och gemensamma bekanta Pia och Julia var över så kände vi oss så nöjda och glada med helgen och allt socialt liv som blev. Mera sånt säger jag bara!!! 🙂

fika

Jag gjorde en positiv upptäckt igår. Jag är ju bara så lättlurad måste jag inleda med.
En egenskap jag uppskattar faktiskt.

Planen är ju att jag måste börja träna själv. Min uppfattning av vad det ska utmynna i är väl att såklart bli mer vältränad alltså starkare, smidigare och snyggare helt enkelt ha ha 😉 Men så glömmer man ju den där andra biten med själva hälsan som faktiskt påverkas kanske mest!

Igår tog jag tag i detta för första gången på väldigt länge… Även om det var en väldigt blygsam start så gjorde jag som planerat och gick jag på löpbandet i EXAKT 23 minuter ha ha. Min coach har nämligen påpekat det att forskning säger att 23 minuter om dagen av något gör att man lyckas (och då menas det inte att ex äta godis i 23 minuter då… ) och jag tog fasta på det uttrycket och tänkte att jag börjar så här så blir det inte för krångligt jobbigt eller tråkigt.

Jag tycker löpband är ganska kul och enkel träning som efter gårdagen visade sig ha enorm påverkan för mig (nu kommer vi till min lättlurade sida) eftersom jag:
1. Blev både svettig och flåsig av 23 minuter – perfekt! Då räcker det just nu! 😉
2. Blev helt varm i benen från höfter och nedåt = en träningsprocess kuttrade på därinne
3. Blev fysiskt trött så jag somnade tidigt och inte orkade hålla mig vaken och glo på TV
4. Vaknade på första ringningen 05.30 imorse, alltså jag har inte kommit upp på min ”favorit tid” på vääääldigt länge.

I skrivande stund har jag varit vaken lääänge redan och klockan är snart ”bara” sju, härligt! I love it. Jag är så lättlurad att jag tyckte träningen igår gjorde allt detta för mig så nu får träningen definitivt vara en del av mitt ”nya” aktiva liv ha ha.
4 hästar att rida så småningom och egen träning på det, det kan väl inte bli bättre va?! 😉
Jo, det kan det. För kosten måste ändras också förstås. Det är katastrofalt både med vad jag sätter i mig och att det är alldeles för lite eller för mycket. Coachen frågade chockat – när jag under ett nervöst fnittrande fått ur mig mina mattider och kosthållning – lever du på luft?!
– ”Öh….?” tänkte jag. Luft? Nä, jag äter ju..eller?!
Ja, ni förstår. Förändring behövs! Mer träning så småningom också.

Men just nu är det att få in middagstiden före kl.22.30 på kvällen och att träna EFTER middagen. Så klockan 20 ska middagen stå på bordet senast och kl.20.30 blir det träning för att sedan hinna med liiite TV innan det är sovdags, perfekt. Jag är taggad, taggad på 2015 och vad min mentala träning som snarare är en livscoaching ska komma att innebära egentligen?! 🙂