Hur hanterar Du leriga hagar mentalt?

Stall Lövholmen

Jag blev uppringd av en större lantbrukstidning häromdagen. De hade liksom många andra sett mitt tidigare blogginlägg om att grusa leriga hagar som publicerades även här av Hippson. De var intresserade av att göra ett reportage kring det här, speciellt eftersom den här hösten har inneburit mer ler-besvär än en ”normal” höst. Vi hamnade dock i ett samtal kring en helt annan vinkel av det hela.

Det blogginlägg jag tidigare skrev syftar ju till att tipsa om hur man kan tänka kring att grusa upp leriga hagar. Det tänkte jag inte repetera igen. Nu tänkte jag skriva lite mer hur fenomenet lera och leriga hagar faktiskt påverkar oss hästägare mentalt och vad det kan föra med sig för kringproblem och hur man skulle kunna tänka för att inte fastna i leran så att säga…

En down period för många

Det är ju allmänt känt att ljuset påverkar oss och att en del eller kanske många går mot depressioner mot hösten. Och ibland är det ju så att känns det tungt på ett område kan det påverka flera. För visst är det väl troligtvis så att lera på hösten och lera en regnig sommardag inte är detsamma, eller?

Täckesbök

Om vi börjar med de praktiska förändringar som faktiskt blir i och med leran. Frånsett ev depressions-mode eller inte hos människan är det ett faktum att hästarna blir smutsigare = mer jobb. Hästens täcken blir smutsigare och blir ständigt dyngsura = kan bli ett dyrt elände att behöva skaffa extra täcken och ett irritationsmoment när täckena aldrig torkar för det a.l.d.r.i.g slutar regna såsom nu och i höstas. Till motsats vid snö, kanske blött men rent och torrt. Snön har onekligen sina fördelar i detta fall.

Mugg och sårkrångel

Att årstiden eller det ”nya klimatet” dessutom ger en extra dos problem i form av ökad och längre ihållande mugg hos vissa (vilket denna höst nog drabbat även de som kanske inte brukar ha) och svårigheter att hantera ev sår är också ett faktum. Själv har jag tampats med en envist sittande mugg i nästan 3 månader… På en häst som hade lite, lite mugg en gång för 12 år sedan.

Stövlarna fastnar

Å så fastnar ju stövlarna också när man ska hämta hästen eller släppa ut den, för att inte tala om de hästar som helt enkelt bestämmer sig för att inte vilja gå in i eller bli hämtad från sin hage. Procedurer som bara i sig kan göra en extremt irriterad utöver själva leran som bara det kan göra att måttet känns rågat så här efter månader av samma väder dag ut och dag in.

Marken förstörs

Att hästar trampar sönder marker, både gräs och skogsmark, är förstås också ett faktum, det bara är så. Frånsett de som har en perfekt mark för att hålla så stora och tunga djur som hästar, mark som tål mycket, så är det ett ganska stort problem markmässigt för många ett sådant här år. Mark som kanske tidigare klarat sig lindrigt eller okej blir totalförstörd och tar tid på sig att återhämta sig. Inte så roligt för oss markägare, man står lite hjälplös ibland faktiskt.

Vi vet att vi kan dränera, och vi kan grusa, men det som i teorin verkar så bra är så annorlunda i praktiken. Kostsamt på alla sätt och vis, kräver underhåll och ännu mer kostnader, och i princip en omöjlig investering i sig att få igen. Själv har jag gjort den resan och vet vad den innebär, mycket bättre hagar för hästarna, jo det är helt sant. Så har man möjlighet – kör!

Men med åren inser jag också hur ohållbart det blir ekonomiskt. Därför togs redan i höstas ett beslut om att här på vår anläggning till nästa höst tänka om och istället ha färre hästar på anläggningen och därmed bespara mark och samtidigt ha fler hagar för hästarna att alternera mellan.

Problematiska och problemfria årstider

Är det lika många tro som tycker det är trögt eller tungt på sommaren? Spontant hade jag, utan någon forskning som grund, gissat på nej. Inte i jämförelse med hösten. För det är ju få årstider som har så oerhört lättsam klang som sommaren. Även om det regnar kommer solen, det är varmt även om det är en kall sommar. Det är ljust långt inpå natten, det finns gräs till hästarna och även om det är väl varmt eller mygg osv så känns det som att livet med häst bara är enklare på sommaren!

Ja, om det nu inte är torka då. Då blir det jobbigt igen – bränder, vattenbrist etc. Och ska vi prata klimat vilket jag inte tänkte göra i detta inlägg, så finns ju mycket att oroa sig för. Utan att gå in i detta mer så vill jag bara ventilera en tanke och det är om man ens kommer kunna ha en hästverksamhet om det fortsätter så här? Och vart ska alla hästar ta vägen i vårt ganska sjö-marks-belagda Sverige då?

Leran orsakar konflikter människor emellan

Lera konflikter uppstår alltid på hösten. Med det menar jag specifika konflikter som inte skulle ha uppstått om lera inte fanns, till exempel om det var sommar. De ler-konflikter som uppstått i vår verksamhet genom åren tillbaka har handlat om ungefär följande.

Sjukhage
Ungefär i november, behöver plötsligt en hel hög ohalta och på icke på annat vis skadade hästar ha tillgång till (grusad) sjukhage. Förstås har det inte alltid blivit glada miner, och ibland med till och med oanade konfliktrika följder, när svaret blir ”Nej, sjukhagarna är till för konvalescenter”…

Grusa hagar
Förstås dyker önskemål eller påtryckningar kring grusade hagar upp. Svar ifrån mig om att ”grusning kan ske mot en högre stallhyra” tas ibland emot med förståelse men alltför ofta kommer istället svar med krav på förändring eller hot om uppsägning. Att välja rätt stallplats från början är viktigt, ur många aspekter, och detta kommer jag skriva om framöver här i bloggen så for now säger jag bara to be continued…

Oordning i hagar
Plötsligt blir det också oordning i hagar. Ett normalt sett fungerade hästpar fungerar inte längre, ett annat hästpar har börjat springa i hagen och kan halka på leran, en tredje häst vill inte gå in i sin hage och den fjärde vill inte gå ut ur hagen. Konflikter parter emellan i stallet är redan igång och har för länge sedan passerat stadiet där det handlade om hästarna. Vid det här laget är det ofta total förvirring kring ”hen sa att…” och ”hen gjorde si….”

Konflikter från ingenstans om allt möjligt
Därtill tillkommer lite sådana där pågående höst-konflikter för att det är mörkt, tråkigt och lerigt rent allmänt och till råga på det så är det konstigt nog alltid samtidigt mycket på jobbet, jobbigt hemma, trubbel med sambon etc. Jag känner igen mig i det själv, saker har en tendens att hopa sig av någon märklig anledning.

Det är vanligt och till viss del fullt förståeligt att problemen även följer med oss till stallet och kanske till och med förökar sig. Såklart har vi alla rätt att känna oss både nere för att vi kanske har det kämpigt, och kanske blir vi ännu mer irriterade av lera och en massa jobb med hästen och stallet.

Men det finns gränser. Många saker har bara med en själv att göra, de är för en själv att lösa och inte för andra att ta ansvar för eller behöva bli inblandade i. Det är trots allt vi, och vårt beteende, som skapar en bra eller dålig stämning omkring oss. Och då gäller det att tänka först. Inte alltid så lätt, men det går att bli bättre på det. För det är nämligen en ganska dyster aktivitet att befinna sig i konflikter, reda ut eller medla kring, och ofta helt onödigt och kanske handlar det inte ens om hästen, hagen eller den andra personen?

Sår här tänker jag kring lera

Jag skulle kalla mig rätt ler-erfaren ha ha 😄 och med det erkänner jag gladeligen att jag, för länge sedan, också hängde upp mig en hel del på lera och leriga hagar och tyckte att det förstörde min tillvaro, att det var sjukt mycket jobb för mig med hästarna och att hösten när regnet kom bara förde med sig skit i min värld. Väldigt mycket fokus på mig själv alltså…

Givetvis fanns ju hästens bästa med i bilden av mitt lidande, men min uppfattning om lera är just att det handlar mycket om känslor hos människan. Vad vi känner snarare än hur det är. Och känslor har ju en tendens att skapa en del onödig oro många gånger.

Jag är glad att numera meddela att jag med åren har jag växt och förändrat min syn på både lera och livet med för den delen 😉. Jag skulle med det sagt inte säga att jag önskar mig lera. Men jag har inte heller problem med lera. Jag fokuserar helt enkelt inte på leran.

Så här ser min höst- och lerometer ut:

  • Jag föredrar lera före is a la hockeyrink
  • Jag föredrar lera före 1 m snö
  • Jag föredrar plusgrader före minus.
  • Mina hästar som går utan täcke mår så bra av det att jag prioriterar det mot att de får nöja sig med lite färre borstningar per vecka, det är ju sannerligen omfattande att borsta en hel-lerig vinterpäls-häst ren…
  • Hästarnas ben blir leriga, ja. Varje dag. Men jag har tillgång till vatten och kan hålla rent. Problem solved.
  • Mina hästar trivs väldigt bra i sitt stall, i sin egen box. Är det tokdåligt väder har vi ibland mysdag inne istället. De trivs, jag trivs. Alla nöjda.
  • Jag använder höstens mörker till att slösa mysiga stearinljus
  • Mysigt och utökat ljus inomhus ger mig energi och arbetsro.
  • Hösten är en perfekt tid för mig att ägna mig åt företagande och kanske planera nyheter och förändringar i god tid inför det nya året.
  • Sist men inte minst – att fokusera på negativa saker gör mig negativ, och jag kanske riskerar att sprida det till andra. Så varför göra det?

Hur hanterar Du leriga hagar?

Så, det var mina tankar om lera utifrån ett mer mentalt perspektiv hos oss människor. Det här inlägget är inte menat att vara en lösning på leriga hagar, att hitta kreativa lösningar för dåliga förutsättningar behöver man alltid göra, oavsett humör. Men något som vi alla enkelt och utan pengar kan förändra, det är vad leran och årstiden gör med oss och vårt beteende, och se att leran faktiskt kanske inte alltid ställer till så stora problem för hästarna.

Så hur gör du?
Fokuserar du på det roliga, umgänget med din häst och att träna och kanske tävla?

Eller går du all-in och gräver ner dig i höstens mörker och att lera är din värsta fiende som också gör att du blir osams med allt och alla?

Är du mittemellan, det är tråkigt men du accepterar årstiden och vad som kommer med den, du muttrar lite ibland men har trots allt ditt fokus mer framåt med viss längtan efter våren?

Skriv gärna i kommentarer i inlägget på Facebook, så kanske vi kan hitta positiva tips och trix hur man kan resonera i dessa ler-tider!