1994 köpte jag ett sto som hette Activity

Activity visade sig vara en häst med ett stort hjärta – en fantastisk tävlingsindivid.
Tillsammans, under 14 år, tävlade vi till 1.40 hoppning och fick ihop 656 p.
På pappret kanske hon inte var så märkvärdig, men på banan var hon det.

Activity f. 1989 e. Adept – Brabant, ett rätt så litet sto med sina 162 cm men med så många fina egenskaper både som häst och tävlingsindivid att hon blev den som startade hela mitt intresse för avel. Activity var en energisk men väldigt snäll häst som älskade att hoppa, hon hade en mycket fin teknik och var ofta snabbast på banan. Eftersom hon inte var så stor föll det första valet av hingst på Cardento som jag hoppades skulle tillföra storlek och ännu mer kapacitet. 2003 föddes min första uppfödning undan Activity, stoet Adrenaline.

Redan året därpå betäcktes Activity om, denna gång med Quite Easy och 2004 föddes avkomma nr 2 också det ett sto vid namn Aquileya. Därefter fick Activity bo kvar hos mig som pensionär några år innan hon såldes vidare för avel till en familj där hon fick ytterligare 3 avkommor innan hon avled 2012 varav Activia, som jag numera äger, var en av dem.

Adrenaline

2003 föddes den första avkomman till Activity e. Cardento och döptes till Adrenaline då jag misstänkte att hon liksom sin mamma skulle ha mycket energi!

Det hade hon och hoppa som sin mamma det kunde hon också skulle det visa sig, men vilket humör och så många åsikter! Troligen härstammandes ifrån Activitys möderne fick jag lära mig.

En vän till mig tävlade Adrenaline med fina resultat som 4-åring och efter det tog jag beslutet att sälja, trots sin talang för hoppning blev hon vare sig en klon eller en större sådan variant av Activity som jag hade skrivit på min önskelista. Hon fick istället glädja en annan ryttare och tillsammans har de tävlat 1.40 hoppning.

Aquileya

2004 föddes Activitys andra avkomma, Aquileya e. Quite Easy, jag sökte då en lite mer rörlig hingst som kunde komplettera Activitys gångarter.

Aquileya blev också en rörlig och nättare avkomma med 9:a på traven på sin fölmönstring och även hon fick sin mammas talang för hoppning som senare skulle visa sig gå i arv hos alla Activitys avkommor.

På 3-årstestet fick Aquileya 46 p och blev klass I både som hopp- och gångartstalang, numera även selektionssto. Det blev tyvärr inga tävlingar för Aquileya som redan som unghäst fick en utdragen skada. Jag beslutade istället för att betäcka henne och 2010 fick hon sin första avkomma, Chaccindra, och efter det sålde jag henne vidare till avel där hon fick komma till samma hem som sin mamma Activity där hon fått ytterligare en avkomma.

Aquileya blev mitt nästa avelssto

Aquileya skulle komma att bli mamma till min tredje uppfödning. Val av hingst blev Chacco Blue för att fortsätta i samma linje som jag började, att få fram en avkomma med storlek och kapacitet.Tekniken hade de redan med sig efter Activity, och viljan. Chacco Blue som senare avled tävlade vid den tidpunkten på världscup nivå och var en mycket fin och stor hingst som också hade väldigt fin teknik. Aquileya blev dräktig på första försöket och jag hade sådan tur igen för ut kom, redan i april året därpå, ett stoföl!

Chaccindra

Chaccindra f. 2010 e. Chaccoo Blue – Quite Easy hade till skillnad från både Adrenaline och Aquileya inte med sig det lite stoiga humöret. Stor skulle hon visa sig bli också.Hon växte och växte och blev inte klar för vare sig 3-årstest eller andra unghästchampionat och som unghäst var hon lite av en otursfågel med skador i hagen ideligen.

Som 6-åring har hon nu börjat mogna och tävlar lätta klasser. Valet av hingst ser denna gång ut att ha blivit helt rätt! Chindra är snäll och cool men ändå med energi och lite nerv. Hon hoppar med stor kapacitet och fin teknik och rör sig även bra. Jag kan konstatera att det kanske behövdes flera generationer för att få fram den häst som jag hade på önskelistan från början!

År 2003 köpte jag Quramie

Ett sto med många fina kvalitéer. Hon hade både bra typ, temperament, rörelser och den rätta kapaciteten. Quramie var även hon en otroligt fin individ att tävla och hoppade lätt 1.40 innan hon fick bli mitt tredje avelssto.

Quramie f.1999 e. Quite Easy – Eminent var en häst som jag tyckte hade allt. Förutom hennes goda fysiska förutsättningar hade hon en härlig personlighet och snäll, arbetsglad och positiv var hon också. Det var en härlig känsla minns jag att rida en sådan häst med kapacitet för de högre klasserna. En gammal skada upptäcktes då hon knappt kommit halvvägs i karriären och hon fick tyvärr avsluta tävlandet för att istället bli ett fint avelssto.

Valet av hingst till Quramie var svårt! Hon hade så mycket bra kvalitéer själv och en bra storlek med sina 168 cm. Men jag hade fastnat så för Diarado e. Diamant de Semilly att det, trots en hel del bestyr och en tom plånbok, till slut blev han som blev pappa till Qido!

Min plan var att behålla Quramie som hade så fina förutsättningar för avel och få fram en avkomma som skulle passa mig men pga min egen ridolycka fick jag sälja Quramie några år senare. Ibland blir det inte som man tänkt sig. Quramie fick året därpå sin andra avkomma hos sin nya ägare och jag hoppas hon kommer att få fler fina föl som Qido framöver!

Qido

Qido e. Diarado – Quite Easy med Quramie som mamma var och är nog fortfarande bland det sötaste föl jag sett. Så näpen han var och kanske var han till och med ett litet hingstämne.Qido såldes redan som föl eftersom jag sedan länge tillbaka valt att bara ha ston. Det var förstås tråkigt att inte behålla honom och se honom växa upp så som jag gjorde med mina andra uppfödningar.

Qido avled tyvärr som 3-åring och hann aldrig få visa de kvalitéer han definitivt skulle ha haft på tävlingsbanan med Quramie som mamma och Diarado som pappa, men förhoppningsvis får Quramie fler fina avkommor hos sin nya ägare framöver!

Chaccindra fick stanna hos mig

Den enda uppfödning jag valde att behålla blev Chaccindra. Det är klurigt att förstå sig på avel och tid tar det också att vänta ut tiden från föl till färdig tävlingshäst! Det blir inte alltid den avkomma som man tänkt sig.14 år tog det innan Chaccindra, som hittills verkar vara den mest ”rätta” egna uppfödningen för mig, föddes, växte upp och vi kom ut på tävlingsbanan.

Activitys ”barnbarn” Chaccindra f. 2010 e. Chacco Blue – Quite Easy

Avla eller köpa färdig häst?

Ibland lönar det sig att köpa färdiga hästar för att hitta den rätta hästen. En avkomma till Activity som jag köpt tillbaka efter att Activity såldes är Activia. Jag är så tacksam för den möjlighet jag fick att till slut få den där ”kopian” till Activity som jag så gärna ville få fram från början, även om jag inte födde upp henne själv. Activia är inte Activity men hon bär Activitys själ i en ny kropp.

Activitys avkomma Activia f. 2009 e. Camaro M – Adept uppfödd av fam. Johansson-Eckert i Jönköping.

Det har varit lärorikt och mycket roligt att ha fött upp egna hästar.

Att fortsätta avla och våndas över hingstval och njuta av söta föl kommer jag definitivt att göra igen någon gång framöver!