Under många år låg fokus på att bygga om, bygga nytt och förbättra för verksamheten med inackordering. I takt med att den växte och behövde mer utrymme blev det till slut dags för mina hästar att flytta ut och för mig att förverkliga mitt eget drömstall!

Naturlig hästhållning

Jag hade länge tänkt på att en lösdrift skulle det bli ett bra komplement till uppstallning och en bra lösning för mina yngre hästar och avelsston.Att hålla häst på lösdrift är något jag generellt också tycker är bra och ger starka, tåliga och stimulerade hästar oavsett om hästen är i avel eller tränar och tävlar. Viktigast är att hästen trivs och mår bra i sitt boende, i sin miljö och med sina kompisar vare sig det är uppstallning i box, gående på lösdrift eller i den dagliga vistelsen i hagen.

Bygget startade med en lösdrift

Att bygga ett drömstall med tillhörande lösdrift skulle ta tid så bygget skulle få gå i etapper. Första prioritet fick bli att få till en bra lösdrift med en rejäl ligghall. Ligghallen byggdes därför i stil mer som ett stall.Hallen isolerades för att hålla värmen undan på sommaren och bibehålla, i den mån det går, värmen inne på vintern. Utanför ligghallen grusades det omsorgsfullt för att få hårdgjorda lerfria ytor oavsett väder och vind.

Jag hade läst på om olika lösdrifts alternativ men valde, istället för driftskomplicerade och dyra automatiska varianter av utfodring, en rejäl foderhäck. Med slowfeeding nät blir den en enkel lösning om flocken skulle bestå av lättfödda hästar. Frostfritt vatten med flottör var en självklarhet. I botten på betongplattan invändigt blev det gummimattor för att isolera liggytan, minimera ströåtgång och förenkla mockningen. Utanför ligghallen som fick två ut- och ingångar med skjutportar blev det ett också smart terassliknande tak.

Bland det bästa val jag gjort

Hästarna flyttade in. Det var direkt ett faktum att lösdriften och ligghallen är bland det bästa val jag gjort. Även om det kan ha sina nackdelar med lösdrift, de perioder då det är riktigt blött väder eller när hästar som rids svettas mycket av sin tjocka päls, så överväger alla fördelar! Mindre passning för mig när hästarna har fri tillgång på foder och vatten, mer rörelse för hästarna och betydligt mer stimulans och ro i flocken som inte behöver passa några rutiner såsom fodring eller intag utan skapar sin egna. Hittills har de också trivts så i sin ligghall att jag ibland fått köra ut dem i hagen!

Den andra etappen skulle bli att bygga till ett stall intill lösdriften. Efter att ha sett mängder med stall och olika lösningar och också varit delaktig i flera egna byggen på gårdar genom åren hade jag många drömmar att förverkliga. För att inte tala om praktiska lösningar som ofta underskattas.

Dags för stallet!

Tillsammans med den redan byggda lösdriften och ligghallen skulle detta kompletterande stall bilda mitt drömstall. En oas av praktiska lösningar i kombination med design var min plan. Dörrar åt alla håll som gick, öppningsbara fönster och ljusinsläpp överallt det var möjligt. Nära till hagen. Fölbox. Plats för förvaring. Äntligen var det dags att följa någon av de oändligt många visioner, ritningar, skisser och idéer på stall som jag haft ända sedan jag var liten.

Svårt med besluten

Det tog tid att få det klart. Jag har nog aldrig haft så svårt för, men också tagit, så många beslut. 4 boxar skulle det vara, enkelt beslut. Men sen då?Sadelkammare också förstås och en spolplats. Men var skulle eluttagen vara? Och vattenkopparna och i vilken höjd skulle de sitta? Vilken klinker variant var det snyggaste valet till sadelkammargolvet? Frågetecknen trängdes tillsammans med nya erfarenheter och kompromisser blir det både en och två gånger vid byggnation av ett stall. Även detta projekt fick ta sin tid.

Att spara in på el genom att ha mycket ljusinläpp och bygga stallet isolerat men utan värme och högt i tak för att slippa kostnader för mekanisk ventilation stod på menyn liksom att äntligen satsa lite på designade boxar som jag fick utforma mycket själv tack vare en mycket tillmötesgående leverantör. Fölboxarna fick höga fronter med olika öppningsalternativ i dörrarna medan övriga två boxar fick låga fronter. Golvet hade mönstrats fint genom betongmönstring redan då plattan gjöts.

Roligt med design

Glitter och glamour är aldrig fel tyckte jag som köpte egna stolpar och kulor som lackadedes med flakes! Ett tämligen enkelt och billigt alternativ som dessutom bidrar till en unik helt egen design.

Fina detaljer kan man aldrig få nog av för att inte tala om praktiska, smarta och säkra lösningar. Mycket omsorg lades på att utforma en rustik känsla i den något kompakta två våningar höga sadelkammaren med egen designad och byggd inredning.

Mest nöjd är jag med alla praktiska lösningar som blev. Alla in- och utångar i stallet, öppningsbara fönster och mycket ljusinsläpp, boxen med direkt utgång till en sjukhage och närheten till alla hagar bokstavligen ”utanför dörren” åt alla håll! Jag är också nöjd med valet av galvat stål före pulverlackerat och plastplank istället för trä. Minskat underhållsarbete vinner i längden. Även om design är så kul och fint så har det praktiska alltid segrat för mig.

Ett drömstall

Stallet blev fantastiskt. Tillsammans med lösdriften och alla praktiska lösningar blev det perfekt. Såhär i efterhand så kan jag konstatera att man kan aldrig bygga för stort. Men så handlar det också om att kompromissa ekonomiskt och ibland av praktiska anledningar. Med fyra boxar som prioritet före utrymmen för torkning av täcken eller förvaring av foder, och alla andra miljarder saker som efter några år och helt plötsligt måste befinna sig i stallet, får jag ibland använda fantasin och skapa nya lösningar vartefter behoven uppstår. Mitt stall byggdes ju också under de redan befintliga förutsättningar som fanns i övriga byggnader och stall på gården, men det hade inte varit fel med lite mer förvaringsutrymme. Men det är nog det enda jag saknar också. I övrigt är det perfekt – mitt drömstall!

Stallet intill lösdriften äntligen färdigt!
Stallet invigs med öppet hus på gården och nyfikna gäster!

Reportage i hästtidning

Tidningen Equipage gjorde ett reportage av mitt stall! Det är alltid roligt att dela med sig av sina tips och idéer. Kan man med sin egen erfarenhet hjälpa andra att lyckas ska man göra det, det är min filosofi.Läs gärna tidningen Equipage nr 1/2013 som gjorde en utförlig artikel med bilder om hur vi byggde stallet, vad som blev bra och inte och om vad jag tycker kan vara bra att tänka på när man ska bygga stall.